Veckans Nyhetsanalys special om ekonomin

När vi nu lämnar pandemiagendan och kliver in i krigsagendan så är detta detsamma som att dra åt svångremmen ytterligare minst ett par hål. Man bör fråga sig varför detta är nödvändigt. Ett skäl är helt säkert att pandemiagendan inte längre går att försvara, det har omicron bevisat och Canadian truckers revolt har också klargjort att det inte var möjligt att upprätthålla lögnerna om denna längre, inte utan avsevärda risker.

Ett annat skäl är att man nu också börjar se allvarliga ekonomiska konsekvenser av den förda politiken. Dessa konsekvenser stavas hyperinflation och stagflation. Det ena utesluter inte det andra och i båda fallen är en depression det slutliga resultatet. Men redan nu ser ju medborgare världen över att man håller på att bli fattigare. För medianinkomsttagaren innebär det att man plötsligt har slut på pengar före nästa månadslön, att man oftare än förut övertrasserar kontot och att man får ställa in sportlovssemestern, trots att man två år i rad borde ha kunnat spara till den. För de redan obemedlade yttrar sig detta helt simpelt i att man har råd med mindre av livets nödtorft, man riskerar elfattigdom, att frysa ihjäl och snart kommer man ha problem att få maten att räcka till.

Men inget av detta är lika betydelsefullt för ekonomin, som att den övre medelklassen nu fått slut på investeringsalternativ. Man har känt sig allt rikare, i takt med att både villa och aktiesparande stigit i takt med att penningmängdskranen högtryckstvättat den solkiga ekonomin förrädiskt blänkande fin. Men konsumtionsviljan, nu när alla strapatser borde vara över, sjunker som en sten när pappersvinsterna på börsen utraderas på några dagar.

Vad som i ett sådant läge behövs är alltså stenhård kontroll och fokus på något annat. Man har nämligen inget val: det är som att försöka greppa om en oljeinsmord kaviterande båtmotorpropeller som just lossnat och håller på att glida ur handen. Allt du kan göra är att pressa ihop fingrarna hårdare, att ta ett nytt grepp skulle bara innebära att du tappar motorns framdrivande del ner i djupet.

I den här situationen blir varje störning potentiellt katastrofal, minsta knuff kan katalysera ett haveri. Att Ilian Batljan är en sådan potentiell katalysator är vad vi här konstaterar och går igenom i viss detalj. SBB:s många turer och märkliga förehavanden har inte undgått FI:s uppmärksamhet, men undersökningen lades blixtsnabbt ner. Sedan var det locket på. Att bolaget kan låna med negativa räntor är ett fullständigt underkännande av hela marknadens värdering av risk. Och att deras återköpsaffärer med krångliga aktie- och hybridupplägg som köparstöd, både inneburit att de själva kunnat värdera sin egen fastighetsportfölj långt över vad den egentligen är värd och att blåsa upp hela den svenska fastighetsmarknaden, det är ett uppenbart faktum.

Lägg särskilt noga märke till också hur myndigheterna och börsen slutit upp bakom honom efter att den amerikanska analysfirman och blankaren gjort sin analys. Inte många ord om sakläget där inte, man var ‘inte imponerad’ av Viceroy, påstår man, utan att förklara varför. Min tolkning är att man är livrädda för att SBB:s 98 mdr kan vara pluggen ur, som får båten att sjunka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: