
Ett grundproblem är att det måste vara en perfekt balans mellan produktion av el och konsumtion av el. Elen förbrukas i samma stund som den produceras.
Om elen inte räcker till höjs priserna först för att tvinga ner konsumtionen hos stora elkonsumenter att att konsumera mindre. Om det inte räcker att höja priserna måste man stänga ner elen i vissa områden.
Dessutom tvingas vi med befintliga överenskommelser att sälja el på den internationella marknaden. Enda lösningen på detta är att bygga gaskraftverk. När det inte blåser måste bortfallet täckas upp. Solpanelerna hjälper inte eftersom de inte producerar när det är mörkt. Dessutom blir de översnöade vintertid.
Solpaneler kan fungera för att driva luftkonditionering men inte för uppvärmning vintertid.
Vattenkraften räcker inte för att kompensera vindkraftbortfall eftersom vattenkraften finns i norra Sverige och de elkraftledningar som finns från norra Sverige inte räcker till.
Norra Europas elnät är så tätt sammankopplat att priserna jämnas ut mellan de olika länderna. Priserna i Norge har stigit så kraftigt efter att nätet sammankopplades med Englands nät så att norska staten har tvingas subventionera elen.
När det blir överskott på el får producenterna betala för att bli av med elen vilket drabbat kärnkraften hårt eftersom den även har varit belastad med speciella skatter och avfallskostnader.
Vindkraften är inte mer klimatvänlig än kärnkraft. Den genererar tvärtom avsevärt avsevärt mer koldioxid än kärnkraft under sin livscykel. Miljöpartiet arbetar inte för miljön enligt Peter Rudling, det är ett parti mot kärnkraft.
Vi har ett underskott i februari motsvarande 1-3 kärnkraftverk. Dessutom planeras för elbilar och elslukande verksamhet vilket absolut kommer kräva att vi för in gasturbiner. Men innan detta är klart kommer man tvingas koppla bort område för område under delar av dygnet när det blir elbrist och höjda priser inte räcker för att motverka problemen. Elbristen gör att företag inta kan expandera och att bolag väljer att inte etablera sig i Sverige.
Härom veckan stängdes Södermalm ner och det enda som fungerade var biltullarna eftersom de hade reservkraft. Några dagar senare försvann elen i Bromma men troligen berodde det inte på elbrist.
Peter Rudling varnar för att det vid elbrist även kan bli tomt i matvarubutikerna.
Han anser att kraftverk kan byggas med kompetens från en mängd olika länder och att byggtiden inte behöver vara mycket mer än fem år. Dessutom är säkerheten idag så bra att man kan lägga kärnkraftverk nära storstäder för att även utnyttja spillvärmen för att värma bostäder.
Senaste kommentarer