SÅ HÄR SVARADE EXPERTERNA OROLIGA MÄNNISKOR UNDER SVININFLUENSAN

En text skriven på FB av Max Gustaf Segerström

Idag vet vi att injektionerna med Pandemrix under svininfluensan förstörde livet för åtskilliga i Sverige, framför allt för de cirka 440 svenskar som drabbades av narkolepsi. Vi vet också att det tog lång tid innan de fick sin diagnos och innan sambandet erkändes. Jennie Abrahamsson i Västerås fick diagnosen först 6 år efter att hon injicerats. Vi vet också att Läkemedelsförsäkringen, LFF, ersatte de första med 50 000 kr var.

Så här såg svaren ut som oroliga människor fick under svininfluensan av den tidens experter, gällande injektionerna med Pandemrix:


Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet

Carolina: Snart är det vaccinering i skolan, där min 6,5- åriga dotter går. Jag är inte alls insatt i ämnet om vaccinet, men jag stötte på en artikel för ungefär en vecka sedan där det varnades för att ge vaccin till barn. Hon är fullt frisk för övrigt, vad är argumenten för att vaccinera om man nu inte tillhör någon riskgrupp? Min magkänsla säger starkt att jag inte ska låta henne vaccineras. Hur ska man veta vad som är rätt?

Svar: Hej, på läkemedelsverkets hemsida kan du läsa mer om hur man har tänkt rörande vaccination av barn. Din dotter rekommenderas att vaccinera sig, dock anser man att endast barn som tillhör riskgrupp skall vaccineras om de är 6 månader till 3 år. Vid denna pandemi är det främst de yngre som drabbas, bland dem är det några som har blivit svårt sjuka. Det finns flera barn som tidigare har varit fullt friska som har blivit svårt sjuka. Därför erbjuder man vaccin till i princip alla. Detta för att undvika svår sjukdom samt att minska smittspridningen.”

Jennie: Vi är en familj med 3 barn i åldrarna 5, 9, och 11 år. Jag tycker att det är rätt magstarkt att lägga över ansvaret på oss om vi ska vaccinera vår familj eller inte. Jag försöker läsa mig till vad som är bäst men kan inte ta något beslut. Som det är just nu har vi inte vaccinerat oss och jag och min man känner oss väldigt osäkra på hur vi ska göra. Är jag oansvarig som inte vaccinerar mig eller tar jag mitt ansvar och ”skyddar” mina barn mot otestade preparat. Jag går runt med en dålig känsla om jag gör rätt eller fel och jag behöver hjälp med att ta ”rätt” beslut. Vem kan hjälpa oss med det?

Svar: Hej, det är faktiskt bara ni själva som kan ta beslutet. Det är frivilligt att vaccinera sig men det är rekommenderat för er alla om man inte lider av t.ex. äggallergi. Om ni har funderingar på vad vaccinet innehåller så är det bara att läsa på läkemedelsverkets hemsida .Anledning varför myndigheterna rekommenderar era alla att vaccinera er är därför att många, även tidigare friska, har blivit svårt sjuka.”

Peter: Är det verkligen så att det finns kvicksilver i alla vaccin eller är det bara i detta vaccin? Finns det en fullständig innehållsförteckning någonstans? Kan man få reda på alla biverkningar som varje enskild del i vaccinet kan ge?

Svar: Kvicksilver har funnits i olika vacciner sedan 50-talet. Det är dock något man jobbar med att få bort ur vaccinhanteringen. Du kan finna all information om vad vaccinet innehåller på läkemedelverkets hemsida. Där finner du också information om de rapporterade biverkningarna.”

”Eriksson: Vad ger sprutan för biverkningar för äldre och barn under 6 år?

Svar: Samma som får oss vuxna, dvs. rodnad, ömhet, ev. frossa/feber. Läs mer på läkemedelsverkets hemsida.”

Tommy: Jag undrar om man behöver ta en spruta mot svininfluensan, om man redan har haft svininfluensa?

Svar: Om du har fått en verifierad diagnos att du har haft svininfluensa behöver du inte vaccinera dig.”


Martin Holmberg, infektionsläkare, Margareta Blennow, barnläkare och Charlotta Bergquist, klinisk utredare.

Orolig mormor: När jag var barn höll jag på att dö av smittkoppsvaccination, har fortfarande en knöl på armen efter den. Vågar jag ta denna spruta? Är känslig för mediciner.

Martin Holmberg: Det var en helt annan typ av vaccin, med mycket mer biverkningar än modernt influensavaccin. Om du inte har någon allvarlig allergi, främst mot ägg, bör det gå bra att du vaccinerar dig.”

Ulf i Täby: Medierna rapporterar ju gärna om dödsfall i svininfluensan, men hur många dödsfall medför den ”vanliga årliga influensan”?

Martin Holmberg: Där kan vi bara göra uppskattningar eftersom det oftast inte registreras som orsak till dödsfallet, men enligt våra beräkningar dör mellan några hundra upptill ett drygt tusental gamlingar varje år av säsongsinfluensan.”

Rita Wiberg: Vaccinet innehåller ett konserveringsmedel med kvicksilver. Även om det handlar om väldigt små mängder så varför kan man inte använda andra medel som inte är miljögift.

Charlotta Bergquist: Det konserveringsmedel som ingår i vaccinet är väl beprövat och det är därför man valt att använda det. Det finns andra konserveringsmedel som vi inte kan lika mycket om och det är därför svårare att se vilka miljö- och hälsokonsekvenser de har. Det är inte heller alltid självklart att de olika konserveringsmedlen är utbytbara, de kan påverka innehållet i vaccinet på andra sätt också.”

Åsa Tande: Hej. Ska barnen 10 mån, 4år 0 7 år ha en eller två sprutor?

Margareta Blennow: Ja, alla barn under tretton år skall ha två doser vaccin. Det kommer man nog inte att ändra på – allt talar för att de behöver det.”

Marie: Många blir ju riktigt dåliga efter vaccinet, är det någon risk med detta, dvs hög feber osv??

Martin Holmberg: Läkemedelsverkat publicerar alla inrapporterade biverkningar på sina hemsidor, nästan alla har varit lindriga. En del har fått feber (oftast låg) under något dygn, men det är inte farligt och man kan ta febernedsättande då (helst något med paracetamol i).”

Andrea: Hur säkert är vaccinet, tänker på framtida biverkningar, för små barn? Har en 4-åring och en bebis på 10 mån. Med tanke på att man innan inte fick vaccinera barn under 3 år

Charlotta Bergquist: Den ändrade rekommendation baseras på dels en klinisk studie i barn från 6 månader till 3 år gamla, där man inte såg några allvarliga biverkningar. Dessutom har vi inte sett några tecken på allvarliga biverkningar bland barn efter den riskgruppsvaccination som skett i Sverige. Ca 5000-6000 barn under 3 års ålder som tillhör någon riskgrupp har fått vaccinet i Sverige redan. Risken för framtida biverkningar bedöms som mycket lite, då vaccinet inte finns kvar i kroppen under någon längre tid, utan bryts ner.”

Bertil Svensson: Kan man lita på myndigheten när förutsettningarna ändras hela tiden. Först kunde man ta en spruta med två veckors mellanrum. Sedan kunde man ta båda sprutorna , En i vardera armen. Helt plötsligt räcker det med att man tar en spruta. Det senaste är att det räcker med halv dos. Är detta för att det är så dåligt med vaccin? Vad ska man tro?

Charlotta Bergquist: Vi uppdaterar rekommendationerna så fort vi får tillgång till ny kunskap. Det pågår många studier och erfarenheten växer. Vuxna personer ska ha en hel dos, medan barn upp till och med 12 år ska två halva doser.”


Källor

:https://www.svt.se/…/jennie-fran-vasteras-fick…https://www.dagensmedicin.se/…/barn-med-narkolepsi-far…/https://www.aftonbladet.se/…/expert-pa-influensavirus… – Expert på influensavirus, Maria Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet svarar på läsarnas frågor.

https://sverigesradio.se/artikel/3243695 – Chatt om svininfluensan 17/11-09 med Martin Holmberg, infektionsläkare, Margareta Blennow, barnläkare och Charlotta Bergquist, klinisk utredare

.https://www.svt.se/…/svininfluensan-sa-gick-det-till…

Kan vara en bild av 1 person och text där det står ”svt NYHETER Nyheter Lokalt INRIKES Sport SVT Play Barn svt Jag hoppas att det blir en väldigt stor ppslutning pả vaccinationen. Arkiv frản 2009: Bilden: Fr.v. Johan Carlson, generaldirektör Smittskyddsinstitutet, Anders Tegnell, avdelningsche Socialstyrelsen, Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, Lennart Gabrielsson, 3:e vice ordförande, Sveriges kommuner och Landsting. Foto: Bertil Ericson/TT”

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Sep 27, 2021 @ 13:09:40

  Glöm inte neurosedynskandalen.
  Hur ersätter man egentligen ett livslångt lidande och en förlorad tillit?

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: