Gömda faror på havets djup

Att tänka på vår miljö och vårt klimat är nog en naturlig del i de flesta svenskars vardag. Så har det varit så länge som jag kan komma ihåg – i alla fall de senaste 50 åren. Alla vi som har komposterat, cyklat, åkt kollektivtrafik, sopsorterat, köpt miljövänligt, bytt till energisnålt, …, …. Vi har gjort det sen 70-talet.

Men miljönissarna framhåller gärna att vi är bland de sämsta. Jag läser i detta sammanhang en artikel om att vi bör äta mindre mängder med rött kött för att bli klimatsmartare och att i Indien  är mycket bättre på miljöfrågor. Jag undrar om han har någon aning om alla heliga kor som går och gör sina behov överallt. Där vattnet är förorenat.  Där lik eldas upp och slängs i floden, bajs och sopor som kontaminerar floderna. Hur kan detta vara så klimatsmart?

Om alla på jorden skulle konsumera som befolkningen i Sverige skulle det behövas 3,7 planeter. Sveriges koldioxidfotavtryck per capita, alltså hur mycket vi påverkar klimatet negativt genom vår livsstil, är ungefär dubbelt så stort som Kinas och sex gånger så stort som Indiens, skrev skribenten.

Jag blir bara argare ju mer jag läser! Varför ger skribenten sig på svenska folket? Det finns så många andra saker som påverkar vår miljö? Jag skrev om en sak i feb 2010. Idag kom jag att tänka på det. Efter vad jag förstår så har det inte hänt någonting i detta fall sedan dess.

”Den som såg uppdrag granskning igår kväll blev säkert lika upprörd som jag. Ryssarna har tydligen, vid ett flertal tillfällen i början på 90-talet, dumpat radioaktivt avfall och kemiska stridsmedel i svenskt vatten utanför Gotland. Svenska regeringen informerades om detta för ca 10 år sedan. Få vill erkänna att de har informerats, några kommer inte ihåg medan några faktiskt redogör för informationen. Men ingenting har gjorts trots att man varit överens om att något måste göras.

Där ligger alltså avfallet! Ingen har undersökt hur säkert det är embalerat och om det läcker! Var finns miljötänket? Är det därför som fiskarna dör och vi har algblomning som aldrig förr?

Det rimmar så illa – alla pålagor som vi vanliga människor har fått på oss! Tänk på miljön! Använd kollektivtrafiken! Sopsortera! Kör miljövänligt! ….. Varför ska vi – när regeringen fullständigt ”skiter i” att undersöka dumpningen? Jag är säker på att fler kan skadas av detta avfall än vad de gör om jag inte sopsorterar! Men … jag tänker fortsätta att dra mitt strå till stacken för en bättre miljö. Men jag kräver … att regeringen tar sitt ansvar och undersöker: om, hur, var och vad som dumpats samt vidtar lämpliga åtgärder!”

I dag läser jag om ännu fler försyndelser:

Utanför den svenska västkusten, den norska sydkusten och i Östersjön finns mängder av gamla vrak som innehåller stora mängder olja, stridsgas och andra kemikalier.

Huvuddelen sänktes av USA och Sovjetunionen efter 2:Världskriget. Men så sent som 1990-talet lär Ryssland ha dumpat bland annat radioaktivt avfall i den svenska delen av Östersjön. Det finns runt 50 000 ton dumpade kemiska ämnen i Östersjön och 200 000 ton reguljär ammunition plus 45 000 ton i Skagerack.

 I områden A och B, på kartan nedan, dumpades lös ammunition medan det i områden C – E sänktes hela fartyg och pråmar lastade med ammunition. De egentliga dumpningszonerna har utmärkts med rött i kartan. 

Ammunitionen fraktades med båt till områden A och B och dumpningen påbörjades troligen längs de gulmarkerade transportvägarna från lastningshamnen Wolgast i Tyskland innan ankomsten till de egentliga dumpningszonerna.

Vad hjälper det om jag lever klimatsmart och undviker rött kött, flyger mer sällan, kör klimatsmart bil eller lever ett mer asketiskt och tråkigare liv? Med regeringens goda minne finns dessa miljögifter på havets botten! När börjar gifterna att sippra ut? Dessa gifter är med all säkerhet farligare för både oss människor och för växter och djur som lever i havet än vad plastpåsarna är.

När tänker miljönissarna reagera på detta?

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Trackback: Gömda faror på havets djup — ulsansblogg – Life, Death and all between
  2. SasjaL
    Sep 19, 2021 @ 01:03:41

    Det handlar inte om genuint miljömedvetna, utan vänsterblivna som sett sin chans att leva ut sitt abnorma kontrollbehov …

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: