Mitt Almedalstal – 2018 och 2022

Inför Almedalen och med tanke på det kommande riksdagsvalet 2018 skrev jag ett eget Almedalstal. Det var allmänt skrivet och texten är lika giltig idag, fyra år senare. den handlar om hur alla människor bör behandla varandra och att vårt land skulle kunna må mycket bättre om alla som bor i vårt land levde enligt dessa enkla regler.

Detta är alltså mitt Almedalstal även 2022:


Om jag fick hålla ett tal i Almedalen – vad skulle det handla om? Det skulle inte vara några löften som jag inte kunde hålla eller något valfläsk. Inte heller skulle det vara några utopiska visioner. Nej, jag skulle nog hålla mig till mer jordnära ting!

Jag skulle nog börja med ordet HÄNSYN. I dagens samhälle ser jag en stor brist på hänsyn – hänsyn till varandra, varandras åsikter, varandras saker och varandras behov. Att ta hänsyn innebär att FÖRSTÅ varför människor tycker si eller så, varför människor vill göra olika saker. Vi behöver förstå varandra mycket bättre – förstå vad som händer om vissa personer inte följer givna regler t ex trafikregler, högerregeln, rondellkörning, grannsämja, renhållning, … Att inte förstå och att inte ta hänsyn åsamkar andra bekymmer, lidande, skador eller bara otrygghet eller otrivsel.

Att ta HÄNSYN och FÖRSTÅELSE får följden att man tar ANSVAR. Personligt ansvar borde varje människa ta – både enskilda personer och makthavare. Tyvärr så är det lite si och så med detta. Alltför många EGOISTER finns i vårt samhälle. De vill ha alla rättigheter men inga skyldigheter. Vi ser de överallt – grannar som väsnas, människor som obekymrat slänger skräp på offentliga platser, andra som gör idiotiska omkörningar och de som brer ut sig på andras bekostnad.

Vi ser de bland makthavare – då främst bland politikerna. De KAN och VET allt bäst utan att ha tagit reda på vad folket VILL. Politiker kan omöjligt veta vad som är bäst för mig eller för andra människor som bor i Sverige. De borde ju FRÅGA oss väljare om vad vi egentligen vill innan de genomför sina lagar och reformer. De borde ta hänsyn till sin befolkning och ha förståelse. Annars kan de ju inte ta ansvar!

För att få ORDNING och UPPFÖRANDE i vårt land krävs just ansvarstagande. Under många år har landet saknat ansvarskännande personer. Det är därför som den ena samhällsfunktionen efter den andra krackelerar. Vi ser resultatet av vanstyret. Så blir det i ett land där ansvarslösa hänsynslösa egoister får styra!

Mitt tal i Almedalen skulle alltså handla om de gamla, men väl prövade, moral- och etikbegreppen HÄNSYN, FÖRSTÅELSE, ANSVAR samt ORDNING och UPPFÖRANDE! Vårt land lider stor brist på detta!

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Jun 30, 2022 @ 18:55:06

  Mitt Almedalstal är kort och kärnfullt.
  – Gör om, gör rätt!

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Jun 30, 2022 @ 19:01:48

  Fint tal. Tyvärr förstår inte alla politiker innebörden av dessa ord.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. villvaraanonym
  Jul 03, 2022 @ 12:14:53

  [1891 ord, lästid 15 minuter]

  Jag undrar hur socialdemokratiska väljare (ena halvan/”gruppen”[1] av befolkningen) ska kunna visa hänsyn och förståelse gentemot sverigedemokratiska väljare/sympatisörer (andra halvan/”gruppen”), med tanke på hur Socialdemokraterna ser på SD…

  * 2014-12-06 Dagens Nyheter Debatt
  fd. statsminister Löfven (S):
  – ”Sverigedemokraterna är ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sig respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner.”

  * 2021-09-23 Riksdagen (frågestund)
  justitieminister Johansson (S):
  – ”Den grundläggande skillnaden här är MÄNNISKOSYNEN.”
  – ”Ni är programmatiskt emot att människor med en annan härkomst över huvud taget ska befinna sig i Sverige”

  … och som bland annat har fått dessa konsekvenser…

  * 2010-10-08 Aftonbladet
  ”Hjälp, min son är sverigedemokrat”
  – ”[b]röt kontakten med sin son, som röstar på Sverigedemokraterna. –Jag har grubblat över om felet är mitt, säger hon.”

  (Expressen Ledare beskriver på löpsedeln 2010-09-19 den offentliga synen på SD-are: ”NEJ! I dag röstar vi för Sverige mot främlingsfientligheten” illustrerad med en smuttsig och skrynklig SD-valsedel liggande i rännstenen på en gatubrunn. — 2014-09-13 löd löpsedelrubriken: ”RÖSTA IDAG Gör som oss – säg NEJ TILL RASISM”)

  * 2019-11-12 Sveriges Radio
  ”S-politiker blev kär i Sverigedemokrat – tvingas lämna sina uppdrag”
  – ”Socialdemokraten Nina Burchardt från Hudiksvall tvingas bort från politiken på grund av sin nya kärlek och relationen med Sverigedemokraten Johnny Skalin, riksdagsledamot från Sundsvall”

  Om vi tar steget över till Alternativ för Sveriges (AfS) väljare, uppvisar vuxna i övre medelåldern detta tyckande/bemötande gentemot ungdomar (AfS:s valarbetare)…

  * 2020 hösttermin
  Alternativ för Sveriges YouTube-kanal
  Video ”Skolbesök #11 – Göteborg”
  (Lindholmens tekniska gymnasium)
  Anställd: –”Hej, jag tycker ni ska gå härifrån. Jag vet mycket väl varför ni står här.”
  Anställd: –”Ungdomar snälla, gulliga, söta, rara, ni är så förvirrade.”
  AfS: –”På vilket sätt är vi rasistiska?”
  Anställd: –”Det vet jag faktiskt inte för jag har inte läst ert partiprogram.”
  AfS: –”Har du läst på om vår politik?”
  Anställd: –”Nej, jag brukar inte gå in på er politik för den tycker jag är farlig.”

  … och skolor/rektorer (och Sveriges Radio), till exempel…

  * 2021-01-18 Sveriges Radio
  ”JO inleder utredning mot gymnasieskola i Herrljunga”
  – ”… detta efter att rektorn på skolan blivit anmäld av HÖGEREXTREMA partiet Alternativ för Sverige.”

  * 2022-04-29 Sveriges Radio
  ”JO-kritiken mot rektor –Inte förenligt med objektivitetsprincipen”
  – ”Rektorn på Kunskapskällan i Herrljunga kallade partiet Alternativ för Sverige för ”högerextremt och rasistiskt” i ett brev till eleverna.”

  — Hur mycket hänsyn och förståelse visar lärare och elever de elever som tar emot AfS:s flygblad? Känner de sig fria att prata om t.ex. ”Återvandring”?…

  (Apropå skolmiljö: det finns en intressant… häpnadsväckande, otäck ljudinspelning av en elevs möte med hans huvudlärare som tydligen beaktar elevens åsikter gällande strukturell diskriminering i betygsbedömningen, och som talar om för eleven hur han har kränkt denne — Aron Flam YouTube 2022-06-10 ”#DEKONSTRUKTIVKRITIK Vs. SVT Agenda” från 21:52)

  … vilket leder till frågan om det faktiskt är möjligt att ”… fråga oss väljare om vad vi egentligen vill innan de [politiker/myndigheter] genomför sina lagar och reformer”, när många inte vågar svara/säga vad de (vi) tycker [1]…

  * 2016-01-27 Expressen Debatt
  forskare vid Göteborgs universitet:
  – ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller med råge varit Sverige största parti.”

  … i synnerhet inte om en väljare har denna fundering…

  * 2021-05-05 Det Goda Samhället, Gunnar Sandelin:
  – ”Vi som levt här länge minns ett annat land, präglat av trygghet och samförstånd som bara en någorlunda etnisk homogen befolkning kan uppbåda.”
  – ”Liksom resten av folket, har vi aldrig i några val och än mindre i någon FOLKOMRÖSTNING, tillfrågats om vi vill ha den demografiska omvälvning som sedan länge pågår, och som sannolikt kommer att leda till att svenskarna blir i minoritet i sitt eget land.”

  … eller denna, som nämnt, om vilken justitieminister Johansson (S) uttryckte sin och Socialdemokraternas/regeringens ståndpunkt genom att åter-tweeta Isobel Hadley-Kamptz’s (krönikör, journalist) twitter-meddelande 2021-11-27…

  – ”Jag önskar att man började tala klarspråk om vad ”återvandring” handlar om, nämligen etnisk rensning med byråkratiska medel.”

  *

  Apropå Det Goda Samhället… Här är ett förslag till självtest för ”Ulsan” och hennes läsare i frågan om vilken hänsyn och förståelse som vi bör visa vissa medmänniskor i vår privata och offentliga omgivning vars synsätt vi kanske inte delar…

  ”Ulsan” länkar till (vilket inte nödvändigtvis säger någonting om inställningen) pseudonymen ”Julia Caesar”…

  Patrik Engellau (Det Goda Samhället, ”Ulsan” har länk även till denna webbplats) lämnade detta omdöme om henne i krönikan ”En redaktörs vedermödor eller när God Smak är viktigare än Liberalism” från 2015-09-27…

  – På förfrågan svarar nämligen Thomas Gür, som alltid har rätt, att pseudonymskribenten är rasist.
  – Medredaktör Mattias Holmström, en pålitlig spanare, hittar följande tekniska bevisning i form av ett citat av pseudonymskribenten: ”Sedan andra världskriget har vi blivit indoktrinerade med den ideologiskt betingade myten att det inte existerar några raser och därför heller inga rasskillnader”.
  – Skribenten menar att det finns rasskillnader, jag kan inte tolka det annorlunda. Om detta inte är definitionen på rasist så vet inte jag vad rasist skulle kunna vara.

  — Har Engellau rätt eller fel?

  (Huruvida han fortfarande har denna inställning till damen ifråga är okänt.)

  *

  Och vidare angående framför allt kvinnorna, till exempel i arbetslivet…

  Vårdförbundet, anslutet till TCO, har ett stort antal kvinnor.

  * Sineva Ribeiro, ordförande (2018): –”Vi tar en dialog med partier som vi tror vi kan påverka och vi tror inte att vi kan påverka SD i deras MÄNNISKOSYN”.
  * Martin Johansson, vice lokalordförande (Blekinge): –”Då [vid politikerträffar] är det viktigt att vi aktivt markerar att vi inte delar deras VÄRDEGRUND och inte vill ha något samarbete på det sättet”.

  — Hur stor andel av de 114.000 medlemmarna delar Vårdförbundets syn på SD?, och deras väljare, och de som delvis sympatiserar med politiken?

  * TCO, PDF-dokument 2015:
  – ”Sverigedemokraterna skiljer sig från övriga riksdagspartier genom att deras politik och förslag ständigt har sin udd riktad mot invandring och invandrare. Deras politik speglar därmed en MÄNNISKOSYN som står i direkt motsats till TCOs GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR om alla människors lika värde och rätt.”

  Justitieminister Johansson (S) delar TCO:s syn på SD…

  2021-09-23 Riksdagen (frågestund)
  – ”Den grundläggande skillnaden här är människosynen.”
  – ”Ni kommer inte undan att Sverigedemokraterna är ett i grunden rasistiskt parti, Jonas Andersson, med de rötter ni har och den politik som ni har fört. Varför säger jag det? Jo, därför att alla problem som över huvud taget kan finnas i ett samhälle skyller ni på ett eller annat sätt på invandrarna.”

  — Hur stor andel av de 1.144.080 medlemmarna delar TCO:s syn på SD?, och deras väljare, och de som delvis sympatiserar med politiken?

  Klart är att SD-politiker anses behöva rätta till sin värdegrund/människosyn, men det anses även gälla deras väljare och de som delvis sympatiserar med politiken…

  …varför regeringen har 2017-01-04 författat ett åtgärdspaket (”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”) och gav 2020-09-25 länsstyrelserna (samtliga) i uppdrag att…

  ”… utveckla länsstyrelsernas arbete mot rasism på arbetsmarknaden inom ramen för den nationella planen mot rasism”

  … vilket innebär att råda bot på ”… stor okunskap om rasism och om hur normer kring hudfärg begränsar människor i arbetslivet”

  … med hjälp av ”Gör vår digitala digitala grundutbildning”, ”Delta i fördjupande webbinarium”, ”Läs vår vägledning” och ”Ta del av forskning”

  … som riktar sig till ”arbetsgivare, fackförbund, fackligt FÖRTROENDEVALDA [vilka inte får lov att vara Sverigedemokrater [2]] och ARBETSTAGARE”.

  Jag undrar hur en arbetstagare, t.ex. en sjuksköterska eller en tjänsteman, som röstar på SD känner sig på arbetet — eller i ett av länsstyrelsernas webbinarium.

  Om hon, eller han, sympatiserar delvis med AfS (t.ex. Återvandringspolitiken), blir hon då utkörd från fikarummet av arbetskollegorna, och får en tillrättavisning av arbetsgivaren, med motiveringen att denne inte visar hänsyn och förståelse gentemot invandrare? — Och utfryst av familj, vänner och bekanta? [1]

  *

  Det är en djup tragedi att ”Ulsans” välmenande Almedalstal skulle höras av döva öron, men ”moral- och etikbegreppen” har kommit att få en avgrundsdjup konfliktgräns…

  .. där själva grundvalen för vår gemenskap, människosynen (som, till skillnad från åsikter, är inskriven i den statliga ”Värdegrunden”) är ifrågasatt av halva befolkningen, varför konflikter såsom att ”… följ[a] givna regler t ex trafikregler, högerregeln, rondellkörning, grannsämja, renhållning” blir triviala i jämförelse.

  Jag själv har mycket svårt att förstå, inse, acceptera hur extremt — nej, det ordet är för litet!… fundamentalt splittrat Sverige har blivit, där vanligt folk i vardagen inte vågar uttrycka sin mening (hur utbredd denna rädsla nu än är [1]), varför det finns anledning att ställa frågan…

  – Är Sverige fortfarande en demokrati?, trots att det låter vansinnigt, vilket fd. statsminister Löfven (S) håller med om men från ett annat perspektiv…

  * 2021-03-30 Dagens Nyheter (intervju)
  ”Löfven: Begriper inte att L kan samarbeta med ett icke-demokratiskt parti”
  – ”Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen.”

  Detta visar att Sverige har nått till en punkt där det inte längre handlar om att väljarna ska välja rätt/önskad politik, men att väljarna ska ha rätt människosyn…

  … som stataten (regeringen) har författat ett nationellt åtgärdsprogram för att rätta till och säkreställa…

  * 2017-01-04 Justitie- och Kulturdepartementet:
  ”Samlat grepp mot rasism och hatbrott – Nationell plan mot rasism, liknande former av fientlighet och hatbrott”

  *

  ”Ulsan” skriver att hennes tal handlar om ”hur alla människor bör behandla varandra”, men frågan är hur en ”rasist” ska behandlas.

  Om detta råder det delade meningar eftersom definitionen inte är gemensam, vilken avgör huruvida SD-politiken, SD-politikern, SD-fackligt förtroendevald, SD-fritidspolitikern, SD-väljaren, SD-sympatisören, barn och tonåringar till valfri SD:are-kategori… är rasistisk/rasister.

  Definitionen har blivit så vid att den till och med kan inkludera dem som inte tar avstånd från de personer som ingår i ovan SD:ar-kategorier.

  Och se’n dök Alternativ för Sverige upp (även dessa, och deras barn, utgör våra medmänniskor som vi delar landet med).

  [1]
  2022-06-30 Göteborgs-Posten (GP) Debatt
  ”Jag vågar inte längre säga vad jag tycker av rädsla för att bli utfryst”

  – ”Ord som mångfald, diversitet, yttrandefrihet och tolerans används i alla möjliga sammanhang men jag tycker att debattklimatet blivit ensidigare, mer räddhågset och dikterande, skriver Anna Grönroos, polisinspektör i Göteborg.”

  – ”Jag vill inte prata politik eller samhällsproblem ens med mina närmaste vänner och släktingar för jag vet inte om jag stöter på iskyla och kommer bli bortvald till nästa träff.”

  – ”Genom att skambelägga vissa ämnen och åsikter och till och med diktera vilka ord som får användas, tystar den första gruppen effektivt den andra.”

  — — Är hon föremål för det offentliga (t.ex. regeringen, Polisförbundet (medlem i TCO) och arbetskollegor) och privata (grannar och vänner) Sveriges åsiktsförtryck?

  Svenska Akademiens ordbok: förtryck
  ”hårda åt­gärder mot (viss grupp av) personer i syfte att hålla dem i ett till­stånd av maktlöshet”

  [2]
  Angående fackligt förtroendevalda…

  2019-03-27 Fackförbund.com (est. 2014, jämförelsetjänst)
  ”Flera fackförbund säger nej till SD”

  – ”Av de 14 fackförbunden som ingår i LO säger sju av dem nej till att ha ett förtroendeuppdrag i facket samtidigt som man är politiskt aktiv i Sverigedemokraterna”

  – ”Handels, Kommunal, Byggnads, IF Metall, Pappers, Hotell- och restaurangfacket, Livs eller Fastighetsanställdas förbund…

  … accepterar inte att förtroendevalda medlemmar är politiskt aktiva i Sverigedemokraterna.”

  – ”De förbunden som säger nej till förtroendevalda som är politiskt aktiva i SD hänvisar till VÄRDEGRUNDEN i deras stadgar som generellt säger att de arbetar för allas lika värde.”

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 03, 2022 @ 12:23:24

   Kommentarer ska vara kortfattade. Vi rekommenderar högst 100 ord, Om du nu inte har förmåga till det så rekommenderar vi att du skriver på en egen blogg. Vänliga hälsningar Ulsans

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: