Hur kan det bli så fel?

Egentligen borde jag vara van! Under hela 2000-talet har jag mött de som hellre skjuter budbärarna än försöker att se orsakerna till problemen. Men den senaste veckan har varit problematisk. Efter stenkastningarna mot polisen och bilbränderna läser jag de mest konstiga och ologiska texterna. Jag har svårt att förstå vad de egentligen har med dessa händelser att göra.

Det är fullständigt orimligt att kommendera ut poliser att försvara en mans rätt att offentligt håna en hel religion, bara för att normalsvensken inte förstår vilken roll religionen spelar i många människors liv. Vad den som är beredd att döda sitt barn för att behålla familjens heder och ser respekten för religionen som överordnad allt annat, är beredd att göra eller skicka ut sina barn att göra om någon bränner deras heliga bok, med polisens hjälp, är faktiskt väldigt lättast både förstå och förutsäga.

Den som skrev dessa ord menar alltså att vi inte ska ha demonstrationsfrihet och yttrandefrihet om någon människa kan bli kränkt och att polisen inte ska uppehålla ordning på platsen för demonstrationen! Denna text är skriven av en person som ofta och gärna själv demonstrerar och med all säkerhet kränker någon när han demonstrerar! På ett annat ställe i texten kallar han Paludan för brottsling, våldsverkare och att han borde ställas inför rätta. Men då undrar ju jag om skribenten själv kan benämnas på samma sätt och skall ställas inför rätta?

Varför nämner skribenten hedersvåld i detta sammanhang? Ska vi åsidosätta yttrandefriheten med förhoppningen att dessa våldsamma individer kanske inte tillämpar sin våldskultur? Det luktar utpressning långa vägar!

Så läste jag ett twitter som gav mig gåshud. Det var skrivet av en lärare som undervisade somalier i 14-16-års åldern:

Pratar med mina elever om Paludan och bränning av koranen. Flera elever tycker man bör döda alla som provocerar islam. Alla elever tycker det är självklart att det ska vara förbjudet. Flera elever anser att de inte är ansvariga om de mördar någon.

Jag försökte hela tiden förklara svensk lag. De ser bara svensk lag som en väldigt dålig och väldigt rasistisk åsikt.

Alla som provocerar islam ska alltså dödas! Nu vet jag vilket öde jag kan mötas av – att bli dödad av en somalier! Jag har svårt att förstå! Vad händer med mitt land? Jag läser en insändare:

Den där dansken som kallar det yttrandefrihet när han bränner böcker i områdena där de som är som mest frustrerade, missnöjda, arga bor.

Där de längst ner i näringskedjan bor.

Där flyktingar som flytt krig och övergrepp bor.

Han måste väl kunna låsas in i spjället? Visst finns det redan lagar som tar hand om sådana här människor? Så länge jag kan komma ihåg så har bokbränning betraktats som ett hot mot yttrandefriheten. Inte som en del av den.

Att sen som moderater och andra karriärpolitiker kan komma med fördömanden mot de rasande människorna i upploppen som uppstår. Är det inte lite som att skylla på tåget när någon blir överkörd? Vi kan ju tjafsa om rätt och fel hur mycket vi vill när man ändå vet vad som kommer att hända. Alltså han bränner böcker för att han vet vad som komma skall.

Jag studsar till när jag läser ”längst ner i näringskedjan”! Vilken näring producerar dessa mest frustrerade, missnöjda och arga människor? De tillför knappast någon näring till samhället! Om de har flytt från krig och övergrepp så borde de väl vara tacksamma för att de har en fristad i vårt land och undvika att kriga med polisen! Vad tillför de som startar upplopp, kastar sten mot polis och bränner bilar? De är inte närande – bara tärande! Varför ska vi inte få fördöma deras beteende?

Så läste jag om Ygemans förvirrade retorik mot SD som kommer med konkreta förslag:

Han jämför åtgärder för att hindra de våldsamma kravaller man själv bär ansvaret för – med Hitler. och visar att han inte förstår vad sharia-lag är. Jag blir förbluffad! Hans retorik uttrycker endast hans och hans partis desperation över att de inte klarar av att styra den verklighet som de själv har skapat.

Hur har det kunnat bli så fel i Sverige? Varför ska de svenska lagarna inte gälla för alla? Varför har vi socialdemokratiska politiker som vägrar att ta ansvar för de beslut som de själv har tagit? Dessa politiker ägnar sig hellre åt att diskutera 30-talet, Hitler, nazism, rasism, främlingsfientlighet än att komma med konstruktiva lösningar på problemen!

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Apr 22, 2022 @ 17:14:25

  Sossarna är beroende av muslimernas röster för att kunna sitta kvar. Självklart vill de inte bråka med dem. Att muslimerna visar sitt rätta ansikte allt oftare gör ju att man undrar hur det står till i huvudet på de som vill att vi ska vika ner oss. Kolla på valfritt muslimskt land. Är levnadsstandarden bra? De som inte gillar svenskt sätt att leva ska flytta härifrån. Enkelbiljett hem. Eller, när de åker hem på semester så får de inte komma tillbaks.

  Gillad av 3 personer

  Svara

 2. tompas11
  Apr 22, 2022 @ 19:03:55

  The snake poem. Detta var/är synnerligen aktuellt och stämmer så bra.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. villvaraanonym
  Apr 23, 2022 @ 16:52:45

  Sandberg frågar hur det har ”kunnat bli så fel i Sverige” och varför socialdemokratiska politiker ”vägrar att ta ansvar för de beslut som de själv har tagit”.

  Ja, det skulle man kunna fråga sig. Men, det är ju ändå så att politikerna har givits mandat (beslutandemakten) av de röstberättigade, år (S) efter år (S) efter år (M), att föra denna politik.

  Om forskare vid Göteborgs universitet har rätt, är denna makt odemokratiskt tilldelad (vald)…

  ”Hade kvinnorna vågat åsiktsrösta i lika hög grad som männen, utan att ta hänsyn till vad andra tycker, hade SD enligt gängse väljarmodeller MED RÅGE [mina versaler] varit Sverige största parti.”
  — 2016-01-27 Expressen Debatt

  Och vad åsyftas med ”vågat”?…

  En nyhetsartikel i Göteborgs-Posten 2021-08-10 belyser rädslans orsak bland anställda inom Göteborgs Stad…
  – ”Enligt en extern rapport finns det en tystnadskultur i Göteborgs stad, som gör att anställda inte alltid vågar ta upp allvarliga problem kopplade till extremism och organiserad brottslighet.”
  – ”I rapporten vittnar medarbetare också om hur anställda blivit kallade rasister när de velat lyfta problematik och därefter valt att hålla tyst.”

  Rädslan för att av omgivningen (vänkretsen, arbetskollegor, samhället i stort) bli betraktad som ”rasist” (citat av anledningen att betydelsen har förvrängts och vidgats) har funnits länge, vilket Mauricio Rojas (riksdagsledamot för Folkpartiet 2002–2006) beskriver i Axess Magasin Nr.3, 2021…
  ”… det stigmatiserade samtalet om invandrarproblematiken fördes alltmer [fr.o.m. 1990-talet] i den privata sfären, där man kunde säga vad man verkligen tyckte utan att bli trakasserad eller stämplad som rasist.”

  Åsikter/ståndpunkter som har stämlats som ”rasistiska”/”rasism” gav Pierre Schori (S, invandringsminister) exempel på i Riksdagen 1997…
  ”Rasism och främlingsfientlighet skall kriminaliseras och jagas. Det går inte att i en demokrati hitta några ursäkter, till exempel att det är fel på invandrar- och flyktingpolitiken.”

  …ett synsätt som återmanifesterades av partikollegan justitieminister Johansson i Riksdagen 2021-09-23 angående debatt om regeringens migrationspolitik och dess konsekvenser (bl.a. våld/trygghet):
  – ”Den grundläggande skillnaden här är människosynen.”
  – ”Ni är programmatiskt emot att människor med en annan härkomst över huvud taget ska befinna sig i Sverige”
  – ”Ni kommer inte undan att Sverigedemokraterna är ett i grunden rasistiskt parti, Jonas Andersson, med de rötter ni har och den politik som ni har fört. […] därför att alla problem som över huvud taget kan finnas i ett samhälle skyller ni på ett eller annat sätt på invandrarna.”

  Noteras bör att justitieministern faktiskt inte deltar i den demokratiska debatten (”skjuter budbärarna” skriver Sandström), eftersom han baserar sina motargument på hans antagande att Sverigedemokraternas politik drivs av ”rasism” och inte av en vilja att se och åtgärda samhällsproblemen.

  (Samma egenmäktiga bedömning görs för Paludans motivation: ”rasism” istället en protest mot islamiseringen av Sverige, såvid inte även den uppfattningen bedöms ha en ”rasistisk” grund. Om det är handlingen i sig som bedöms vara ”rasistisk” (Aftonbladet Ledare 2020-09-03: ”Koranbränningen handlar om rasism”) får justitieministern med flera problem när brännaren är en muslim som flytt från ett muslimskt land.)

  Detta antagande har även förre statsminister Löfven (S) gjort och indikerar (2021-03-30 Dagens Nyheter, Expressen, SVT) att en begränsning av den demokratiska processen (riksdagsval) är moteverad…
  – ”Stöd ska inte utgå från hur många procent man har utan från vad man står för. SD är ett rasistiskt parti som kommer ur nazismen.”
  – ”De har en rasistisk politik och det beror på de rötter som man har.”

  Ovan skulle alltså ge svaret på Sandbergs fråga hur det kunde bli så fel: Rädslan för att bli betraktad som ”rasist”. Och därav har Sverige förändrats i grunden med försämrad gemenskap och sammanhållning samt en eroderande syn på demokratins villkor.

  Identifierad som ”rasist” av det offentliga (och kanske även det privata) Sverige — utan rätt till försvar, varken moraliskt [1] eller juridiskt [2] — förpassas vederbörande till samma moraliskt vedervärdiga kategori som våldtäktsmän, barnmisshandlare, pedofiler och mördare samt associeras med Adolf Hitler, nazism, fascism, apartheid, ”Jim Crow”-lagar och Ku Klux Klan. — Det är inte konstigt att folk (inkl. undertecknad) är rädda.

  Utöver rädslan, finns det en annan tragisk reaktion på det offentliga Sveriges avståndstagande och fördömande av det som tolkas som svenskars ”rasism”
  — det är en feltolkning av svenskens kynne, som är internationellt känt för att vara något inbunden och inte så öppen mot främlingar (även när främlingen är en annan svensk), kombinerat med kulturkrock (det finns över 1.000.000 muslimer i Sverige; hur stor andel av dessa som inte har en västerländsk människosyn och samhällssyn är okänt)
  — och det är modet hos vissa invandrare, som utnyttjar detta bemyndigande att betrakta och kalla svenskar för ”rasist”. Det kan vi se hos vissa invandrarbarn som numera har modet att kalla svenska barn för rasist, svennejävel och hora, en utveckling som började för cirka 20 år sedan.

  Hoppet om ett sansat framtida Sverige tycks ligga i rädda kvinnors händer. Måtte de våga rösta som de vill i höstens val.

  (Som man röstar får man leva, vilket har kommit att få en bokstavlig betydelse om läsaren, och dennes barn, befinner sig på fel plats vid fel tillfälle… SVT 2021-12-16: ”Dödsskjutningen av tolvåriga Adriana [Botkyrka, Stockholm]”)

  [1]
  Regeringen/staten har via SVT Gävleborgsredaktionens Facebook-konto och nyhetsreporter Lina Abusagr (muslim, se bild i Samnytt.se 2021-08-10) fastslagit att invandrare har Tolkningsföreträde gentemot svenskar (här: folkslaget):
  ”…människor med utländsk bakgrund har tolkningsföreträde vad gäller rasism, då det är ett fenomen som inte drabbar vita personer [svenskar, min anm.]- de kan inte bli rasifierade.”
  — 2021-07-29

  [2]
  Att kritisera eller uttrycka synpunkter på slöjan anses i/av offentligheten vara orsakad av ”rasism” och ”islamofobi” (citat då detta är ett icke västerländskt muslimskt påfund)…
  – ”Receptarien har i förhör berättat hur ledsen och kränkt hon blev och att hon diskuterar gärna varför hon har slöja, men inte på det här sättet.”
  – ”Den kvinnan som stått åtalad för förolämpning mot en apoteksanställd i Jönköping döms till 40 dagsböter på sammanlagt 3.600 kronor och ska också betala skadestånd på 5.000 kronor. Den dömda kvinnan har NEKAT [mina versaler] till att ha begått något brott.”
  — 2020-10-28 Sveriges Radio

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. S Eriksson
  Apr 24, 2022 @ 21:38:39

  Jens Ganmans senaste är intressant, där finns också en länk.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: