Politisk förträfflighet om hedersmord

Just nu kan vi läsa om att tre personer begärs häktade misstänkta för mord på en tonårsflicka i Nacka i förra veckan. Hon hittades död i en bostad. Polisen utredde händelsen initialt som självmord men utredde det senare som brott med hedersmotiv. Samtliga av de som begärs häktade har en relation till brottsoffret.

Det känns tragiskt! Jag har själv tjatat, likt en tjatig mamma, om denna typ av brott under de senaste 30 åren. Men politiker och sociala tjänstemän har inte velat lyfta frågan av rädsla att bli kallade för rasister. Kanske har deras ovilja också framkallats av att förövarna finns inom deras väljargrupper. Jag hittar några av fallen på Wikipedia:

 • 1986 – Mordet på Ibrahim och Bafreen Fatah (kurdiska makar från Irak).
 • 1994 – Mordet på Maryam i Hällefors (kristen palestinsk kvinna).
 • 1996 – Mordet på Sara Abed Ali i Umeå (kurdisk kvinna från Irak).
 • 1999 – Mordet på Pela Atroshi (kurdisk kvinna från Irak). Mordet begicks fysiskt sett i Irak, men inom en i Sverige bosatt familj.
 • 2002 – Mordet på Fadime Sahindal (kurdisk kvinna från Turkiet).
 • 2005 – Mordet på Abbas Rezai (afghansk man).
 • 2010 – Mordet på Jian Subhi Aref (kurdisk kvinna från Irak).
 • 2012 – Mordet på Maria Barin Aydin (yazidisk kvinna från Irak).
 • 2016 – Mordet på Ramin Sherzaj (afghansk man).
 • 2016 – Mordet på 16-åriga Marzieh Amiri från Iran som var andrahustru till en 41-årig man som kommit till Sverige år 2011 med sin första fru. Mannen dömdes i tingsrätt och hovrätt till 18 års fängelse och utvisning på livstid.

Varje gång som problemet har kommit till ytan så har diskussionerna handlat om att även vi svenskar har hedersproblematik och problemformuleringen har blivit ”Mäns våld mot kvinnor”. Naturligtvis är det inte enbart utländska kvinnor som mördas av sina män eller sina familjer, men de utgör en alltför stor del. ”Balkongflickor” har blivit ett återkommande inslag i den svenska vardagen. Vi bör också komma ihåg att även män drabbas av denna problematik. Morden är bara en ytterst liten del av den importerade hedersproblematiken.

Så läste jag att Martin Ådahl säger att ingen partiledare i riksdagen har kämpat så hårt mot hedersförtrycket sedan hon tillträdde som Annie Lööf, och att han själv är besjälad av frågan. ??? De enda gångerna som jag kan komma ihåg att Annie har talat om hedersförtryck har varit när hon i samma andetag har gett SD en känga. Däremot har hon ofta talat om jämställdhet och ”Mäns våld mot kvinnor” – och då utan att nämna etniciteten på vare sig våldsverkare eller brottsoffer.

Men nu läser jag på Annie Lööfs FB fortfarande nämner hon inte etniciteten på vare sig våldsverkare eller brottsoffer:

Ett liv där varje steg kontrolleras, varje samtal övervakas. En vardag där kläder, kompisar och aktiviteter bestäms av manliga släktingar. Där det inte finns minsta tillstymmelse till frihet, egna tankar eller val. Det ska inte behöva vara någon tjejs eller kvinnas vardag. Ändå är det precis det för allt för många.

Hederskulturen och rätten män tar sig att bestämma över fruars, systrars, flickvänners och döttrars liv är en skamfläck för vårt samhälle. Det har ingen plats i Sverige och det finns inga ursäkter, vare sig påstått religiösa eller kulturella.

Uppgifterna om att man nu utreder mord med hedersmotiv kring den tonårsflicka som hittades död i torsdags i Nacka blir till ännu en påminnelse om hur vi måste göra mer. Om hur personer som begår den här typen av brott ska mötas av hårda straff och inte har någon plats eller framtid i ett svenskt samhälle.

Men det är också ytterligare ett bevis på hur vi, tillsammans måste göra mer för att slå sönder hedersstrukturer och kontrollerande beteende. Arbeta för verklig jämställdhet och trygghet för kvinnor och barn.

Centerpartiet har genom åren varit en stark kraft för strängare straff kring hedersbrott, vi har drivit förslag om att kriminalisera kontrollerande beteende och om att ge polisen mer resurser för att kunna bli fler och arbeta mer effektivt mot såväl hedersbrott som mot mäns våld mot kvinnor.

Vi kommer fortsätta vara outtröttlig kraft på det här området. Nu är tid för samling politiskt för att på allvar sätta stopp för hedersbrotten och ge flickor och kvinnor sin frihet och trygghet tillbaka.

Nej, Annie! Det är inte män i allmänhet som begår dessa brott! Det är en viss kategori män OCH även en viss kategori kvinnor! Det är familjer och klaner som begår brotten. Det är inte bara kvinnor och flickor som drabbas. Även män och pojkar drabbas!

Men politikern Annie drar sig inte för att utnyttja brottet som skedde i förra veckan! Hon passar på att tala om sin egen och partiets förträfflighet! Hon vill ännu en gång vara bäst! Jag mår illa av politiker som dammar av sin förträfflighet när något har hänt eller inför ett riksdagsval men glömmer och gömmer problemen i mellanperioderna!

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Maj 23, 2022 @ 18:21:46

  Ibland skriver journalister om lågbegåvade. Sällan nämns att dessa ibland återfinns på de mest förvånande positioner i samhället. Jag funderar på begåvningsnivån hos Annie. Hon verkar inte kunna släppa sina floskler. Hon upprepar slagord.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: