Språket formar oss. Precis som dygderna. Använder jag, exempelvis, ord som måttfull, tapper och ödmjuk är sannolikheten större att jag agerar måttfullt, tappert och ödmjukt än om jag inte använde dem. Eller om de inte fanns. Vi ser idag exempel på hur ord som ”hen”, ”klimatnödläge”, “islamofobi” och ”konspirationsteori” används för att bilda opinion och påverka hur vi skall tänka.
I Orwells roman 1984 implementerar regimen ett så kallat nyspråk (newspeak på engelska). Detta nyspråk syftar till att upprätthålla bokens rigida och ofria samhälle genom att begränsa individens tankeutrymme och därigenom förhindra kritik mot Partiet. Ett drag – och kanske det mest påtagliga – i nyspråket är att mängden ord hela tiden minskas och att sidobetydelser undviks.
Språket går ut på att man tar bort synonymer (till exempel god och vacker, som då samlas i ordet bra) från ursprungsspråket (gammalspråk, engelska) så att språkets nyanser försvinner. Även motsatsadjektiv, och ord som kan betyda ”fel” sak enligt partiet försvinner.
1 kommentar (+lägga till din?)