Triggervarningar mot historiska kunskaper

Ganska ofta klingar det en klocka i mitt huvud: ”Detta har jag skrivit om för några år sedan!” Så var det idag när jag läste Bitte Assarmo: ” Woke-generationen behöver inga litteraturklassiker”. Jag refererar ofta till litteratur och då och då till gamla klassiker. De gamla klassikerna har skrivits i den tidens kontext och är därmed historiska dokument. Även om de är skrivna i romanform så skildrar de hur människor levde under den tidsepoken som böckerna skrevs. När Bitte Assarmo skriver om Charles Dickens Oliver Twist och studenternas triggervarningar så minns jag att jag skrev om marockanska gatubarn i januari 2016:


För ungefär ett år sedan basunerade medierna ut att en 9-årings huvud dunkades i golvet av en elak vakt i Malmö. De bygger detta på en några minuter lång film. Vi fick inte veta vad som hände vare sig före eller efter filmen eller i vilket syfte filmen spelades in och varför den lämnades in till tidningsredaktionen och varför denna valde att skicka ut den över hela Sverige. Men journalistkåren föll som hyenor inför detta och plockade fram alla värdeladdade ord som de kunde hitta. De uttryckte sin avsky och vakt och polis blev uthängda i vanlig ordning. Här skulle minsann inte väntas på någon utredning. Medierna har bestämt att huvudet dunkades i golvet. Långt senare fick vi reda på att vakten inte hade begått något fel och att pojken hade rymt från ett HVB-hem och rymde åter en gång efter några dagar.

Det fanns en förlorare i detta: pojken! Vem tänker på honom? Varför befann han sig i Sverige? Hur kom han hit? Vem tog hit honom och varför? Varför rymde han? Var han ett offer för trafficing? Var finns han nu?

1838 kom boken Oliver Twist , skriven av Charles Dickens, ut. Den handlade om unge Oliver som bodde i Londons slum och blev upplärd till ficktjuv. När medierna frossade i detaljerna om huvuddunkandet, snart 200 år efter Oliver Twist sade polis och social att det finns några hundra barn som lever under liknande förhållande här i Sverige. Jag tyckte nog att det var viktigare att diskutera detta faktum än vad det var huruvida ett huvud har dunkats eller ej!

Nu ett år senare läser jag att 200 pojkar beräknas leva på gatan enbart i Göteborg. Hur många  är det i hela Sverige? Vad gör vår humanitära stormakt åt detta? Ska vi acceptera gatubarn, som utnyttjas och far illa, i ett modernt land som slår sig för bröstet och pratar om välfärd och den svenska modellen? Varför ställer inte medierna politiker mot väggen när det gäller detta?


Vad har hänt i Sverige med de marockanska gatubarnen sedan jag skrev artikeln? Enligt en artikel från 2019:

Antalet unga från Marocko som söker asyl i Sverige minskar, det visar Migrationsverkets statistik. De senaste sju åren har totalt 1800 ensamkommande från Marocko sökt asyl i Sverige. Men i år har hittills bara 55 personer sökt asyl, det är 20 procent färre än under samma period ifjol.

90 procent av de ensamkommande äldre än de uppger

En anledning till minskningen tros vara ett nytt avtal mellan Sverige och Marocko som gör det möjligt för gränspolisen att matcha ensamkommandes fingeravtryck mot Marockos databaser. Och samarbetet har gett resultat.

– När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko, säger Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

Då 2016 jämförde jag alltså med situationen i London 1838. Jag hade aldrig kunnat göra denna jämförelse om jag inte hade läst klassikern Oliver Twist redan som barn och ännu en gång som vuxen och sett filmer om denna gatupojke. Jag hade aldrig kunnat bli förfärad över att det finns gatubarn i Sverige om någon hade satt triggervarningar på denna litteratur innan jag hade tagit del av den! Oliver Twist är ett historiskt dokument!

Det är beklämmande att en ung woke-generation är rädd för historiska kunskaper men ändå vill vara med och styra nutiden och framtiden. Men dåtid, nutid och framtid hänger ihop! Det är detta som är länken till utveckling. Vi kan inte hoppa över och glömma vår historia för då gör vi om samma misstag och samma hemskheter som vi egentligen fördömer!

Alla unga borde tvingas att läsa Oliver Twist, Onkel Toms stuga, Samhällets olycksbarn, Tom Sawyer, Pippi Långstrump, Lotta på Bråkmakargatan, Emil i Lönneberga och alla de andra klassikerna som har lärt mig och mina barn om den kontext som barn levde i förr. Livet var inte lätt och vi måste dra lärdom av de gamla klassikerna! Det finns så mycket som vi kan lära av litteraturen! Bort med alla triggervarningar!

oliver

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Feb 04, 2022 @ 13:01:56

  Läsa böcker är inte min grej. Men, jag vet vilka böcker som är bra, vad de innehåller och hur jag ska förhålla mig till dem. Så, jag vill absolut inte förbjuda dem, förse dem med varningstext eller på annat sätt försvåra för folk att ta del av dem.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Feb 04, 2022 @ 17:44:48

  – När vi hittar deras identitet lämnar de landet och flyttar vidare till andra städer i Europa som tex Barcelona eller Paris. De vill inte att polisen känner till vilka de är eftersom då kan de straffas och bli utvisade till Marocko, säger Christian Frödén, gruppchef på gränspolisen i Stockholm.

  Så att då släppa dem och låta något annat land ta hand om problemet är lösningen, om det handlar om kriminella som flytt rättvisan? Det finns alltid ett val, när det handlar om att bli kriminell …

  En kontrast mot när polisen ”damsög” landet på reella flyktingar ifrån Kosovo, när kriget ägde rum där och skickade tillbaka dem, precis som man gjorde under Andra Världskriget med tyska och baltiska flyktingar. (De senare nämnda förvarades i de svenska koncentrationlägrena, fram till utlämningstillfällena.) Flyktingarna gick mot en säker död i alla berörda fall, för den som inte begriper det …

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: