Upstairs, downstairs

Mina tankar hamnar idag på Herrskap och tjänstefolk: (Upstairs, Downstairs). Den brittiska dramaserien som sändes 1971-1975. Den handlar om en parlamentsledamot och dennes familj. I nedre delen av huset bor tjänstefolket. Med andra ord klasskillnader!

Även i Sverige har vi en överklass som bestämmer över underklassen. Överklass syftar på samhällets ekonomiskt mest gynnade samhällsklass. Genom kapitalinnehav och maktpositioner är personer i denna grupp tongivande i samhället samt kontrollerar en stor del av beslutsfattandet. En vanlig uppgift är att överklassen omfattar 1–2 procent av befolkningen. Överklass är alltså den del av befolkningen som har ett tydligt inflytande på samhällets utveckling.

Hösten och vintern 1927 umgås den 25-åriga nyblivna mamman Alva Myrdal ofta med självmordstankar. Hon står vid fönstret i familjens lilla lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, ser ner på den tillfrusna Karlbergskanalen och S:t Eriksbron, funderar på att öppna fönstret och dra på sig en lunginflammation, som regel dödlig vid denna tid före antibiotikan. Hon anförtror sin dagbok:
”Skall jag – eller skall jag inte? När jag nu försöker föreställa mig allting så är det så innerligt likgiltigt vilket som sker. Jan är en liten hård krabat, han reder sig utan mig. Och Gunnar önskar det så ofta – snart skulle det i alla fall komma till något slags uppbrott från det som varit vårt gemensamma liv.” Hur hade den unga Alva kommit dithän?
Alva Reimer föddes 1902 och växte upp på en bondgård utanför Eskilstuna. Fadern Alfred Reimer var lantbrukare och byggmästare. Modern Lova var, som tidens konvenans krävde, hemmafru och skulle förestå gårdshushållet. Men Alva var illa lämpad för den rollen, vantrivdes och gick snart in i ett sjukdomsliknande tillstånd. enl Pedagogiskt Magasin.

Det var denna privilegierade kvinna som skapade dagens barnomsorg! Hon som fick tillgång till studier, bra ekonomi och tjänstefolk var missnöjd med sitt liv. Hennes idéer påverkar våra liv idag. Det är hennes idéer som de rödgröna har förverkligat och slukat med hull och hår. Mammor ska inte vilja vara hemma med sina barn. De är definitivt inte lämpliga att uppfostra barnen. Till detta behövs pedagoger som kan utbilda barnen till goda socialistiska medborgare. Barn ska uppfostras i storbarnkammare!

Jag tänkte på Alva Myrdal igår när jag såg Märta Stenevi i ”30 minuter” – en hård tuff överklasskvinna. Hon tyckte synd om de som har fått höga elräkningar men hade svårt att se att hon har varit en del i det politiska spel som har orsakat dessa elräkningar. Hon kunde nog inte sätta sig in i hur människor gråter för att de inte har pengar till elräkningen!

Men hon är inte ensam – regeringen och riksdagen tillhör den del av befolkningen, 1-2 % som har makten. Därmed kan vi räkna våra beslutsfattare som överklass. De lever upstairs och vill bestämma hur vi andra downstairs ska leva!

Den förda politiken för landet i snabbtakt mot ekonomisk kris. Alla prisökningar gör att inflationen ökar, prisökningarna som är drivande är skatterna på el och drivmedel, som i sin tur ökar priset på mat, transporter, knäcker företag där till och med stora industrier har tvingats dra ner på skift eller stänga hela avdelningar. Människor har svårt att klara sin försörjning. När vi tankar betalar vi tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms. Bensinskatten är 60 procent av priset. Lägg till pandemin som ställer till stora problem för många både företag och anställda. Räntehöjningar väntar…..Hjälpen mot höga elräkningar är bra, men den dröjer flera månader! Skatten bör sänkas på bensin och diesel också!

Ovanstående text skrev Lotta Gröning på sin FB idag. Ja, många av oss downstairs har svårt att klara sin ekonomi pga prishöjningar på drivmedel och el. Men Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister, skrev på sin FB den 16 januari:

Värmepumpen valde att stänga ned och kräva filterbyte i torsdags kväll. Sker imorgon. Så nu är det är det kaaaaallt 🥶inne, bosatt framför brasan 🔥med ulltofflor och mössa.. och massa jobbhandlingar🤷🏼‍♀️

T o m Frans med all sin päls fryser.. Blir en intressant natt!🙄

Hon tänker mer på att hon och katten Frans fryser, än på att få ekonomin att gå ihop! Med hennes lön betyder inte en hög elräkning någonting! Hon tänder en brasa!

Men för den ensamstående mamman, som skrev på FB om hur hennes 7-åriga dotter gav henne sina sparpengar (15-20 kronor) för att hjälpa till med elräkningen, är elräkningen ett stort bekymmer! För henne räcker det inte med en brasa, ulltofflor och mössa. Hon kanske måste låna pengar av släkt och vänner för att kunna betala räkningen denna gången. Men om en månad kommer en lika hög räkning och nästa månad … Hon kanske inte har råd att tanka bilen och när matpriserna stiger har hon inte råd att köpa näringsriktig mat. Hon måste vända och vrida på varje slant.

Hon är inte ensam! Många, många är de: pensionärer, sjukskrivna, arbetslösa och låginkomsttagare. De ligger sömnlösa om nätterna för att de inte vet var de ska få pengarna ifrån och inte har något att spara in på.

Makthavarna – Upstairs – lever så långt det bara går ifrån vanliga människor – Downstairs. De saknar förståelse för vanliga människors verklighet!

Regeringen har beslutat att stödja människor som drabbats av höga elräkningar och energiministern Farmanbar bedömer att kompensationen för decemberräkningen skulle kunna komma redan i mars eller april. Hur snabbt respektive bolag kan betala ut stödet kan dock variera, menar ministern. Vilket elnätsbolag man är knuten till beror på var man bor. 

Men han förstår ju inte! Märta Stenevi förstår inte! Annika Strandhäll förstår inte! Regeringen och riksdagen förstår inte! Hur ska de drabbade klara av sina räkningar fram till mars eller april – när de inte klarar av decemberräkningen? Vanliga människor har kanske inte den bufferten? Det är nu som decemberräkningen ska betalas!

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Jan 20, 2022 @ 17:37:33

    Har man inte haft det knapert så förstår man inte de som har det så. Jag växte upp i ett hem med två fantastiska föräldrar. De var oerhört sparsamma så jag fick mat, rena kläder och inte frös vi heller. När jag var runt 20 så talade de ibland om ekonomi så jag förstod att pappa haft flera jobb, samtidigt, ävenså mamma. Just för att vi barn skulle ha det bra. Att vi bodde omodernt och värmen bestod av en kamin i hallen gjorde ju att vi ibland fick skrapa is på insidan av rutorna. När jag var hemma hos kompisar som hade element kunde man ju känna att tröjan och långkalsongerna inte behövdes inomhus. Men jag kände att vi hade det bra. Jag fick lära mig att sköta mig, skaffa ett jobb så att man kunde försörja en familj. Så jag klagar inte. Som pensionär känner jag att jag aldrig haft det så bra ekonomiskt som nu. Två personer att försörja. Två inkomster. Låga utgifter.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: