Klimatdebatten är bara en ytterst liten del av verkligheten

Verkligheten är en helhet som består av en mängd olika faktorer som påverkar varandra. Alltför många har svårt att se denna helhet. Många politiker tar beslut som aldrig har föregåtts av en konsekvensanalys.

När jag läste systemering fick jag lära mig att kartlägga alla dessa faktorer. Det finns de som jag själv kan påverka och de som jag inte alls kan påverka. Väder, vind och andra naturfenomen kan jag inte påverka – även om klimatnissarna påstår det. Politiska beslut kan jag eventuellt påverka genom lobbying.

Igår lyssnade jag på SVT:s Klimatutmaning och insåg snabbt att de båda programledarna, experterna och de flesta representanterna från de olika partierna saknar helhetsbilden – vad påverkar vad och hur blir resultatet av felaktiga beslut!

Idag läser jag om: Rekordhöga nivåer av växthusgaser varnar ny FN-rapport! Har FN någon helhetsbild?

Den ekonomiska nedtrappningen till följd av covid-pandemin hade enligt rapporten ingen märkbar effekt på mängden växthusgaser i atmosfären, trots att det gick att uppmäta en tillfällig nedgång i utsläppen.

Man kan ju undra över vilka slutsatser som dras av detta?

Så länge utsläppen fortsätter kommer den globala temperaturen att stiga, skriver FN i sin rapport. Med tanke på hur länge koldioxid stannar i atmosfären så kommer temperaturen på Jorden att fortsätta stiga under en längre tid, även om alla utsläpp helt skulle stanna av.

Så var det med helhetstänkandet och analysförmågan i FN! Är det bara vi människor som påverkar temperaturen? Knappast! För drygt en månadsedan utbröt ett vulkanutbrott på ön La Palma. Vulkanen får ständigt nya utbrott, lavan strömmar fram ur kratrarna och ca 800 personer har evakuerats från sina hem. Då, för ca en månad sedan skrev jag:

Jag vägrar att tro att vi människor har orsakat vulkanutbrottet. Klimatalarmisterna tjafsar om några graders värmehöjningar men när jag läser om att ”1.075 grader varm är den lavaström som rör sig 700 meter i timmen” förstår jag att naturen bestämmer och vi människor kan inte påverka. Vi lever på ett glödande klot med ett tunt skal. En spricka i skalet orsakar större temperaturhöjningar än vad vi människor kan göra!

Tror verkligen FN eller de som diskuterade klimatet i Agenda igår att deras politiska beslut har mer påverkan på temperaturen och jordens klimat än vad naturen själv har. Jag tror att en 1.075 grader varm lavaström som väller fram från jordens innandöme under mer än en månads tid har större påverkan än deras påstående har, om att vi äter för mycket kött eller använder plast eller konsumerar för mycket.

Politikerna tycktes vara rörande eniga om att vi skulle dra ner på konsumtionen och i första hand konsumera svenska produkter och på importerade produkter skulle vi kunna lägga på klimattullar.

Men jag minns ju varför företagen flydde Sverige och lade sin produktion i fattigare länder! Facket drev fram höga löner och politikerna gjorde allt för att höja kostnaderna för företagen. Många fattiga människor fick jobb och många oseriösa fabriksägare utnyttjade dem i länder som Indien och Bangladesh. Vad händer då med dessa utnyttjade människor om vi slutar att köpa deras produkter? Hur ska sömmerskorna i Bangladesh försörja sig? Som prostituerade eller kanske bli klimatflyktingar och komma till Sverige? Ska Sverige utöka biståndet till dessa redan korrumperade länder? Vem ska betala? Vi, med höjda priser på vår konsumtion och med höjda skatter?

Har politiker någon helhetssyn och inser de vilka konsekvenser som deras beslut får?

Att klimatet är en global fråga är självklart. Trotts detta har Sverige satt ner sina utsläpp med 30% när man inte påverkar klimatet med endast en promille som knappt är mätbart. Att några av de största länderna fördubblar sina utsläpp säger man inte ett ord om.

Till sin ”Klimatutmaning” igår kväll hade SVT2 bjudit in pålitliga klimatalarmister som ”experter”.

Alla utgår kritiklöst från att mer koldioxid från mänsklig verksamhet skulle hota atmosfären med farlig uppvärmning. Alla har också uppdrag och försörjning just som klimatalarmister. De flesta har förflutet inom följande gröna rörelser:

Cogito – grön tankesmedja, Fairtrade – produktcertifiering utifrån grön och social agenda, Fores – Centeranknuten grön tankesmedja, IVL Svenska Miljöinstitutet, Miljöpartiet, Naturskyddsföreningen, Oatly – grönt livsmedelsföretag, Swedwatch – researchorganisation med grön och social agenda och Världsnaturfonden.

Flera verkar på Chalmers, KTH respektive SLU inom för ändamålet skapade discipliner och har/har haft statliga utrednings- och andra uppdrag med i förväg önskade resultat. Vad de än är experter på – så inte är det klimatet!

Inga riktiga experter var inbjudna! Klimatalarmisterna höll en propaganda-show i SVT:s Agenda i går kväll. Programledarna framförde sitt budskap. Det blev en motbjudande äcklig föreställning som jag genomled enbart för att höra om de hade något nytt att komma med! Men nej, jag kunde ha använt dessa drygt två timmarna till något bättre!

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Okt 25, 2021 @ 16:26:31

  Inte tittade jag på sånt skräp. Jag visste att de skulle blåljuga.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • tompas11
   Okt 25, 2021 @ 23:07:31

   Precis. Nu är det över 2 år sedan elkontakten drogs ur för TV:n. Detta innebär att jag inte har missat någonting av vad de sänder, för det som de prånglar ut är inte värt att ägna tid åt.

   Gillad av 1 person

   Svara

 2. Anders Nilsson
  Okt 26, 2021 @ 22:41:44

  Alla känner till att SVTs verkliga uppdrag är att se till att tillräckligt många människor tror på dyngan så att miljöpartiet klarar 4% spärren i nästa val.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: