Är nutidsmänniskan lycklig?

En helt vanlig förmiddag blir jag filosofisk. Jag funderar över varför människor är aggressiva och elaka mot varandra. Varför blir så många människor frustrerade över att de kanske inte har rätt i sina tankegångar? Varför anser att det bara deras egna åsikter som är riktiga och som överhuvudtaget ska få yttras? Vi lever ju i ett informationssamhälle och alla har ju tillgång till mängder av information – både den som stärker de egna åsikterna och de som talar om motsatsen.

Omvärlden ser ju precis likadan ut för oss alla. Jag läste att det  cirklar ca 400 miljarder informationsbitar per sekund runt om oss. Men vi kan ju bara registrera ca 2000 av dem! Det är antagligen olika bitar som vi registrerar beroende av hur vi är som människor, vår bakgrund, vår utbildning, våra referensramar osv. Jag suger kanske åt mig just de informationsbitar som uppfyller mitt syfte? De andra, som jag kanske borde suga åt mig märker jag inte. Andra människor uppmärksammar inte de viktiga informationsbitar som de skulle behöva för att göra livet bättre och fortsätter sen  att klaga på alla missade chanser … Det är inte lätt att hitta rätt bland alla informationsbitar. Vårt informationsflöde har blivit ett stort problem!

Jag läste på Wikipedia:

”Det som möjliggör detta är att livsmedels- och varuproduktionen i allt högre grad blivit automatiserad och därför kräver allt färre människor som är sysselsatta inom dessa områden. Följaktligen söker sig alltfler människor till yrken som har att göra med information och kommunikation, och nya utbildningar inom dessa områden – både när det gäller tekniken (informatik) och arbeten som handlar om relationer till grupper av människor – har utvecklats vid våra universitet och högskolor.”

”Det som produceras är utbildning, underhållning, nyheter, spel och andra tjänster, och det är fortfarande ägarna till de företag som producerar detta som har den ekonomiska makten i samhället.”

Min spontana reaktion på detta är: Går det att äta utbildning, underhållning, nyheter, spel och andra tjänster? Kan vi leva av detta? Är det detta som är meningen med livet? Det påminner om ”Bröd och skådespel åt folket” – ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera.

Kan vi med gott samvete ägna oss åt ”Let´s dance”,  ”Idol”, ”ESC”, klimatalarmismen, Folkhälsomyndighetens presskonferenser, vaccinationer, matlagningsprogram på TV, influencers, mediernas ensidiga information om kriget i Ukraina, hata-Putin-propagandan och samtidigt glömma hur vår mat produceras, hur våra kläder tillverkas, hur vår el produceras och vilket försvar vi har för diverse världskatastrofer? Kan vi överlämna dessa viktiga frågor till politikerna? Har de kunskaper så att de klarar av detta? Tyvärr har de visat gång på gång att de inte klarar av att göra svåra och viktiga konsekvensanalyser inför de beslut som de sen tar. De klarar inte heller av att ta ansvar för de beslut som de har tagit.

Är det därför som människor blir frustrerade? Har de upptäckt att trots all information och trots att man har lyssnat på ”experterna” så stiger elkostnader, drivmedelskostnader, boendekostnader och livsmedelskostnader. MSB talar om att alla måste ha en egen beredskap och måste förbereda sig för kriser och livsmedelsbrist! Dessutom varnas det för att Sverige kan utsättas för angrepp från främmande makter. När människor har följt mediernas och politikernas påbud så straffas de ändå med höjda priser och måste vaccinera sig på nytt – gång-på-gång. Det är inte konstigt att människor blir frustrerade!

Människor är inte lyckliga trots allt ”bröd och skådespel åt folket”. En fundering från mig är att vi kanske borde återvända till Upplysningstiden:

”Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. ”Alla människor är kapabla att tänka själva”, menade man. Därför ska man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar.”

I dagens Sverige har de flesta medborgarna lika stora eller större kunskaper än politikerna. Civilsamhället fungerar utan eller trots politikers inblandning. Vi är många som envisas att bo på andra orter än storstäder. Vi är många som lagar vår egen mat, vägrar att konsumera, vägrar att ta till oss ”Bröd och skådespel åt folket”. Vi är många som inte godkänner den indoktrinering, lobbyism och desinformation som dagligen serveras i medierna och i skolorna. Vi är vana att använda vårt sunda förnuft!

Vi är många som har kunskaper och vill bestämma över våra egna liv! Men alltför många har vuxit upp i informationssamhället utan att lära sig att producera och tillaga den egna maten eller att tillverka de egna kläderna. De känner frustration över att de ser svårigheter i att klara av sin egen framtid. De vet inte hur de ska få den egna ekonomin att gå ihop. De funderar över om det var så bra att ta allt vaccin mot Covid-19. De funderar på om de är grundlurade av svenska politiker, EU och globalisterna.

Då blir de aggressiva och elaka mot varandra. Vi märker att tonläget har blivit hårdare på sociala medier. Olyckliga människor reagerar på detta sätt!

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Mar 30, 2022 @ 15:30:32

    Tja, varför är jag lycklig? Jag tror att det är en läggningsfråga. Jag planerar för framtiden men njuter av livet här och nu. Trams och flams roar mig icke. Jag konstaterar att många verkar arga, irriterade, upprörda, ja allt möjligt på stort och smått. Är de lyckliga? Jag vet inte och jag bryr mig inte. Varje individ får forma sitt liv. Varför vara arg och sur? När man kan vara glad och trevlig? Sen kan man inte isolera sig utan man måste vara uppmärksam på vad som händer runtomkring en. Jag bytte från rörligt elpris till fast i september eftersom jag insåg att det inte skulle bli roligt i vinter. Jag berättade för mina närmaste som gjorde sammalunda. Några av mina grannar fick elräkningar för december på 10 – 12 000 kr. Min slutade på 3 900 kr. Sen får jag 2 000 kr tillbaka av sossarna. Vilket gör mig lycklig. Inte röstar jag på dem ändå.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: