Alla känner apan, men apan känner ingen

En promenad igår fick mig att fundera på ordspråket ovan. Många hälsade glatt leende på läpparna. Jag funderade på vem de var! Jag kände inte igen dem. De kände tydligen igen mig eller sambon. Var hade de träffat oss tidigare?

Det kunde ju vara någon som jag hade träffat på min tidigare arbetsplats eller när vi hade en butik. Det kunde vara någon i grannskapet eller som jobbade på ICA. Det kunde vara någon som brukar promenera utanför vårt hus eller bekanta till bekanta. Kanske någon av dem som brukar titta på vår tomatodling när de går förbi? Det kunde också vara någon som har fått reda på (via bekanta eller grannar) att vi tillbringar vinterhalvåret nere i Spanien och blev kvar ett år extra pga ett virus. De kanske hade läst tidningsartikeln om att jag har skrivit en bok om detta.

I vilket fall som helst så kände de igen mig eller sambon och med tanke på hälsningen och leendet så hade de positiva tankar om oss. Det skulle vara hemskt om de hade tänkt något negativt om oss. Men hur mycket vet de om oss egentligen? Har de hört andra människor tala om oss?

De flesta kunskaper som vi har om andra människor bygger ju på positivt och negativt skvaller samt hur vår omvärld beskriver människor som de känner eller har fått beskrivna i sin tur av andra. Jag har själv hört en mängd skvaller om människor och långt senare fått reda på att ingenting av detta stämde.

Jag minns mitten av 1960-talet då jag var ensamstående tonårsmamma. Sonen var 17 år och hade en mängd kompisar som ofta var hemma hos oss på kvällarna. Jag fick på omvägen höra att jag levde ett sexuellt vidlyftigt liv och hade en mängd män som kom och hälsade på mig! När jag några år senare köpte ett hus så skvallrades det om att jag hade fått ett stort arv eller möjligen hade vunnit på tips eller hade träffat någon rik gubbe som jag skinnade på pengar. Ingenting av det var sant! Jag betalde mina räntor och amorteringar själv!

Det är lätt att hitta på historier om andra människor och sprida dem! Det är lätt att skaffa sig fördomar om andra människor. Därför bör alla vara noggranna med vad de sprider vidare och fundera över hur mottagaren uppfattar det som man skriver eller säger. Idag blev jag upprörd över följande kommentar skriven av en ung man, som kanske inte själv tillhör de smartaste:

Personen som skrev detta kan alltså inte ta kritik utan kallar dem som kritiserar för bittra. Jag har många gånger själv blivit kallad för att vara bitter när jag framför kritik i kommentarsfälten. Dessutom anser skribenten att de som kritiserar är gamla och hoppas på att de snart ska dö! Han vill slippa att se eller höra kommentarer från äldre människor. Varför? Jo, han anser att han och hans generation vet bäst! Jag anser att han har fördomar om äldre och borde lyssna mer på dem! Äldre människor har mycket kunskap att dela med sig av!

Fördomar har vi alla. Fördomar är ett sätt att hävda vår egen storhet. Vi tror oss veta allt – mycket bättre än andra! Vi borde kanske rannsaka oss själv, tänka om och revidera våra fördomar då och då? Alla känner apan, men apan känner ingen. Alla känner apan utan att ens ha träffat apan! Apan känner ingen och har kanske inte hunnit tillägna sig fördomar än? Den är som en öppen bok innan skvallret och fördomarna når den. Då känner även apan alla eller tror i alla fall att den gör det!

Bildresultat för apan känner ingen

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Marianne Hansen
  Aug 21, 2021 @ 14:48:22

  Okunskapens makt talar sitt tydliga språk, tråkigt med sådana personer som har förutfattade meningar. Lär känna en person först innan man kan döma ut den på förhand är mitt eget motto.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. Rune N
  Aug 21, 2021 @ 19:02:26

  Om du bor på landsbygden så vet nog alla i omgivningen vem du är? Även om du är rätt så nyinflyttad. Och som nyinflyttad är det nog inte lika självklart att du har klart vilka som är vilka i din omgivning. Det tar tid att få kläm på sin omgivning om man från början inte känner någon där.
  För tolv år sedan flyttade vi ut till en landsbygdssocken och först nu har vi fått någorlunda kläm på vilka som omger oss.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 21, 2021 @ 19:22:37

   Precis detta har jag upplevt i omgångar eftersom jag har flyttat många gånger i livet! På vissa orter är det ganska lätt att komma med i gemenskapen. Andra orter däremot känns det ganska kört från början! De infödda har sina vänner redan och behöver inga nya. De är inte villiga att släppa in nya och har fördomar om klädsel, dialekt, gardiner, bil osv osv. Allt kan användas till att ”prata skit” om de nya.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: