Den socialdemokratiska ingenjörskonsten

Termen social ingenjörskonst liknar politikern vid en ingenjör. Den utgår ifrån en lite äldre samhällsvetenskaplig tradition som såg samhället och dess medborgare som en statisk enhet och som genom ett slags ingenjörskonst kunde modelleras enligt samma principer som man inom naturvetenskaperna hanterar och experimenterar med materia. Medborgarna betraktades alltså som lerklumpar som kunde formas enligt de styrandes önskemål.

På svenska kopplas termen historiskt ihop med skapandet av den svenska välfärdsstaten eller ”folkhemmet”. Dåliga bostäder, tuberkulos, arbetslöshet och fattigdom skulle undanröjas via omfattande bostadsprojekt, hygien, hembesök av distriktssköterskor, upplysning via radioprogram till allmänheten eller folkbildning. Namn som nämns i detta sammanhang är Gunnar och Alva Myrdal, och deras skrift Kris i befolkningsfrågan från 1934, där de förespråkade omfattande sociala reformer inom mödravård och barnavård. Även andra större sociala reformer, i stil med den svenska skol- sjukvårds- och pensionsreformen, eller uppförandet av det så kallade miljonprogrammet brukar räknas hit.

Begreppet social ingenjörskonst gjordes populärt av Karl Popper i boken Det öppna samhället och dess fiender. Popper menade att en total omstöpning av samhället, vad han kallade utopian social engineering, oundvikligen skulle leda till katastrof. Popper förespråkade stegvisa reformer där varje steg kunde utvärderas och misstag rättas till. Detta kallade han piecemeal social engineering

Men (S) nöjde sig inte med det! De trodde att alla medborgare i världen skulle de kunna förvandlas till lerklumpar och kunna modelleras precis som de hade gjort med det svenska folket. Sverige skulle bli mångkulturellt och alla skulle leva sida vid sida oberoende av etnicitet, religion och kultur. Anna-Greta Leijon berättar i sina memoarer Alla rosor ska inte tuktas! hur hon som invandringsminister år 1975 uppvaktades av företrädare från Södertälje och Botkyrka som försökte få regeringen att ställa sig på bromsen angående invandringen. Det är för 47 år sedan! Men vad har hänt? Ingenting eller kanske mycket! Andelen medborgare med utländsk bakgrund är 25,5 procent av hela Sveriges befolkning. 1/4-del av Sveriges befolkning har alltså utländsk bakgrund. Många av dem har en helt annan kultur än den som vi svenskar är vana vid.

Mitt hem är min borg! Detta ordspråk skrev den brittiske juristen och författaren, Sir Edward Coke, någon gång i början av 1600-talet. För mig känns det lika aktuellt idag. Hemma hos mig vill jag själv bestämma. Det är min integritetszon. Människor har olika stora integritetszoner. Utifrån detta väljer vi bostadstyp. Några bor i kollektiv och har inga problem med det medan andra behöver mycket utrymme och space.

Det är detta som jag tänker på när jag läser om Nimby = ”Not in my backyard”-mentalitet. Alla inser att bostäder och infrastruktur måste byggas men ingen vill att detta bygge ska skymma utsikten eller på något annat sätt inkräkta på det inrutade och trygga liv som vi lever.  Vi vet vad vi har men inte vad vi får!

Är det så konstigt egentligen? Om jag hade velat ha människor runt om mig som spelar hög musik, klampar omkring med träskor, springer i trappan, är högljudda, har skrikande barn, lämnar ludd i tvättmaskinen osv så hade jag valt att bo i ett hyreshus. Men … jag köpte ju en villa i ett lugnt och fridfullt gammalt och väl etablerat område. Det gjorde jag för att jag uppskattade lugnet, för att jag ville ha min trädgårdstäppa, mina bärbuskar, mina äppelträd, min gräsmatta och mitt hus. Jag ville ha en oas där jag kan sitta i trädgårdsstolen med min kaffekopp och lyssna på fågelsång och lukta på blommorna utan att störas av någon.

Men det stämmer ju inte med den socialistiska ingenjörskonsten! Enligt den får ingen – mer än de styrande själv – ha det bättre än någon annan! Jag har bott i hus byggda inom miljonprogrammet, men flyttade till något som passar mig bättre. Men nu vill (S) få ordning på segregationen genom att flytta människor till andra bostadsområden. Men jag kommer inte att sälja mitt hus här i småstaden och flytta in i ett utanförskapsområde i storstaden , trots att (S) vill det! Jag kommer inte heller att hyra ut någon del av min bostad till någon invandrare. (S) har fixat segregationen utan att utvärdera och utan att rätta till. De har bara fortsatt i samma hjulspår. I februari 2016 sa Karl-Petter Thorwaldsson, vår nuvarande näringsminister.

Om Sverige lyckas med integrationen av nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden kan Sverige om tre-fyra år ha en superekonomi med 4-5 procents tillväxt.

Nej, Sverige lyckades inte och vi fick ingen superekonomi! Men det kan väl inte bero på att (S) aldrig utvärderar? De har ju alltid rätt och som vanligt är det andras fel att de har misslyckats. Nu ska ALLA ta ansvar för deras misslyckande!

Men jag är ingen lerklump som de kan forma hur de vill! Jag är en levande varelse. Jag har en hjärna som jag använder och kan tänka. Jag kan utvärdera och rätta till det som blir fel! Bevara mig från den socialdemokratiska ingenjörskonsten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: