I slutänden måste konsumenten betala

Redan som barn lärde jag mig att ingenting är gratis. Allt ska betalas på ena eller andra sättet. Ändå hör jag ofta krav gratis kollektivtrafik och allt åt alla. Men de samhällsfunktioner som uppfattas som gratis av brukaren är i själva verket skattefinansierade. Dit hör till exempel tillgång till bibliotek, gator och torg. 

Som barn fick jag ibland en 25-öring. Den räckte till att köpa 2 frallor och en ett-öres godisbil. Jag fick bara en godisbil. Jag kunde inte betala för mer. I så fall var jag tvungen att prioritera bort den ena frallan och vara hungrig fram till middagen. Det kallas för prioriteringar som jag lärde mig att göra som 7-8-åring.

Jag lärde mig också tidigt att vara snäll och lydig för att de vuxna kring mig skulle vara på gott humör. Om jag skulle få den där leksaken eller chokladkakan så skulle jag vara lydig. Jag lärde mig tidigt att bädda min säng, hjälpa till med städning och disk, skala potatis, rensa frukt och grönsaker, hjälpa till med matlagningen eller gå och handla för att få en liten veckopeng.

Det var förutsättningen att jag kunde betala med min hjälpsamhet för att få något tillbaka. Det är samma sak idag! Jag kräver inga gratisprestationer av någon. Jag vill alltid göra rätt för mig genom att betala monetärt eller med bra uppförande. Jag betalar min skatt och kräver inte en mängd gratistjänster. Jag uppför mig väl mot andra människor för att få dem att göra samma sak mot mig. Alla människor som respekterar mig och mina ägodelar respekterar jag tillbaka.

Mina ägodelar är de som jag har tjänat ihop till och köpt privat men även de som jag har delfinansierat via skattemedel. Gator, vägar, bibliotek, kollektivtrafik, välfärd, utsmyckning i vårt samhälle mm har jag delfinansierat via skatten. Jag har alltså en andel i detta och kan kräva att andra människor respekterar och inte förstör! Detta är en del av det avtal som finns mellan staten och medborgarna.

Men nu har vi en regering som inte respekterar detta avtal. Regeringen är girig och vill hela tiden beskatta oss medborgare. Samtidigt försöker de vara goda och ge tillbaka – ge tillbaka det som egentligen tillhör oss redan.

När vi betalar skyhöga avgifter på elen pga regeringsbeslut vill de inte sänka elskatten. Men de vill ge oss bidrag dvs ge tillbaka en del av våra egna pengar!

När de lägger en mängd skatter och avgifter på drivmedel dvs bensin och diesel så skyller de ifrån sig på oljebolagen och tycker att bilförarna kan betala.

Men elkostnader och drivmedelskostnader som drabbar industrin, matproducenter och distributörer får alltid konsumenten betala i slutänden i form av höjda priser.

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, skrev i veckan:

ÅTERVINNINGSSTATIONER AVSKAFFAS – DET SKA VARA LÄTT ATT GÖRA RÄTT

Jag kör själv inte bil och hur gärna man än vill lägga saker i rätt boxar för att återvinna är det inte alltid lätt. Jag vill ändra på det och se till att det blir ordning och reda i återvinningen och blir lättare att återvinna. Du ska ha din återvinning i ditt eget bostadshus eller väldigt nära om du bor i villa eller radhus

.Ska vi öka takten i klimatomställningen behöver det bli lättare att återvinna! Folk ska inte behöva kånka långt eller ta bilen med vårt avfall och sen mötas av en överfull och skräpig återvinningsstation. Samhället behöver ta tillbaka kontrollen. Nu ska det bli ordning och reda i återvinningen!

När du återvinner förpackningar gör du en viktig insats för klimatet och miljön. Och svenskarna vill återvinna. Men idag finns flera problem med återvinningssystemet på många håll i landet. Alldeles för många förpackningar, särskilt plast, hamnar i restavfallet och bränns upp. Faktum är att vi i Sverige som ändå tycker att vi är bra på detta bara återvinner 25% av plastförpackningarna. Med stora konsekvenser för natur, djur och hav. När vi istället erbjuds insamling nära vår bostad sorterar vi också mycket bättre, det är bevisat. Vi har därför nu remitterat ett nytt förslag som innebär att kommunerna nu ska ta över ansvaret för återvinningen från förpackningsproducenterna, men där producenterna fortfarande skulle vara de som betalar. Och såväl de bolag som tidigare skött återvinningsstationerna och kommunerna är överens om att förändringen behövs.

De många hushåll som redan idag har frivillig fastighetsnära insamling – som de betalar för via avfallstaxa, hyresavi, eller föreningsavgift – kommer få hämtningen gratis i framtiden.

Mycket enklare och smartare och bra för både dig, klimatet och miljön. Vår förhoppning nu är att denna omställning ska ske i snabb takt med start från 1 januari 2023.

Men … om vi inte måste betala via avfallsfakturan så måste vi ju ändå betala. Naturligtvis tas inte denna kostnad från producenternas vinster. Kostnaden kommer alltid att läggas på konsumentpriserna. Gratis finns inte på konsumentkartan! Det ordet finns bara som politiska lögnverktyg – ett poängsystem för deras eget renommé!

Páginas Web Gratuitas: 4 Razones por las que NO son tan Buena Idea •  DespachoTres.com

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. SasjaL
    Jan 27, 2022 @ 11:32:14

    Många inser inte detta som du nämner och att politikerna är fullt medvetna om det, vilka utnyttjar det som egen PR för något ”bra”. Påminns om hur det fungerar i regel nere i Sydeuropa. Där lägger man fortfarande allt i samma sopkärl och källsorteringen sker av betaltpersonal ute vid soptipparna. Fördelarna är att några har ett arbete och att sorteringen blir betydligt bättre. Här har man rationerat bort jobben och låter hushållen ta den kostnaden i stället.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: