Katastrofer kommer och livet går vidare

Naturen är nyckfull. Den gör som den vill och bryr sig inte om mänskliga och/eller politiska beslut. Vi människor har inte så stort inflytande på den.

Efter tre månaders vulkanisk aktivitet förklarades utbrottet på ön La Palma officiellt över på juldagen Cirka 1 000 personer fick veta att de kunde åka hem. Men det finns nästan 4 000 fler som väntar på tillstånd att återvända, medan ytterligare 2 329 människor har förlorat sina hem till lavan. Under loppet av 85 dagar täckte lavan 1 219 hektar mark inom en omkrets på cirka 69 kilometer. Den förstörde 1 676 byggnader – inklusive 1 345 bostäder – samt nästan 74 kilometer vägar och 370 hektar åkermark, varav de flesta användes för att odla bananer, öns mest kända export.

Men allt är inte tillbaka i det gamla! Återvändande invånare har varnats för att gå in i låglänta utrymmen som förråd, garage eller källare utan att först få en avläsning på gasnivåer. Byggnader bör ventileras i 15 minuter innan de går in, och väggar och tak kontrolleras för sprickor eller andra tecken på strukturella skador. Sen vidtar sanering och reparationer. Livet går vidare!

Politikerna kunde inte stoppa vulkanutbrottet eller förutsäga när utbrottet skulle ske – trots att seismiska undersökningar hade förutspått att vulkanen kunde få ett utbrott. Vår spanska bostad är byggd i ett område där det kan ske jordbävningar. En del jordbävningar har registrerats i omlandet under de senaste åren. I onsdags skakade plötsligt fåtöljen som jag satt i och soffan som sambon låg i. En kort stund men tillräckligt för att kännas. 3,5 på Richterskalan ett antal mil från där vi befann oss. Kan politiska beslut stoppa jordbävningar?

Ännu en gång läser jag dystra förutsägelser om att naturen kraschar och civilisationen faller sönder. Vi människor måste stoppa detta och politikerna måste ta obekväma beslut med tvång, restriktioner och förbud! Jag hoppas att dessa domedagsprofeter inte har rätt. Vår planet har funnits i cirka 4,5 miljarder år. De äldsta tecknen på liv på jordklotet är 3,8 miljarder år gamla. Vi skriver nu 2022 i vår tideräkning. Det senaste århundradets industriella utveckling har ökat vårt välstånd. Jag tror inte att kraschar och civilisationen faller sönder pga vårt välstånd. Tvärtom!

Men varje ny uppfinning har mötts med motstånd. Boktryckarkonsten, ånglok, telefon, bilar, elektricitet, cykel, flyg och kärnkraft för att nämna några exempel. Hur hade våra liv sett ut utan dessa uppfinningar? Kan vi tänka oss ett liv utan datorer, mobiltelefoner, bilar, kylskåp, tvättmaskiner, diskmaskiner, elektriska vispar, varmvattenberedare, värmeelement, traktorer, byggkranar, grävmaskiner, lastbilar, båtar, elsparkcyklar, Wifi, Google och Wikipedia för att ta några exempel?

Vi har tio år på oss att hejda katastrofen … angrips inte miljöproblemen världen runt inom de närmsta åren blir det svårt om inte omöjligt att få grepp om den skenande utvecklingen mot katastrof.”

Känner ni igen orden? Ett citatet från en artikel 1972. ”Vi har 10 år på oss att hejda katastrofen.” Domedagsprofeter och klimataktivister har inte tagit någon lärdom av att de hade fel för 50 år sedan och har lika fel nu!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 10%C3%A5r-DN.jpg

Välståndsskapandet har skett genom företagande i en marknadsekonomisk miljö och har lett till ökad livslängd, lägre barnadödlighet, högre läskunnighet, mer tillgång till rent vatten för fler människor, samt lägre dödlighet av luftföroreningar. År 1820 var 94 procent av världens befolkning fattig och 1990 cirka 37 procent. I dag är siffran mindre än tio procent. Men … klimatalarmisterna fortsätter att hävda att fattigdomen brer ut sig! De hävdar att detta beror på klimatet och att antalet klimatflyktingar kommer att öka! Framförallt måste vi ”rika” ta ansvar och dra in på vårt välstånd.

Jag tror att vår planet överlever även klimatalarmisterna – trots vulkanutbrott, jordbävningar, kyla, hetta skyfall och liknande! Livet på planeten kanske kommer att se annorlunda ut än vad det gör idag. Utveckling kan vi inte hejda. Jo, dålig utveckling – dit räknar jag klimatalarmism och globalism och politiska stollelösningar – ska hejdas och utvärderas. Det finns många problem på vårt jordklot som måste lösas och nya innovationer kommer undan för undan.

Det allra största hotet mot mänskligheten och vårt jordklot är alarmisterna som vill stoppa utvecklingen och göra livet tråkigt för mänskligheten med hjälp av förbud och skatter! Vi måste lära oss att leva med naturens nyckfullhet och inte försöka att tämja den! Vi kan inte stoppa katastrofer men lära oss att leva med dem!

See the source image

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: