Här är Sten Bergheden och moderaternas svar på de frågor jag ställde om myndighetsaktivism, specifikt polisen och licensgivning.
Det är ytterst allvarligt om en myndighet eller ett verk inte följer lagen. Eller om de har anställda som styrs av sin egen agenda eller privata intresse och bedriver aktivism i myndigheten. Myndigheten och de statliga verken har ett eget ansvar att se till att detta inte sker men det är något som också måste ses över då dagens system inte heller verkar fungera.
Regeringen och ansvarig minister har det yttersta ansvaret för att genom lagar, regleringsbrev, budget och tillsättandet av generaldirektör styra en myndighets verksamhet. Sverige har idag en undfallande och mycket svag regering som inte har kraft nog att styra upp Sveriges myndigheter och verk. Detta innebär att myndigheter och verk får en helt orimlig makt och saknar delvis styrning, och där regeringen ser mellan fingrarna och låter felaktigheter fortgå. Så kan inte Sverige styras. Sverige måste ha en regering som styr upp detta.
Jul 28, 2022 @ 11:06:39
”Eller om de har anställda som styrs av sin egen agenda eller privata intresse och bedriver aktivism i myndigheten.”
Brottsbalk (1962:700)
20 kap. Om tjänstefel m. m.
1 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften skall dömas för tjänstefel till böter eller fängelse i högst två år. Om gärningen med hänsyn till gärningsmannens befogenheter eller uppgiftens samband med myndighetsutövningen i övrigt eller till andra omständigheter är att anse som ringa, skall inte dömas till ansvar.
Om ett brott som avses i första stycket har begåtts uppsåtligen och är att anse som grovt, skall dömas för grovt tjänstefel till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande.
Den som är ledamot av en beslutande statlig eller kommunal församling är inte underkastad ansvar enligt första eller andra stycket för någon åtgärd som han vidtar i denna egenskap.
Vad som sägs i första och andra styckena skall inte heller tillämpas, om gärningen är belagd med straff enligt någon annan bestämmelse. Lag (1989:608).
—
Det jag kursiverade (tredje stycket) innebär ansvarsfrihet för kriminella politiker …
BrB 19 kap. och som följd BrB 23 kap., är läsvärda med tanke på vad våra ‘folkvalda’ ägnar sig åt … Ser inte BrB 24 kap. som tillämpningsbar i sammanhanget.
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/brottsbalk-1962700_sfs-1962-700
GillaGillad av 1 person