Mainstreammedia stoltserar i dagarna med en ny rapport som visar att de som har drabbats hårdast av Covid-19 har haft D-vitaminbrist. Vad var det jag sa? Jag har skrivit om detta för nästa två år sedan! Medierna och FHM och deras sk experter har ju förnekat detta. Men nu kryper de till korset! Kan vi förvänta oss en ursäkt? Knappast!
Repris från 14 april 2020
Det kommer allt fler uppgifter om smittspridning på landets äldreboenden. I Stockholm finns coronaviruset på vart tredje vård- och omsorgsboende. Behöver man vara någon Einstein för att inse att de boende på institutioner runt om i landet är mer mottagliga för viruset?
Men varför är de mer mottagliga? Mediciner, föda, dålig miljö eller brist på solljus? För mig är det självklart att solljuset påverkar. Nu när jag sitter i karantän i Spanien – och inte får gå ut – tillbringar jag mycket tid på balkongen.
Jag läste att vissa sjukdomar ökar ju längre från ekvatorn vi kommer norrut. Det kallas latitudsjukdomar. Vissa cancerformer och till exempel MS blir vanligare ju längre norrut vi kommer. Det pågår forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni samt depression hos äldre. D-vitamin påverkar immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Det kan ha viktiga effekter både för infektionsförsvaret och för undvikande av skadlig inflammationer.
D- vitamin får vi i oss på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Om du inte vistas i solen eller skyler dig med kläder/solkrämer under sommaren är det också viktigt att titta på hur du får i dig D-vitamin.
Har svenskar generellt brist på D-vitamin?
Det saknas breda, representativa studier om D-vitaminnivåer i blodet hos svenskar, men de studier som finns pekar på att nivån för vissa grupper är otillfredsställande, till exempel hos vissa invandrargrupper – i en holländsk studie rapporterades att 90 procent av de barn som fötts av kvinnor som burit slöja hade D-vitaminbrist – och äldre som tillbringar lite tid utomhus.
I samband med Livsmedelsverkets nationella undersökning av vuxna svenskars matvanor, Riksmaten vuxna 2010-11, mättes nivåerna av D-vitamin i blodet hos en undergrupp av deltagarna. Mätningarna visade att cirka 20 procent av deltagarna hade D-vitaminstatus under optimal nivå (<50 nanomol per liter). Livsmedelsverket har sedan dess höjt kraven för D-vitaminberikning av olika livsmedelsgrupper. De nya reglerna trädde i kraft den 16 maj 2018 med en övergångstid på två år. Resultatet av de nya berikningsreglerna förväntas minska andelen i befolkningen som har för låga intag från maten.
Allt detta googlar jag fram enbart för att jag instinktivt känner att solljuset är bra för min hälsa. Det var kanske därför som jag blev så arg när Anders Tegnell och Stefan Löfven unisont sa att 70+ ska hålla sig hemma. Efter vintern längtar även 70+ ut i vårsolen och alla har inte en balkong.
Hur är det då på våra vård- och omsorgsboende? Hur ofta kommer de boende ut i solen? Om de inte kommer ut så ofta så blir de ju infektionskänsliga! Då drabbas de boende lättare av ett elakt virus!
Men Anders Tegnell och Stefan Löfven fortsätter att peka ut hela kollektivet 70+ istället för att inrikta sig på institutionerna. Det finns egentligen ingenting farligare för människors hälsa än institutioner.
Ännu en repris från 14 september 2020
Coronaviruset: Låga nivåer av D-vitamin riskfaktor
D-vitamin pekas av forskare ut som en nyckel till att bekämpa coronaviruset. ”Låga nivåer av innebär riskfaktor. Däremot så stärker D-vitamin immunförsvaret”. Brist på D-vitamin kan orsaka komplikationer hos de som är smittade av coronaviruset SARS-CoV-2. Experter rekommenderar att du utsätter dig i solen minst 20 minuter om dagen.

1 kommentar (+lägga till din?)