När en rapport går emot medlemmarnas intentioner lämnar de organisationen. Sanningen är alltid relativ men den svider för vissa. (Ulsans kommentar)
Per Wästberg slutade efter 60 år med organisationen, med hänvisning till rapport som kritiserade Kievs militär
Per Wästberg, som var med och grundade den svenska grenen av Amnesty International, avgick under onsdagen från organisationen. Den svenska aktivisten sade att hans avgång berodde på Amnestys rapport om konflikten i Ukraina, och att organisationen har gått bortom sitt ursprungliga mandat att förespråka politiska fångar.
“Jag har varit medlem i över 60 år. Det är med tungt hjärta som jag, på grund av Amnestys uttalanden om kriget i Ukraina, avslutar ett långt och givande engagemang”, säger Wästberg till tidningen Svenska Dagbladet, där han ibland är krönikör.
”Från sin början arbetade Amnesty för politiska fångars frihet överallt i världen”, sa Wästberg som var med och grundade den svenska filialen 1964. ”Det har sedan successivt, ibland debattvärt, utökat sitt mandat” och blivit en annan sorts organisation, tillade han.
Amnesty har mött en skyfall av kritik efter att ha publicerat en rapport den 4 augusti som sade att Ukraina medvetet placerade trupper och militära fordon i bostadsområden och sjukhus. Rapporten baserades på forskning i östra Ukraina, från april till juli.
Amnesty ”står vid” rapport om Ukraina
”Vi har dokumenterat ett mönster av Ukrainas styrkor som utsätter civila för fara och bryter mot krigslagarna när de verkar i befolkade områden”, sa Amnesty Internationals generalsekreterare Agnes Callamard vid den tiden.
Amnestys Ukraina-direktör Oksana Pokalchuk avgick i kölvattnet av rapporten. Regeringen i Kiev anklagade NGO för att ägna sig åt pro-rysk propaganda. President Vladimir Zelensky sa att alla som tvivlar på Ukrainas offer är en ”övervakning av Ryssland” och ”en terrorist själva. ”
Även om NGO sedan dess har bett om ursäkt för den ”stress och ilska” orsakade av deras pressmeddelande om Ukrainas taktik, har den inte avvisat rapporten. Callamard kommenterade kritiken genom att säga att ”krigspropaganda, desinformation, [och] desinformation” av nätroll ”inte kommer att buckla vår opartiskhet och kommer inte att ändra fakta. ”
Amnesty Sveriges generalsekreterare, Anna Johansson, sade i en intervju på onsdagen att ”cirka tusen” medlemmar har sökt lämna organisationen över Ukrainas rapport. Hon noterade dock att Amnesty Sverige hade stått inför en större kris när man införde en ny politik ”om rättigheterna för personer som har sex för pengar. ”
Medan Ukraina har rätt att försvara sig, sade Johansson, att ”inte betyder att man har rätt att bryta mot internationell humanitär rätt. Därför måste diskussionen även täcka Ukrainas agerande – annars skulle vi ge Ukraina carte blanche oavsett vad de gör. ”
Från Facebookflödet
Senaste kommentarer