Ljud, ljud, ljud och konflikter

Få saker gör mig så glad som fågelsång eller porlande vatten. Vissa ljud är rogivande medan andra upplevs som störande, buller och stressande. Detta har märkts tydligt under den lockdown som vi levde med i Spanien under våren 2020 samt den perimeterkarantän som vi levde med under andra halvåret 2020 och våren 2021.

Jag kan bara skildra mina egna upplevelser. När vi hamnade i lockdown kändes det först konstigt med tystnaden. Det enda trafikbuller som hördes var bilar som levererade mat till butikerna, polisbilarna som bevakade, polisens fyrhjulingar som körde fram och tillbaka, sopbilarna, samt sopmaskiner som rengjorde gatorna. Men vi hörde få människoröster. Däremot hörde vi fågelsång måsarnas skrik och vattnet som kluckade mot stranden. I övrigt var det tyst – kanske en hund som gläfste eller en granne som spelade musik.

Senare när vi inträdde i perimeter karantän fick vi gå ut, biltrafiken kom igång, scootrarna körde fram och tillbaka, människor som pratade med varandra samt barn som stojade. Men kl 22,00 inträdde utegångsförbudet och det blev tyst igen. Det kändes skönt med tystnaden på kvällen och natten. Jag njöt av tystnaden.

Idag läste jag en lång artikel om ”Pandemin gjorde städerna tystare, men inte mindre stressande”. Den handlar om hur ljud påverkar oss.

En studie från University College London bekräftar ett tydligt fenomen : Under förra årets nedstängningar sjönk de genomsnittliga bullernivåerna över hela London. Det var också en dramatisk förändring i bullerklagomål – men inte på det sätt du kan förvänta dig. De gick upp mer än 47%, enligt en analys av samma UCL-forskare, och var överväldigande orsakad av grannskapsbuller.

Utöver vissa trösklar kan buller orsaka verklig fysisk skada: Forskare har kopplat det till hörselnedsättning, stress, högt blodtryck och andra gångar. Men mycket av tiden, att helt enkelt minska ljudvolymen i ett utrymme, som erfarenheten av nedstängning antyder, gör inte i sig människor mer tillfreds med sin omgivning.

Om jag tolkar det rätt så när vi inte kan reta oss på stadsbuller – som egentligen kan vara skadligt för oss – så söker vi andra saker att reta oss på. Människor vill tydligen ha en konstant dos eller mer av ting att reta sig på! Om vi drar detta ännu längre så är det kanske så att kan vi inte reta oss på buller och ljud så söker vi bråk med varandra om genus, klimat, pandemi, vacciner eller liknande. Vissa människor mår inte bra utan konflikter av olika slag!

Jag som gillar lugn och ro har svårt att förstå det. Men samtidigt tänker jag att ”När människor har för lite att göra så hittar de på dumheter!” Vi ser det ju hela tiden i aggressiviteten i vissa kommentarsfält. Den avtar aldrig – de aggressiva hittar bara nya saker att reta sig över. De vill ha konflikter!

Visa källbilden

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Sep 05, 2021 @ 14:10:52

  Det finns kontraster i sammanhanget. Som du skriver, så är porlande vatten rogivande (krasst sett, så är det ett kaotiskt brusljud, men fullt naturligt). Samtidigt så är/blir droppande vatten rätt snart enerverande att lyssna på (vilket utnyttjas till fullo i kinesisk vattentortyr).

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Sep 06, 2021 @ 09:51:13

  Apropå ljud. Vi bor med 600 meter till Sveriges mest trafiktäta motorväg och 600 meter till järnvägen. Står vi utomhus och vinden blåser åt ett visst håll så hör vi kanske dessa. Inomhus är det tyst. Vi promenerar ofta i grannskapet. När vi går längs en väg parallellt med motorvägen så är ljudet varierande beroende på höjdskillnader så det är oerhört påtagligt. 20 meter kan betyda dubbelt så högt ljud. Detta betyder att en boende kan ha en behaglig tomt medan en annan kan ha rejält med ljud. När vi letade hus här i området för länge sedan var det detta som avgjorde vårt val. Undrar hur många som tänker på det före köp?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: