Intervju med Kenny Friberg om förnedringsrånet

Se videon här.

Kenny Friberg, 21, rånades, misshandlades och utsattes för sexuellt övergrepp av ett invandrargäng i Malmö. Det brutala förnedringsrånet pågick i hela sex timmar. Kenny lyckades fly genom att hoppa ner i Malmö kanal. Efter händelsen fortsatte förnedringen i det svenska rättssystemet. När domstolen upprepade gånger tillät de åtalade att hånskratta åt Kenny Friberg gav 21-åringen själv tillbaka genom att ”heila” i rättssalen, förklarar Kenny Friberg i en intervju med Swebbtv. Detta tog rättssystemet på största allvar och dömde Kenny för hets mot folkgrupp. Invandrarna gick nästan helt fria.
– Vi fick säga hejdå till vår mamma i fem minuter i ett rum i tingsrätten. Sedan skickades vi med full fart upp till en annan stad, säger Kenny Friberg i Swebbtv.

Det var i augusti för fyra år sedan som Kenny Friberg blev misshandlad och rånad av invandrare i Malmö.

Han trodde han skulle dö, men lyckades till slut fly genom att hoppa i kanalen.

”En tidig morgon i augusti hjälper räddningstjänsten en sönderslagen tonåring upp ur Malmö kanal”, skrev Kvällsposten i en artikel i september.

Det hela började på en skolgård där Kenny Friberg befann sig med några kompisar, berättar han i Swebbtv. Han kände igen en av förövarna från skoltiden.

– Jag satt på en cykel och han ville hälsa. När jag räckte fram handen fick jag en smäll i ansiktet så jag trillade bakåt och ner från cykeln. När jag sedan skulle resa mig tog han fram en pistol och laddade den på platsen. Han påstod att jag var skyldig honom 30.000 kronor. Jag förstod ingenting. Men vi vågade inte säga emot, så det var bara han som talade. Då kom hoten, och första slaget med magasinet. Än idag har jag en stor bula i bakhuvudet, säger Kenny Friberg till Swebbtvs Mikael Willgert.

– Sedan eskalerade det ännu mer. Mina kompisar bara kollade på, ingen sa nånting. Därefter började förnedringen. Han satte pistolen i munnen på mig och filmade. Jag skulle klä av och på mig upprepade gånger. De skulle beställa saker i mitt namn, så jag fick slå in mina uppgifter. De tog mina märkeskläder och de satte glödande cigarettfimpar mot min kropp. Det var många slag med pistolen och grova ord. Sedan skulle jag säga saker som han ville, till exempel att jag skulle betala pengarna.

Hela händelseförloppet pågick i sex timmar.

Vid midnatt kom det in en tredje gärningsman som Kenny aldrig hade sett innan.

– Han gick direkt fram till mig och sa att jag skulle betala pengarna. Sedan började han slå och sparka mig. Det var den värsta personen. Han använde ett ännu grövre våld än de andra, förklarar Kenny Friberg.

Kenny fick hårda sparkar i huvudet och på revbenen, som ledde till tre frakturer på revbenen. Kennys ena öga blev helt igenmurat, han kunde inte öppna det.

– Sedan tvingade den första gärningsmannen mina vänner att sparka mig. Det var också en förnedring. De använde mitt skärp. Jag blev piskad av mina egna vänner. De vågade inte ingripa eftersom det fanns en pistol, fortsätter han.

När det rörde sig andra människor i närheten av skolgården flyttades misshandeln till en annan plats en bit bort. Där utsattes Kenny för ett sexuellt övergrepp med colaflaskor, säger han. Kenny Friberg tror att åtminstone någon ur allmänheten förstod vad som pågick, men ingen ringde polisen.

Efter den utdragna förnedringen och misshandeln ville den första gärningsmannen att de skulle gå hem till honom. Men då, under ett ögonblick när gärningsmannen inte hade full koll, lyckades Kenny fly. Han sprang det fortaste han någonsin sprungit, säger han, och hoppade sedan ner i vattnet.

Men mardrömmen slutade inte där. Efter händelsen fortsatte förnedringen i det svenska rättssystemet, berättar brottsoffret.

De utpekade gärningsmännen kunde åtalas, men två av männen friades, medan en av dem dömdes till sex månader på en SIS-anstalt, vilket dock sattes ned till fyra månader på grund av straffrabatt. Kenny Fribergs kompisar vittnade inte.

21-åringen fick också ett skadestånd på 30.000 kronor.

Innan rättegången riktades dödshot mot Kenny och hans syster från en person som Kenny upplevde som mycket farlig, vilket ledde till att polisen satte in personskydd.

– Det var den mest komiska rättegång jag sett, säger Kenny Friberg i Swebbtv. Gärningsmännen kunde kommunicera med varandra. De skickade snus till varandra. Och gärningsman nummer tre kunde kommunicera med tecken, alltså med sina händer, med sin familj som satt bakom pansarglas. En av dem gick ut och ringde samtal. Det skrattades väldigt mycket, men det blev inga åtgärder mot det.

Kenny kände inte att han hade domstolen på sin sida.

– Gärningsmännen hade mer makt över rättegången än vad jag, domaren eller åklagaren hade. Och domaren sa fel namn på mig hela tiden. Han sa Kevin i stället för Kenny. Gärningsmannens advokat somnade nästan till, och ibland var det knäpptyst i rättssalen för att domaren läste papper. Så det var en ganska sjuk rättegång.

Under rättegången hånskrattade de tilltalade högt åt Kenny när rätten spelade upp filmen som visar brottsoffret med en pistol i munnen. Den filmade hade också spridits i sociala medier. Men inte ens då blev det några åtgärder från rättens sida, enligt Kenny Friberg. Filmen spelades upp gång på gång, och förövarna fortsatte hånskratta. Till slut fick Kenny nog.

– I stridens hetta ställde jag mig upp och gjorde Hitlerhälsning och skrek ”Sieg Heil” två gånger. Jag ville kränka dem tillbaka, eftersom de kränkte mig varje gång filmen spelades upp. Det var inget jag hade bestämt innan. Men jag ville ha ”pay back”. Och det gjorde stor effekt i rättssalen. Gärningsman tre reste sig och gick mot mig, och då började jag gå mot honom. Men min syster puttade bort mig. Då tryckte domaren på larmknappen för första gången på 20 år, som det stod i en tidning. Sedan kom ordningsvakter som tryckte ner gärningsmannen i stolen. Men han puttade undan två av dem så de flög iväg. Men de lyckades få tillbaka honom i stolen.

Den så kallade tredje gärningsmannen blev inte straffad för detta heller, enligt Friberg.

Men däremot blev Kenny Friberg åtalad och dömd för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp till 1.500 kronor i böter.

Efter rättegången fick Kenny Friberg och hans syster skyddat boende och identitet.

– Vi fick säga hejdå till vår mamma i fem minuter i ett rum i tingsrätten. Sedan skickades vi med full fart upp till en annan stad. Jag har haft skyddad identitet i tre och ett halvt år totalt.

Idag, fyra år senare, tänker Kenny Friberg inte så mycket på den hemska händelsen. Han har genomgått en stor utveckling, säger han.

– Jag har gjort min historia till en inspiration för många. Det är inte många som vågar gå ut på det sätt jag gjort. Det är viktigt att man pratar. Det är en stor lättnad att sjunga ut. Min historia är min drivkraft till det jag gör idag.
——————-
Stöd Swebbtv:

Swish 123 535 86 92
Bankgiro147-0558
Bankkonto (månadsgivare) 9235-229 11 86

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

پیک زمستان

Vinter blad ❄

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

%d bloggare gillar detta: