En helt vanlig förmiddag blir jag filosofisk. Jag funderar över varför människor är aggressiva och elaka mot varandra. Varför blir så många människor frustrerade över att de kanske inte har rätt i sina tankegångar? Varför anser att det bara deras egna åsikter som är riktiga och som överhuvudtaget ska få yttras? Vi lever ju i ett informationssamhälle och alla har ju tillgång till mängder av information – både den som stärker de egna åsikterna och de som talar om motsatsen.
Omvärlden ser ju precis likadan ut för oss alla. Jag läste att det cirklar ca 400 miljarder informationsbitar per sekund runt om oss. Men vi kan ju bara registrera ca 2000 av dem! Det är antagligen olika bitar som vi registrerar beroende av hur vi är som människor, vår bakgrund, vår utbildning, våra referensramar osv. Jag suger kanske åt mig just de informationsbitar som uppfyller mitt syfte? De andra, som jag kanske borde suga åt mig märker jag inte. Andra människor uppmärksammar inte de viktiga informationsbitar som de skulle behöva för att göra livet bättre och fortsätter sen att klaga på alla missade chanser … Det är inte lätt att hitta rätt bland alla informationsbitar. Vårt informationsflöde har blivit ett stort problem!
Jag läste på Wikipedia:
”Det som möjliggör detta är att livsmedels- och varuproduktionen i allt högre grad blivit automatiserad och därför kräver allt färre människor som är sysselsatta inom dessa områden. Följaktligen söker sig alltfler människor till yrken som har att göra med information och kommunikation, och nya utbildningar inom dessa områden – både när det gäller tekniken (informatik) och arbeten som handlar om relationer till grupper av människor – har utvecklats vid våra universitet och högskolor.”
”Det som produceras är utbildning, underhållning, nyheter, spel och andra tjänster, och det är fortfarande ägarna till de företag som producerar detta som har den ekonomiska makten i samhället.”
Min spontana reaktion på detta är: Går det att äta utbildning, underhållning, nyheter, spel och andra tjänster? Kan vi leva av detta? Är det detta som är meningen med livet? Det påminner om ”Bröd och skådespel åt folket” – ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera.
Kan vi med gott samvete ägna oss åt ”Let´s dance”, ”Idol”, ”ESC”, klimatalarmismen, Folkhälsomyndighetens presskonferenser, vaccinationer, matlagningsprogram på TV, influencers, mediernas ensidiga information om kriget i Ukraina, hata-Putin-propagandan och samtidigt glömma hur vår mat produceras, hur våra kläder tillverkas, hur vår el produceras och vilket försvar vi har för diverse världskatastrofer? Kan vi överlämna dessa viktiga frågor till politikerna? Har de kunskaper så att de klarar av detta? Tyvärr har de visat gång på gång att de inte klarar av att göra svåra och viktiga konsekvensanalyser inför de beslut som de sen tar. De klarar inte heller av att ta ansvar för de beslut som de har tagit.
Är det därför som människor blir frustrerade? Har de upptäckt att trots all information och trots att man har lyssnat på ”experterna” så stiger elkostnader, drivmedelskostnader, boendekostnader och livsmedelskostnader. MSB talar om att alla måste ha en egen beredskap och måste förbereda sig för kriser och livsmedelsbrist! Dessutom varnas det för att Sverige kan utsättas för angrepp från främmande makter. När människor har följt mediernas och politikernas påbud så straffas de ändå med höjda priser och måste vaccinera sig på nytt – gång-på-gång. Det är inte konstigt att människor blir frustrerade!
Människor är inte lyckliga trots allt ”bröd och skådespel åt folket”. En fundering från mig är att vi kanske borde återvända till Upplysningstiden:
”Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. ”Alla människor är kapabla att tänka själva”, menade man. Därför ska man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar.”
I dagens Sverige har de flesta medborgarna lika stora eller större kunskaper än politikerna. Civilsamhället fungerar utan eller trots politikers inblandning. Vi är många som envisas att bo på andra orter än storstäder. Vi är många som lagar vår egen mat, vägrar att konsumera, vägrar att ta till oss ”Bröd och skådespel åt folket”. Vi är många som inte godkänner den indoktrinering, lobbyism och desinformation som dagligen serveras i medierna och i skolorna. Vi är vana att använda vårt sunda förnuft!
Vi är många som har kunskaper och vill bestämma över våra egna liv! Men alltför många har vuxit upp i informationssamhället utan att lära sig att producera och tillaga den egna maten eller att tillverka de egna kläderna. De känner frustration över att de ser svårigheter i att klara av sin egen framtid. De vet inte hur de ska få den egna ekonomin att gå ihop. De funderar över om det var så bra att ta allt vaccin mot Covid-19. De funderar på om de är grundlurade av svenska politiker, EU och globalisterna.
Då blir de aggressiva och elaka mot varandra. Vi märker att tonläget har blivit hårdare på sociala medier. Olyckliga människor reagerar på detta sätt!

Mar 30, 2022 @ 15:30:32
Tja, varför är jag lycklig? Jag tror att det är en läggningsfråga. Jag planerar för framtiden men njuter av livet här och nu. Trams och flams roar mig icke. Jag konstaterar att många verkar arga, irriterade, upprörda, ja allt möjligt på stort och smått. Är de lyckliga? Jag vet inte och jag bryr mig inte. Varje individ får forma sitt liv. Varför vara arg och sur? När man kan vara glad och trevlig? Sen kan man inte isolera sig utan man måste vara uppmärksam på vad som händer runtomkring en. Jag bytte från rörligt elpris till fast i september eftersom jag insåg att det inte skulle bli roligt i vinter. Jag berättade för mina närmaste som gjorde sammalunda. Några av mina grannar fick elräkningar för december på 10 – 12 000 kr. Min slutade på 3 900 kr. Sen får jag 2 000 kr tillbaka av sossarna. Vilket gör mig lycklig. Inte röstar jag på dem ändå.
GillaGillad av 1 person
Mar 30, 2022 @ 16:02:42
Var människa är sin egen lyckas smed.
GillaGillad av 1 person