Vad vet de om oss?

Det känns läskigt med alla avtryck som jag gör på internet. Jag beställde hem några böcker och genast fick jag reklam på min dator om böcker. Samma sak hände när vi tittade på hyrbilar – vi fick erbjudande om att hyra bilar. När vi bokade en resa så fick vi erbjudande om andra resor och när jag tittade på shorts så översvämmades datorn av shorts. När vi kollade in resväskor så fylldes alla sidor med resväskor. Det gör väl egentligen inte så mycket men jag gillar inte att någon håller reda på allting som jag gör på internet.

Facebook föreslår olika sidor som de tror att jag kan vara intresserad av och ger mig förslag på nya vänner. Ofta får jag påpekande om att jag kan logga in på både Facebook och min mail på mobiltelefonen. Men jag vill inte att de ska ha sådan koll på mig. Min dator och minmobiltelefon ska inte vara sammankopplade! Den friheten vill jag ha!

Hur stor är vårt digitala fotavtryck? Vi känner till de spår vi lämnar på sociala nätverk och från att dela innehåll på andra webbplatser på internet. Men vi redigerar detta innehåll beroende på vem som kommer att se det och den bild vi vill skildra. Snabbmeddelandeplattformar, till exempel WhatsApp som ägs av Facebook, är en helt annan sak.

– Du avslöjar mer om dig själv i privata meddelanden, inte bara i innehållet utan också i hur du använder språk, förklarar Timo Koch, forskare vid Münchens psykologiska institution.

Koch och hans team analyserade mer än 300 000 WhatsApp-meddelanden och utbildade en algoritm för att känna igen sina författares ålder och kön – ett experiment, säger han, som belyser vikten av att skydda integriteten i dessa utrymmen. ”End-to-end-kryptering är ett viktigt första steg”, säger Koch. ” Men utöver det måste vi informeras – plattformar måste vara transparenta och lägga till etiketter när informationen inte är krypterad.”

Koch och hans forskargrupps oro kommer när sociala nätverk alltmer gynnar användningen av privata meddelandeutrymmen.

– Facebook flyttar fokus till dessa konversationer och de kommer förmodligen att vilja använda data, så vi måste ha en konversation om hur vi skyddar dessa meddelanden och se till att de verkligen är det om de är märkta som privata, säger Koch.

Hur många meddelanden krävs det för att identifiera oss? Det beror på vilken del av processen vi överväger. Koch och hans team baserade sin algoritm på innehållet i What’s up, Deutschland? Efter att ha filtrerat bort fall där ålder och kön inte tillhandahölls och utbyten som var för korta, lämnades forskarna med 226 ämnen, 309 229 meddelanden och 1 949 518 ord.

När algoritmen väl hade tränats räckte ett urval på cirka 1 000 ord för att få en någorlunda exakt klassificering av ålder och kön. För att bedöma denna siffra räknade forskarna antalet ord i ett måttligt aktivt samtal mellan två personer: tre dagars dialog består i allmänhet av drygt 1 000 ord. Teamet medger dock att med en större databas skulle analysens potential vara mycket större.

– Om vi tänker på personlighetsanalys eller andra egenskaper skulle vi behöva mer information eftersom det finns mer subtila skillnader inblandade, säger Koch. När du har en bra modell tar det mindre än två sekunder att göra en förutsägelse.

Denna identifiering är möjlig eftersom vårt sätt att uttrycka oss på WhatsApp svarar på demografiska mönster. Enligt innehållet i What’s up, Deutschland?, yngre användare tenderar att använda fler emojis och oftare uttrycka sig i den första personen, en egenskap som redan har observerats i studien av innehåll som publiceras på andra plattformar och som verkar bekräfta att vi blir mindre individualistiska med åldern.

När det gäller kön fann Koch och hans team större och mer varierad användning av emojis hos kvinnor, som också använder fler pronomen i förstapersonssinglar. Män, å andra sidan, använder mer vardagligt språk och inkluderar fler hänvisningar till alkoholkonsumtion.

Om vi ska tro på forskningen så krävs det alltså två sekunder för att se vem vi är och vad vi är intresserade av. Internet håller reda på allt vad vi gör. Det är skrämmande om denna information hamnar i fel händer och om informationen tolkas fel. Hur ska vi kunna freda oss från detta?

Men visst stämmer det att män och kvinnor har olika kommunikationsmönster. Jag roade mig med att scrolla genom mitt FB-flöde och kan lugnt säga att kvinnorna skrev flest jag samt gjorde flest emojis och kräkgubbar. Männen hade ett mervardagligt språk och hänvisade till alkoholkonsumtion. Så forskarna har nog rätt! Men vad ska de använda denna information till?

Jag lämnar i varje fall inte ut någon information om mig eller mina närstående på internet. Jag kommer nog att vara lika försiktig med detta även i fortsättningen. Mitt privatliv är mitt och ingen annans!

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Marianne Hansen
  Sep 04, 2021 @ 16:53:10

  Sant och man kan inte vara anonym på nätet hur gärna man än vill.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Sep 04, 2021 @ 17:32:12

  Därför är det viktigt vilken regim Sverige har. Sossarna med vidhängande släpvagnar är lite för förtjusta i inskränkningar i våra privatliv. De har dessutom infiltrerat större delen av våra myndigheter. Vad FB eller Google vet om mig är ovidkommande. Det är när de delar den infon med en förtryckande regim som det blir otäckt.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. SasjaL
  Sep 04, 2021 @ 17:40:39

  Svaret på vad de skall med all information, kan man främst få ifrån eventuella kvarlevande STASI- och KGB-anställda, t.ex. Putin. Varför inte ställa frågan till NSA, CIA och Mossad, som länge samlat information om privatpersoner? FRA osv., listan är lång …

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: