”Putinpriser”, sade S-ministern Karl-Petter Thorwaldsson då han intervjuades om de rekordhöga drivmedelspriserna i Rapport. Men politikerna kan styra priserna genom att ta bort eller minska skatten på drivmedel. Det gäller inte enbart i Sverige utan också i större delen av västvärlden.
Eftersom vi vistas lika mycket i Spanien som i Sverige är vi naturligtvis intresserade av vad som händer i båda länderna. Idag läser jag i Sydkusten att bränslepriserna är helt galna:
Enligt officiell statistik från miljödepartementet som omfattar mer än 11.000 bensinstationer har priset på den 95-oktaniga bensinen hunnit överstiga två euro per liter, i ett 20-tal stationer i landet. I tre stationer kostar både bensinen och diesel av typen A mer är två euro.
En av de faktorer som förbryllar är att priset på 95-oktanig bensin på sina håll gått över den för 98-oktanig. Dessutom är prisskillnaden mellan den dyraste och billigaste stationen för A-diesel det dubbla. Ett kooperativ i Valencia uppges nämligen ta 1,047 euro per liter medan dieseln i en bensinstation i Dos Hermanas (Sevilla) kostar 2,12 euro. Det finns även enskilda stationer som nu tar högre literpris för diesel än för bensin.
En ägare till en bensinstation som intervjuats av El País betonar att de på inget sätt gynnas av den nuvarande situationen. De rekordhöga bensinpriserna gör att omsättningen sjunker, när många bilister drar ned på sitt resande. Dessutom uppges att konsumtionen fortfarande var 20 procent lägre än före pandemin, innan de senaste prisstegringarna startade.
Nu i natt kl 24.00 påbörjar lastbilschaufförerna en strejk – enligt några obekräftade källor. Vi har inga officiella källor – men många enskilda näringsidkare har ikväll sagt att det blir en strejk. Vi vet inte heller om det är lokalt i Andalusien eller gäller för hela Spanien. Men jag googlade och fann att en liknande strejk var planerad i Italien men den hade avblåsts under eftermiddagen.
Men redan i onsdags läste jag att
Högst fem liter solrosolja per hushåll. Det beskedet ger matvarubutiker som Mercadona, Carrefour och Lidl efter att solrosolja har börjat hamstras.
Kriget i Ukraina påverkar det spanska vardagslivet i allt högre grad.
Kriget i Ukraina gör att många familjer fyller på sitt lager med solrosolja. Eftersom Ukraina och Ryssland är bland de största producenterna i världen finns det en oro för att denna produkt ska ta slut.
För att undvika leveransproblem har stora livsmedelskedjor som Mercadona, Carrefour och Lidl infört en gräns på högst fem liter till varje kund. Men enligt konsumentorganisationen OCU (Organización de Consumidores y Usuarios) finns det ingen anledning till oro. Den olja som säljs nu är från förra årets skörd, det vill säga före krigets utbrott.
En mängd människor drabbas. Vi märkte att solrosoljan var slut på butikshyllan när vi var och handlade i veckan. I en blogg som jag skrev redan 2016 så förutspår Svenska Åkeriföretag att följande händer vid en transportstrejk:
- Redan första dagen skulle mjölk och färskt bröd ta slut i butikerna.
- Andra dagen skulle det uppstå störningar i kollektivtrafiken och färskvaror skulle ta slut i livsmedelshandeln.
- Tredje dagen skulle skolorna servera rester, mejeriprodukterna vara slut och vi skulle ha brist på drivmedel.
- Fjärde dagen skulle vi ha brist på livsmedel och alla drivmedel skulle vara slut på tankstationerna.
- Femte dagen skulle skolmaten är helt slut, restauranger få stängas och många fordon få ställas.
De flesta butiker har inga lager! Lagren ligger på vägarna i lastbilar i transport från tillverkaren till butiken. Vad händer om vi får ett avbrott i dessa transporter? Jo, butikshyllorna blir tomma! Konsumenterna får inga varor och det gäller alla konsumenter runt om i världen. Lastbilschaufförerna i Sverige är kanske sena i starten men …
Då har vi ingen hjälp av att Karl-Petter eller andra politiker i världen talar om Putinpriser. Ingen av oss blir mätta av hans eller någon annan politikers dåliga retorik! Politiker ska styra upp sådana situationer. De ska se till att den egna befolkningen inte blir lidande. Det är politikerna som bestämmer över våra skattemedel. De får helt enkelt minska skatten på våra drivmedel! Det finns en mängd områden som de kan spara in pengarna på. Vi har inte råd med deras givmildhet nu! Stigande drivmedelspriser ger dyrare transporter. Det blir alltid konsumenterna som får betala mer för varor och tjänster.
Mar 14, 2022 @ 01:55:32
Om solrosoljan blir dyrare, så är det inget problem, såvida inte den används som bränsle. Det är en industriprodukt främst avsedd för smörjning. Som livsmedel, är det ett relativt nytt påfund. Den har som de flesta andra fröoljor egenskapen att den bryts ner till aldehyder i kroppen. Aldehyderna orsakar inflammationer och kan inte ovanligt leda till blodproppar. Fröoljor innehåller allergener och är också att betrakta som koncentrat.
GillaGillad av 1 person
Mar 14, 2022 @ 09:45:12
Våra politiker gnuggar händerna. Varje
prisökning= mer moms o avgifter t
staten, härliga tider! Vaknar aldrig svensken? Arma land.
GillaGilla