Spaniens socialistiska regering har idag godkänt ett lagförslag som innebär betald ledighet vid menstruationssmärtor. Förslaget ger anställda med kraftig mensvärk möjlighet till minst tre dagars ledighet varje månad mot läkarintyg.
Åtgärden är en del av ett paket om reproduktiv hälsa, som även omfattar avskaffad moms på bindor och tamponger samt en lagändring som tillåter 16- och 17-åringar att göra abort utan föräldrarnas godkännande.
Om förslaget godkänns i parlamentet blir Spanien först i Europa med att tillåta sjukfrånvaro pga menssmärtor.
”Vi kommer i lagen erkänna rätten till ledighet som finansieras av staten för kvinnor som har smärtsamma menstruationer”, twittrade jämställdhetsminister Irene Montero, som tillhör vänsterpartiet Podemos, på fredagen.
Som jag läser det, så ska alltså en kvinna som har svår mensvärk kunna vara hemma från jobbet, om hon har läkarintyg och med sjukpeng, mellan10 och 20 % av sin arbetstid. Spontant undrar jag vilka arbetsgivare som är villiga att anställa dessa kvinnor – speciellt då arbetslösheten är hög i Spanien! Dessutom blir ju dessa kvinnor omsprungna i karriärstegen. Den som har så stor frånvaro kan ju inte hålla sig ajour om allt som händer på jobbet! Den personen kan alltså inte sköta sitt jobb till 100 %.
Jag har själv levt med svåra menssmärtor och mycket riklig mens. Men jag har alltid försökt att sköta mitt jobb ändå. Att inte vara på jobbet innebär ju att arbetskamraterna måste göra mitt jobb också!
Feminister klagar jämnt på bristande jämställdhet men kräver alltid fördelar! En lag i denna riktningen kan försvaga unga kvinnors plats på arbetsmarknaden!
Senaste kommentarer