Kan vi ha förtroende för de förtroendevalda?

Den man har förtroende för kan man lita på. När en människa får ett förtroendeuppdrag så bör det ju vara för att personen har vissa egenskaper som gör den lämpad för uppdraget och man kan lita på att uppdraget utförs på ett seriöst och bra sätt. Men jag har blivit mer och mer tveksam om detta. Kan vi lita på våra politiker som har uppdraget att jobba för landets, regionens eller kommunens bästa?

Igår läste jag om att Vänsterpartiets gruppledare Catarina Wahlgren rappade i Stockholms regionfullmäktige. Det känns inte alls förtroendeingivande. Men det har hänt förr! Det finns många politiker som har missbrukat och svärtat ner förtroendet förr!

I augusti 2017 var det en manifestation, först på Mynttorget och nu på Medborgarplatsen som handlade om att afghanska ”flyktingar” ville stanna i Sverige. Där sågs Gustav Fridolin, MP. Han satt då i regeringen – den grupp av människor som har mest makt i Sverige! Han var en av de som ansvarar för de lagar som finns angående utvisningsbeslut. Den som sitter i regeringen ska inte delta i manifestationer. Han ska inte gå emot beslut som är tagna. Om han har en uppfattning som går emot fattade beslut så borde han ta upp detta inom regeringen eller riksdagen. Det var ju där han hade sitt forum att påverka. Att visa sig på Medborgarplatsen var enbart populistiskt. Samma sak gällde Rossana Dinamarca, V som hade en riksdagsplats. Det var den platsen som hon borde utnyttja för att ändra på fattade beslut. Det är ju där som de demokratiska besluten tas!

I februari 2016 ägnades en del av fullmäktigemötet i Mörbylånga till att dansa regndans för att få slut på torkan på Öland. Initiativtagare var Eva Öberg från MP.

I början av 2017 kunde vi se ”värsta tjejgänget”- dvs delar av vår feministiska regering i en hattparad! Ger det verkligen trovärdighet åt vår regering?

I september 2014 obstruerade Rossana Dinamarca (V) genom att ha på sig en t-shirt där det står ”SD = rasister” vid talmansvalet. Det väckte uppmärksamhet. Senare påstod hon att hon hade fått ett 100-tal hatmejl för sitt tilltag.

– Jag tycker att det var viktigt att markera och inte delta i den normalisering av rasism som pågår i dag, sa Dinamarca.

– Sveriges riksdag är politikens högborg. Om vi inte ska kunna bära politiska budskap där, var annars?

När jag nu tänker på det så finns det gott om tillfällen som jag tror att de förtroendevalda skulle kunnat hålla sig borta ifrån:

Fredrik Reinfeldt pratade med ”heliumröst” hos Filip och Fredrik. Göran Persson dansade med kossan Doris. Carl Bildt sjöng ”Fyra bugg och en Coca-Cola”. Kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth skar upp en tårta som föreställde en svart kvinna. Lars Leijonborg svarade på frågor om sina intimaste kroppsdelar hos Gry Forssell och Ulrika Eriksson i programmet Silikon. Partiledare har viftat med Prideflaggor. Kvinnliga ministrar täckte sina huvuden med sjalar när de besökte Iran. Ministrar både manliga och kvinnliga har fotograferat sig i knytblus. Listan kan göras lång!

Ännu ensak som jag kommer ihåg hände i april 2016. Drygt 4 000 personer deltog i manifestationen mot Findus nedläggning i Bjuv. Bland de som manifesterade fanns Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt, LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Vad manifesterade de emot? Både Ylva och Jonas satt ju i regeringen och var mest ansvariga för den politik som förts mot företag i Sverige.

Kan vi verkligen känna någon tilltro till förtroendevalda som fördrar att vara populistiska och att manifestera framför att vara seriösa? Deras pajaseri ger de i alla fall inga pluspoäng hos mig!

hattar

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Dec 09, 2021 @ 13:03:42

  Det finns i alla fall två saker med extremt kort bäst före datum och utan minsta garanti. En dagstidning och ett vallöfte.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Rune N
  Dec 09, 2021 @ 18:09:19

  Vi medborgare får endast välja politiker som partierna har förtroende för. Några andra finns inte att välja.

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: