Kriser och hopp

Sista dagen i Almedalen. Miljöpartiet stod på scenen. Märta Stenevi började med att tala om sorgens morgon och en tyst minut för våldets alla offer.

Bolund fortsatte med att tala om det fria ordet och att ingen får tystas av rädsla för våld, hat och hot. Våldet kan skrämma, sa han, och pekade ut nazism och mäns våld mot kvinnor. Talade om ett 40-punkts program för mäns våld mot kvinnor och att detta kommer att bli en valfråga. Det känns onekligen som att Miljöpartiet går omkring med en cyklop utan att se det verkliga våldet, gängkriminalitet, hedersvåld, terrorvåld osv.

Bolund fortsatte att tala om kriget och det fruktansvärda lidandet, Putin – den hemska, prishöjningar som följd av kriget. Men han talade inte om de politiska restriktionerna och att politiska beslut överhuvudtaget orsakar prishöjningar. Men däremot sa han att det behövs modiga politiker och modiga politiska beslut för att förstärka välfärden efter pandemin. Men inte ett ord om att välfärden krackelerade långt före pandemin!

Så kom han till att han vill göra Sverige till världens första fossilfria land – ett nytt grönt folkhem. Han fortsatte att tala om mänsklighetens största utmaning, klimatnödläge, extremväder och klimatkris. ”Döda fågelungar trillar från sina bon pga extremvärmen.” Det kändes bara som för mycket för mig och jag letade upp ett blogginlägg som jag skrev för sex år sedan.

”En dag funderar jag över vårt vatten. Efter en mild snöfri vinter är grundvattennivån låg i våra trakter. På Öland har det uppstått vattenbrist. Turisterna uppmanas att spara på vattnet. Nu har det dragits en vattenledning från Kalmar till Öland. Dessutom kör Kalmar tankbilar med vatten till Öland och har bett Nybro och Oskarshamn om att gör likadant. När ölänningarna vände sig till Åsa Romson (MP), miljöminister, för att få hjälp med finansieringen så svarade hon bara att ”Ni får väl spara på vattnet!” Men det skulle kanske Åsa tala om för korna – att de inte får dricka så mycket. En bonde berättade i lokalnyheterna att han hade 200 kor och varje ko drack ca 100 liter vatten per dygn.  Korna måste ju ha vatten annars kan de inte producera mjölk eller överleva. Men sådant vet väl inte Åsa något om!  I Stockholm finns ju inga kor!

Hemma har vi också torka, bevattningsförbud och har haft några skogsbränder. Men vi ska inte klaga! I Sverige har vi det bra. Det finns många platser runt om i världen där det inte finns rinnande vatten i kranarna.

En god vän berättade att där de bor i Katmandu är det just nu vattenbrist – i väntan på monsunregnet. Där finns inga fyllda vattentorn som förser dem med vatten. Varje husägare har en vattentank på taket och måste själv pumpa upp vatten till den. Just nu kopplas vattnet på var 10:nde dag och är påkopplat i 4 timmar. Då gäller det att husägaren passar på att fylla tanken. Annars får han vänta 10 dar till innan han får vatten. När sen monsunregnet kommer så kan de kanske fylla sin vattentank varje dag. ”

Så jag undrar vad Bolund menar med extremväder? Vad vet politiker om vanliga människors dagliga vedermödor? Det hjälper det inte att Bolund ägnar lång tid åt Miljöpartiets CV och de beslut som de har genomdrivit. Här slutade jag nästan att lyssna.

Men han avslutade med:

Nu ska vi accelerera klimatfrågorna.

Utan Miljöpartiet – ingen klimatpolitik och utan klimatpolitik – ingen framtid!

Jag tror faktiskt att vi har en framtid! Mitt hopp är att denna framtid blir bättre utan Miljöpartiets påverkan på politiken. Men det är min åsikt – andra kanske tycker annorlunda! Men Bolunds tal gick inte hem hos mig!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Jul 07, 2022 @ 15:44:30

  Faktum är att Miljöpartiet i sig är ett stort hot mot framtiden. Som partinamnet antyder borde partiet bry sig om miljön, men det är väl det minsta de bryr sig om. Det är bara klimatsnack dagarna i ända. Ett klimat som är i ständig förändring och som vi inte kan påverka i någon riktning, lika lite som vi kan påverka vädret.

  På SMHI läser jag: ”Solen är källan till all energi och allt liv på jorden. Strålningen från solen är också den drivande grundkraften i allt väder vi upplever på jorden. Variationerna i solstrålningen påverkar klimatet och i Sverige mäter SMHI på några platser den energi som i form av solstrålning infaller på en horisontell yta, vilken kallas globalstrålning. Mätningarna av globalstrålning i Stockholm har nu pågått i hundra år, vilket är den längsta mätserien i världen för denna parameter.”

  Källa: https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/100-ar-av-matningar-av-globalstralning-i-stockholm-1.185087

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. rustibus46
  Jul 07, 2022 @ 18:15:21

  Mp, ett 4% parti har lyckats köra
  landet i botten , tillsammans
  med div. finter DÖ, JÖK. Nu
  står Sverige inför ett vägskäl;
  total förändring av det mesta…
  Tyvärr, blir allt som vanligt.
  När vaknar Svennebanan?
  Arma land.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: