Min förebild finns inte längre

För en stund sedan uppstod ett tomrum i mitt hjärta. Något fattas mig, när kvinnan som planerade sin 110-års dag lämnade jordelivet. Dagny Carlsson har under många år varit min förebild. Vid 99 års ålder gick hon en datorkurs och 100 år gammal startade hon en blogg, på vilken hon kallade sig Bojan. Jag har läst hennes blogg och har refererat till den ett antal gånger. Eftersom jag själv strävar efter att få uppleva min 100-års dag så har jag ganska mycket gemensamt med Dagny – livsglädje och nyfikenhet!

Den 27 september 2020 skrev hon:

Till den förmodligen unge man som tyckte att det kunde vara dags att lämna jordelivet så vill jag meddela att jag tänker leva ett tag till -antingen han gillar det eller ej! Jag har det faktiskt riktigt bra på gamla dar och har inga planer på att gå hädan den närmaste tiden Den vackra hösten får gärna fortsätta så slipper jag plocka fram vinterkappan ur malpåsen.

Nej, hon hade inga planer på att gå hädan! Den 16 mars 2021 skrev hon:

Den 20 mars är det vårdagjämning och då är dagarna allt längre. Sedan kommer helgerna alla i en följd tills det blir midsommar. Då vill jag se midnattssolen om det nu går att realisera. Jag har nästan sett den en gång när jag var i Jämtland. Det är egentligen ett fenomen att inte solen går ner på hela dygnet.

Den 1 april 2020 skrev hon:

Jag har blivit lovad en rullstol men det anser jag nästan vara en förolämpning. Det är möjligt att jag inte själv inser mitt bästa ! Det är bra att det finns omsorg men  det bästa är att inte behöva den.

Dagny tyckte alltså att det var en förolämpning att hon erbjuds en rullstol och tyckte att det var tråkigt att hon inte fick gå ut nu i coronatider. Hon ville ju ha roligt! När jag läser Dagnys texter så undrar jag var de sköra ömtåliga äldre finns – de som politikerna påstår att de tänker på? Dagny har visserligen uppnått en hög ålder … men … hon är inte skör och ömtålig! Hon är en krutgumma och de flesta äldre – alltså äldre än mig själv – som jag känner är pigga och gör det bästa av sina liv.

Men pandemin kom in i våra liv och Dagny skrev den 28 mars 2021:

Det har inte hänt det minsta som är intressant att blogga om. Läget har varit detsamma nämligen horisontalt. Jag har inga förväntningar på att läget skall förbättras . Hemtjänsten som är mitt stöd i bedrövelsen kommer och går och håller mig vid liv genom att servera närande födoämnen. Kosten är föga omväxlande och av Findus fabrikat. I min ungdom var Findus mest känt för sina gröna ärtor som fanns på plåtburk och odlades på stora fält i Skåne. Findus köttbullar är närande  och trillas maskinellt. Det finns lite variationer på den färdiga maten men inget särskilt omväxlande sortiment. Det är inte roligt att laga mat till en ensam person så jag avstår från matoset. Jag lever under förhoppningen att coronaepidemin skall ta slut så man åtminstone kan gå ut. Lite hopp har jag att tiderna ska normaliseras. Fromma önskningar  men jag lever på hoppet.   

Hon hoppades alltså på att kunna gå ut igen! Hon ville ha roligt och äta varierad kost. Det var inte så stora krav som hon hade. Är det för mycket begärt att under de sista ljuva åren själv få bestämma om man ska gå ut eller ej? Även den som är 108 år kan njuta av väl tillagad mat på en restaurang. Även de äldsta kan behöva intellektuell stimulans – vilket de knappast får av en hemtjänst som kommer och går, 5 minuter i taget! Var finns livskvalitén och värdigheten?

Vad är det då som förgyller tillvaron över våra sista år? För mig handlar det egentligen mest om frihet att leva som jag vill utan en mängd skapade hinder. Politiker ska inte bestämma över min eller andras vardag! Men det gör de!! Vi märkte det tydligt i under pandemitiden när politikerna hindrade oss från fri rörlighet och ett normalt liv.

Men Dagny tappade aldrig gnistan! För en vecka sedan berättade hon att hon var i fin form och hade fått en ny scarf som hon tyckte var lite för snobbig men kanske passar till den kommande Pubafton på äldreboendet.

Hon såg fram emot att fira min 110-årsdag i maj, gärna med en liten fest. ”Skall det vara kalas så skall det vara livat på festen”.

Nu har Dagny lämnat oss och fick inte uppleva sin 110-års dag. Men Dagny finns kvar. Hon kommer alltid att vara min och många andras inspirationskälla.

Tack för allt som du har gett oss, Dagny!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Mar 24, 2022 @ 16:15:49

    En riktig kvinna. Ett ideal att se upp till. Även nu när hon inte längre finns.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: