Godhet – för egen vinnings skull?

I vårt goda uppsåt kan vi hamna fel och så split! Det var så Dan Eliasson sa i en debatt om utanförskapsområden i Almedalen – jag tror att det var 2016. Räcker det att ha gott uppsåt? Krävs det inte kunskaper också? Vem vinner på min godhet?

Frågorna är många och jag undrar om det räcker med att ha ett gott uppsåt. Eftersom jag skriver nästan varje dag, och har gjort det större delen av min livstid, har jag många alster att plocka bland. Jag tror att de flesta alster, som jag har skrivit, är gjorda med gott uppsåt. Men alla kan ju inte tycka som jag och en del känner det säkert som att jag trampar dem på tårna. Gör mitt goda uppsåt någon skillnad? Ja, kanske för mig och kanske för de som håller med mig. Men annars då? Är det bara rent symboliskt? Är det bara för att stärka mig själv och min självbild? Men vilken skillnad gör det för de som jag skriver om?

Ett exempel av symbolisk godhet skrev jag om i november 2017:

Nu läser jag om en ny trend som kommer från USA – att hänga halsdukar i träd. Inte för att vara aktivist eller för att smycka träden. Nej! Nu är syftet att vara goda. Nu när vi närmar oss jul ska vi vara snälla. Vi ska tänka på de hemlösa! Vi ska hänga en halsduk i ett träd – gärna med en lapp med texten: ”Jag är inte förlorad! Ta mig om du är kall. Håll dig varm. Må Gud välsigna dig!”

Meningen är alltså att de hemlösa ska ta en halsduk och värma sig och de godhjärtade känner sig ännu godare! Men kan en halsduk hjälpa mot hemlöshet? Jag kommer att tänka på Karl-Bertil Jonssons julafton. Han som stjäl julklappar från rika och ger dem till fattiga personer t ex  en tändstickstavla föreställande Bodens fästning eller en kristallvas.

Den som är intresserad av godhetsprojektet kan läsa om det här. Men jag undrar om de hemlösa blir mindre hemlösa för att de får en halsduk?

I november 2016 skrev jag om säkerhetsnålar:

Amerikaner förlitar sig på säkerhetsnålar. Det gör i alla fall Trumpmotståndarna. De sätter en ”safetypin” på sin tröja. Den ska manifestera och skydda dem mot den onde Trump.

”Jag har satt säkerhetsnålar på mina tröjor, mina jackor, min man och min ytterdörr. Det är alltid en början”, skriver en Twitteranvändare.

Kampanjen har fått stor spridning i sociala medier. Under hashtaggen ”#safetypin” lägger nu Twitter-användare upp bilder där de bär en säkerhetsnål på sina kläder.

Men hur tänkte de? Trodde de verkligen att en säkerhetsnål kunde skydda dem? Det hade nog varit bättre att tänka rationellt och sluta vara rädd! Vad var de rädda för egentligen? De visste ju ingenting hur det skulle bli med Trump som president? Propaganda, masshysteri och deras vilja att vara goda styrde deras beteende!

Så har ”de goda” fortsatt med sina aktiviteter. Det har varit så många kampanjer så jag orkar inte nämna alla. Men den 1 mars 2022 skrev jag om att sätta solrosor eller lägga Ukrainaflagga på sin profilbild:

Just nu lever godhetsknarkarna upp. Jag mår illa över deras godhet. De vet precis vad vi ska tycka och tänka angående kriget i Ukraina. De stoltserar med att de har ”unfriendat” Putinvänner. Alla som inte spyr galla över Ryssland bedöms vara Putinvänner! Jag har läst om goda som har blockat 60, 10, 100, 5, eller annat antal människor som inte hatar Putin. De lägger in Ukraina-flaggan i sin profilbild. Alla ska med och alla vill visa sin godhet. De finns i alla samhällsskikt. Nu ser jag en miljöpartistisk politiker som uppmanar till fröbombning! Ja, fröbombning! Nu gäller inte handhjärtan eller kärleksbombning för vi ska fröbomba istället!

Vi ska alltså bli fredshetsare! Vad åstadkommer egentligen de godas ”unfriendande”, blockeringar, flaggprydnad eller fröbombningar? Slutar kriget pga detta? Eller ger det kanske godhetsknarkarna en godhetskick?

Jag har INTE ”unfriendat”, blockat, flaggpyntat eller fröbombat. Jag vill vara neutral och önskar att vi människor kunde sluta fred istället för att dela in varandra i de onda och de goda! Ingen människa är vare sig helt ond eller helt god! Det mesta beror på omgivningen men det finns ett personligt ansvar! Vi måste ta ett personligt ansvar och sluta att skylla allt på de onda!

Ingen människa föds som vare sig ond eller god. Det är omgivningen som uppmuntrar onda respektive goda sidor hos barnet. Men först måste vi ju definiera vad som är ond respektive god.

Jag kan inte själv definiera dessa ord eftersom jag inte har stött på någon som enbart är ond eller enbart är god. Vi är alla en blandning av både det onda och det goda. Ibland har vi ambitionen att vara goda men förverkligar denna genom att visa vår onda sida.

Det har uppstått sk goda rörelser i vårt land. Det är oftast företrädare för dessa som vill diktera villkoren i samhället. De vill tolka vad som är godhet och vad som är ondska. I sin välvilja väljer de ut grupper som får symbolisera ondskan. På så sätt ”silar de myggen och sväljer kamelerna”.

De ser inte de verkligt onda som utnyttjar deras godhet. Just dessa godhetsknarkarna lever upp och mår bra av att peka ut de onda som inte håller mer dem! Jag mår illa över deras godhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: