Vad har 2022 att erbjuda oss?

Normalt önskar vi vandra ett gott nytt år på nyårsafton. Då menar vi kanske ett lika bra år som det gångna året har varit. Men vad kan vi mena med det denna nyårsafton?

Två år med pandemi! Har det påverkat oss på något sätt? En vän skrev på FB att hon önskade sig i julklapp att Covid-19 skulle försvinna. Jag tänkte genast på en undersökning från december 2011:

Hälften av svenska folket önskar sig upplevelser eller pengar i julklapp tätt följt av fred på jorden vilket var femte tillfrågad angav som sin högsta önskan. 

Sen tänkte jag på Sven Melander som intervjuade ett barn i Nöjesmassakern 1985.

Vad önskar jag mig själv? Politiker och läkemedelsindustrin har under de senaste två åren tagit ifrån mig delar av mitt självbestämmande. Mitt liv har jag delat in i tre delar: Barn- och ungdomsåren, vuxenlivet samt pensionärslivet. Jag har skrivet om detta i min bok En del av min sista tredjedel. Den sista tredjedelen är alltså pensionärslivet.

Livet går fort – alldeles för fort! En dag blev jag pensionär. Jag fortsatte att jobba några år men sen … gick det upp för mig att nu …nu kan jag göra allt som jag inte har hunnit med tidigare. Nu är jag inne i den sista tredjedelen av mitt liv. Hur lång den blir har jag ingen aning om. Grannen fick en stroke när hon var i min ålder. Ofta läser jag om människor i min ålder eller yngre som avlider eller blir sjuka. Det är ju nu medan jag är frisk och orkar som jag kan göra det som JAG och MIN SAMBO vill göra! Nu behöver vi ju inte ta hänsyn till andra! Så vi bestämde oss, för några år sedan, att tillbringa vinterhalvåret i Spanien och sommarhalvåret i Sverige. Vi ville uppleva den spanska kulturen. Men vi gjorde det mest för värmens skull och det subtropiska klimatet med mycket frukt och grönsaker. Jag avskyr hösten och gillar inte den kalla, snöiga och halkiga vintern.

Ja vi hade tänkt oss att få disponera större delen av vår sista tredjedel ganska bekymmersfri. Vi ville se, resa och uppleva kulturen i Spanien. Vi ville röra oss fritt och utan restriktioner. Men nu har politiska beslut och läkemedelsindustrin tagit över stora delar av vår frihet de senaste två åren. Ändå känner jag mig privilegierad eftersom jag är frisk och bara beroende av min sambo. Jag frossar i solsken, frukt och grönt. Men jag är inte helt fri! De har stulit delar av två år av mitt liv! Hur lång tid ska de hålla på med att ta ifrån oss delar av vår frihet och delar av våra liv?

När jag önskar ett gott nytt år så undrar jag vad som är gott egentligen. Jag lever ju ett ganska bra liv men hur mår de som bor inom åldringsvården och är beroende av makthavarnas godtycke? Jag läser om många människor i min egen ålder och äldre som mår väldigt dåligt. Två år har tagit hårt på dem rent psykiskt. Jag lider med dem och undrar om de någonsin kommer att må bra igen.

Idag avslutar vi – sambon och jag – det gamla året med god mat och dryck. Vi skålar in det nya året och följer spansk tradition.

Firar du nyår i Spanien lär du inte höra några glädjetjut när klockan slår tolv. Här har man fullt upp med att tugga vindruvor – närmare bestämt tolv stycken, ett för varje slag. Traditionen härstammar från 1800-talet då vinodlare i Alicante hoppades att ritualen skulle förbättra skörden och försäljningen.

Med dessa ord önskar jag alla

A HAPPY NEW YEAR!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Inger
  Dec 31, 2021 @ 15:43:12

  Gott nytt år till er också. Stort tack för allt ni
  bidraget med under 2021. Hoppas ni vill och orkar även under 2022.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Dec 31, 2021 @ 16:43:20

  Gott nytt år till dig och din make. Jag läser med stor behållning här varje dag. Du har ofta samlat ihop en bra mix. Även jag är ju pensionär sedan 10 år tillbaka. Jag har inte så mycket emot den svenska vintersäsongen så vi stannar här. Vanligtvis åker vi ju till Italien vår och höst. Det har ju blivit kraftigt rumphugget av stollarna som styr både här och där. Jag har fullt upp som fritidspolitiker, engagerad i ett antal föreningar och att träffa barn och barnbarn. Så livet har inte varit så tokigt ändå dessa två år. Nu ser jag fram emot vår nyårstradition. Att träffa min äldsta vän och hans hustru på nyårsaftonskvällen. Vi har känt varann i 68 år. Våra respektive hustrur har ju tillkommit under åren.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Dec 31, 2021 @ 18:13:26

   Gott Nytt ÅR Stig! Det är viktigt för vår hälsa att ha kvar vår valfrihet – trots att vi är pensionärer. Vi som lever våra liv som vi själv vill, har det bra trots restriktioner. Men det finns de som far illa pga makthavare saknar förståelse för vanliga människor.
   Vi var nere på stamkrogen och drack en dubbel Carajillo, dvs kaffe med Baileys, i eftermiddag. Alla var glada och ljudnivån var högre än vad den är på svenska krogar. Puss och kram var nästan obligatoriskt för alla som gick hem. Livet är så lättsamt här. / Ulla

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: