Ilska och vrede kan få fruktansvärda följder om den läggs på fel saker

Vi bär väl alla på ilska och vrede som vi har tryckt ner pga av hänsyn till andra människor. Vi har accepterat naturlagar samt de gemensamma lagar och normer som finns i samhället. Vi har accepterat det styrelseskick som finns även om vi inte håller med. Vi har dragit lärdom av historiska skeende och olika människors särart. Men … det finns ju de som inte accepterar – de som tror att de kan och vet bäst!

Ibland känner jag att den vrede och ilska som jag har inom mig snart kokar över. Vad händer då? Jag tror att jag kan tygla den genom att uttrycka mig verbalt i tal och skrift. Det känns bättre när jag har skrivit av mig.

Men jag märker hur ilskan pyr inom vissa kretsar och att de inte accepterar några mothugg eller att andra människor har en annan åsikt. De är beredda att ta till vilka medel som helst för att få rätt. Jag blir rädd när jag möter sådana krafter! Vad blir deras nästa steg? Jag kommer att tänka på en sägen som jag har hört många gånger – en sägen om en urko som har blivit inspärrad. Sägnen om Urkon är en förklaringssägen om sjön Sommens uppkomst.

Sägnen säger att en gammal och ilsken ko, Urkon eller ”Sommakoa”, sparkade och krafsade upp ett stort hål. Det vattenfylldes sedan och blev sjön Sommen. Därefter stängde trollkarlen Some in henne i en grotta. Det berättas att när en krönt kung kommer till Ydre ska kon slippa ur sin grotta och döda honom. Detta ska ha hänt Kung Frode, när han reste genom Norra Vi. Det sägs att kon ligger på en bädd av stenkol och en djurfäll. Den enda mat urkon får i sin grotta är ett hår av djurfällen, varje julafton, och när varje hår på fällen ätits upp så ska hon bryta sig ut och förstöra världen.

En mer vetenskaplig förklaring till Sommens uppkomst: För en sisådär 70 000 år sedan började inlandsisen breda ut sig över Sverige för att nå sin maximala utbredning knappt 50 000 år senare. Under ytterligare årtusenden blev klimatet varmare och ismassorna smälte. Issjöar uppstod, bland annat Sommen-issjön som dämdes upp på sydsvenska höglandet. Sommen-issjön var en jättelik föregångare till dagens Sommen och hela den dramatiska naturen runt sjön präglas av spår från istiden.

Den viktigaste meningen i denna sägen är: Den enda mat urkon får i sin grotta är ett hår av djurfällen, varje julafton, och när varje hår på fällen ätits upp så ska hon bryta sig ut och förstöra världen.

Vem är urkon? Är det människor som har blivit innestängda med sin ilska och vrede? Är det CO2, globalister, maktmänniskor, feminister, nazister, kulturmarxister, vänsterpartister, religiösa eller andra extremister? Är det vaccinförespråkarna, antivaxarna, Putinister, Ukrainaanhängare? Vad händer när de inte får mer näring ur det rådande makt- och rättssystemet? Vad händer med alla de som bara vräker ut sin ilska över oliktänkande? Vad händer med dem som blir överösta med skällsord, förklenande tillmälen, lögner och förtal? Vad händer med vårt land?

Det finns så mycket ilska i vårt land som splittrar befolkningen istället för att ena! 152 dagar kvar till riksdagsvalet och vi borde enas och ägna oss åt att diskutera hur våra valda politiker sköter sig. Vi borde diskutera hur vårt land sköts, varför vår välfärd krackelerar, varför det är långa köer för att kunna få vård eller få ett pass, varför vi har grov gängbrottslighet, varför vi har skjutningar, varför skolan inte levererar, bensinpriser, elpriser, matpriser, självförsörjningsgraden, osv.

Vi borde söka lösningar istället för att hacka på varandra! Vi borde diskutera inrikespolitik istället för att ta ställning i ett krig som vi inte kan påverka! Vi borde lägga ilskan och vreden på de som är ansvariga för att landet förstörs mer och mer! Vi borde inte låta dem förstöra mer!

Men det är nog medvetet och passar politikerna att vi medborgare är ovänner. Då kan de fortsätta att förstöra vårt land med bibehållen makt medan vi träter med varandra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: