Västvärldens ”dåraktiga politik” ligger bakom kriget i Ukraina

De som tror på fakta och logik kommer snabbt upptäcka att USA och dess allierade är främst ansvariga, säger John Mearsheimer. (citat ur artikeln)

John Mearsheimer. Foto: John Mearsheimer

Om det inte vore för Natos expansion samt USA:s och andra västerländska staters ”dåraktiga politik” hade Rysslands anfall mot Ukraina troligen inte ägt rum, och Krim-halvön hade fortfarande varit en del av Ukraina. Det hävdar John Mearsheimer, professor i statsvetenskap vid University of Chicago, i ett nytt tal vid European Union Institute (EUI).
– De som tror på fakta och logik kommer snabbt upptäcka att USA och dess allierade är främst ansvariga, säger han om konflikten i Ukraina. I huvudsak spelade Washington den centrala rollen i att leda in Ukraina på vägen mot förstörelse.

Amerikanska beslutsfattare bär det största ansvaret för vad som kommer bli Ukrainas förstörelse. Det menar professor John Mearsheimer.

Och konflikten i Ukraina går långt tillbaka i tiden.

Efter statskuppen i Kiev 2014 svarade västvärlden med att föra Ukraina ännu närmare Nato, påpekar Mearsheimer, vilket Ryssland tydligt markerade att man inte kommer acceptera.

Från och med början av 2021 hände något. Ukraina rörde sig allt snabbare i sitt försök att bli medlem i den USA-ledda militäralliansen, enligt professorn.

Läs hela artikeln HÄR.

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jun 29, 2022 @ 15:48:28

  Du kommer alltid att hitta folk som tror att västvärlden ligger bakom Rysslands expansionsplaner. Inget att bry sig om.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 29, 2022 @ 21:48:11

   Nu rör det här sig om en professor som dessutom verkar i USA. Vad det gäller kunskap och rätt information så anser jag att du inte når upp till hans eller vår nivå på Ulsans i det här fallet.. Du kanske bör betänka att du är mycket påverkad av västerländsk propaganda i media som bedriver ett proxykrig i Ukraina. Dessutom kan kan jag konstatera att mellanhanden av informationen är Swebbtv som är en kanal som EJ är förljugen. Fler kommentarer från din del vad det gäller kriget i Ukraina innebär endast att du gör bort dig än mer. Passar det inte dig och din agenda behöver du inte läsa inslagen om Ukraina och definitivt inte kommentera dem. En gång till så är du inte välkommen att alls kommentera på vår blogg.. Är du en man för dina åsikter kan du gå in och kommentera på Swebbtv:s Facebooksida, det är mer rejält att kommentera på den som är upphovet till nyheten

   Gilla

   Svara

 2. tompas11
  Jun 29, 2022 @ 16:26:45

  Samtliga kanaler eller media är i någon mån oseriösa och värst vad gäller detta är enligt min mening MSM där även SVT ingår. Sedan kan jag inte förstå ulsanblogg väldigt elaka och bitska kommentar till uppstigersolen. Vill ni endast ha jasägare som kommenterar på er blogg? Låt alla blommor blomma även om en del är tistlar är inte fel i ett fritt samhälle, för var hamnar vi annars? Jo i totalitärt samhälle och där vill inte jag ingå.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 29, 2022 @ 18:33:13

   Det är endast det att personen i fråga börjar bli mins sagt tjatig. Verkar heller inte ta till sig de argument som vi framför eller läser artiklarna utan endast har en negativ hållning. Kommenterar andra bloggar på vår sida som vi lägger ut. Det hör till god ton att man kommenterar på huvudbloggen. När man försöker åskådliggöra fakta blir man kallad Putinist, vilket inte är så trevligt. Vi ser gärna att vi får lite mothugg men då bör den vara sakligt underbyggd. Du vet väl vad som hände på SVT debatt för några år sedan? Där var det minsann inte sakligt utan vissa åsikter fick inte torgföras öht. Vi vill ha högt i tak men betackar oss för rena stupiditeter. Västlig information och propaganda matas vi med dagligen och det kanske vore eftersträvansvärt att den bemöttes med mer fakta.

   Gilla

   Svara

  • ulsansblogg
   Jun 29, 2022 @ 18:38:59

   När man får bitska svar en längre tid då tryter tålamodet till slut. Vi vill föra fram våra åsikter på bloggen och den kunskap vi besitter. Vi har inga inkomster på den endast kostnader. Då vill man faktisk inte bli behandlad som mindre vetande fast man vet både sina fördelar och brister.

   Gilla

   Svara

 3. tompas11
  Jun 29, 2022 @ 19:30:35

  ”Du vet väl vad som hände på SVT debatt för några år sedan?”
  Det var precis den strypning av debatten som jag tänkte på när ni skriver att uppstigersolen inte är välkommen att kommentera på bloggen för att han har en annan åsikt.

  Jag skulle t.ex. aldrig ta bort kommentarer på min YT-kanal eller banna personer bara för att de skriver en eller flera negativa kommentarer. Har aldrig hänt att jag skulle göra detta och kommer inte att hända framöver heller. Är kritiken saklig så försöker jag att bemöta den och inte radera det kritiska inlägget. Det är min syn på detta.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: