Nu börjar det bli tomt i allmänhetens lador!

De höga el- och dieselpriserna påverkar hela samhället. Först drabbar de näringsidkare och i förlängningen oss alla. Vår statsminister skrev den 14 mars på FB:

Rysslands olagliga invasion av Ukraina påverkar oss svenskar och européer på många sätt. Några exempel där det märks redan nu är priset vid pumpen på bensinmacken eller de högre elräkningarna. Politiker kommer aldrig fullt ut kunna kompensera för prishöjningarna. Det är en extraordinär situation med krig i Europa och därför stor osäkerhet.

Men Putinpriserna har allvarliga konsekvenser för många.

Men … Putins invasion inträffade för några veckor sedan! De höga el- och drivmedelspriserna har vi levt med långt före invasionen. De höga priserna beror inte på Putin! De beror på dåliga politiska beslut! Jag läser att problemen med energipriser är de samma över hela EU.

Regeringschefen i Spanien, Pedro Sánchez har inlett en resa till ett flertal olika EU-länder för att övertyga sina kollegor om att modellen för fastställandet av energipriserna måste ändras. Redan i höstas åberopade Spanien att den dyraste energiformen, som är naturgas, måste separeras från de övriga priserna. Det är den som pressar upp det totala energipriset, trots att den endast utgör en bråkdel,

Den spanska regeringen har hittills inte vunnit tillräckligt gehör, men efter invasionen av Ukraina och den fortsatta prisstegringen på naturgas verkar allt fler länder vara villiga att ändra EU:s energimodell.

Nu börjar läget bli kännbart i Spanien och jag läser att

Oppositionen kritiserar regeringen för att inte agera tillräckligt snabbt, för att se till att priset på både el, bensin och inte minst diesel sänks. Ett flertal sektorer, som fiskeindustrin, har redan tvingats skära ned på sin verksamhet och 17 mars upphörde hela mjölkproduktionen i Spanien, tillfälligt. Några transportbolag har även inlett strejker, som lett till en del konfrontationer vid grossisthallar.

 • Två inomhusbassänger i San Pedro Alcántara och Estepona stängs tills vidare, på grund av de rekordhöga elkostnaderna.
 • Fiskesektorn i hela Spanien har varslat om strejker från och med nästa vecka, om regeringen inte vidtar brådskande åtgärder för att kompensera det rekordhöga priset på diesel. Enligt det andalusiska fiskeförbundets ordförande, Manuel Fernández, sker fisket i dagsläget med förlust. Han citeras av Málaga Hoy när han uppger att nära 60 procent av fiskebåtarna i Andalusien valt att förbli i hamn. Detta då det kostar mer att lägga ut näten.
 • Mejerivaror, fisk, jordgubbar, auberginer, zucchini och tomater är de varor som i första hand har drabbats av transportstrejken i Spanien. Över två miljoner kilo frukt och grönsaker är fast på Costa Tropical. Jordbrukssektorn i Granadaprovinsen uppger att förlusterna kan hamna på flera miljoner.

Politikerna i Spanien gör precis som de svenska politikerna gör – lovar ekonomiskt stöd. Men hur länge ska de drabbade vänta på detta stöd?

I ett pressmeddelande från Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar på torsdagen framgår att Kammarkollegiet har betalat ut drygt tre miljarder kronor till de första elbolagen, som nu kan börja förbereda utbetalningarna till hushållen. De första utbetalningarna till hushållen görs under april. Men de höga elräkningarna har ju varit under vintern! Konsumenterna har betalat, snålat, lånat och gått på knäna pga vinterns energipriser. Nu äntligen kan de förvänta sig att få tillbaka en del!

Nu måste politikerna i hela EU ta sitt ansvar! Befolkningen ska inte behöva lida när de själv tar dåliga beslut! Det är dags att lämna sandlådan och uppträda vuxet! Nu måste politikerna ta ansvar för sina beslut!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Mar 18, 2022 @ 13:49:31

  Tur att man är rik så man inte berörs av såna fjuttigheter. Hur var det hon sa Marie Antoinette? Folk får väl äta bakelser om de inte har råd med bröd.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Mar 18, 2022 @ 21:26:36

  Redan i höstas åberopade Spanien att den dyraste energiformen, som är naturgas, måste separeras från de övriga priserna. Det är den som pressar upp det totala energipriset, trots att den endast utgör en bråkdel,

  För de nordiska länderna och några till, som är anslutna till elbörsen Nord Pool, är det den dyra vindkraften som ”reglerar” prisnivån. Tack Maud Olofsson för din enorma insats för att fördyra, trots [politiska] löften lögner om motsatsen …

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. rustibus46
  Mar 19, 2022 @ 10:48:32

  Allt blir dyrare. El, bensin o matvaror. Fattigpensionärerna som har mindre än
  10 000/m före skatt, ca 500 000. Låglönare, ensamstående m barn.Etc.
  Deras tysta krig för att ha ett anständigt
  liv talas det aldrig om i våra (S trogna)
  media. Märkligt, hur de grupperna
  nonchaleras. Arma land.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: