Hur uppfostrade de barnen?

Barn är lätta att påverka och har alltid använts som vapen mot det vuxna förnuftet. De flesta av oss har väl hört talas om häxprocesserna på 1600-talet.

”Vem som helst kunde bli utpekad som häxa, det räckte med att ett barn hittade på historier om att ha blivit bortförd till Blåkulla för att någon vuxen skulle bli dömd till döden. De vuxna tog barnens vittnesmål på blodigt allvar eftersom de menade att ett barn inte kunde hitta på såna otroliga historier som dom berättade utan att de måste ha varit med om dem. Många småpojkar vandrade också runt i socknarna och utgav sig för att vara så kallade visgossar. De sa sig ha en förmåga att peka ut häxor, vilket dom fick betalt för att göra.” enl Historiesajten.

Barn utnyttjades alltså för angiveri. Människor som pekades ut hade kanske speciella kunskaper om örter och läkedom. Annars hade de kanske förmågan att tillrättavisa och hålla efter dumhet. I vilket fall som helst så var de misshagliga för makten och skulle bort. Konstiga ”rättegångar” hölls och de dömdes till att vara häxor och att brännas på bål.

Indoktrineringen av barn i nutid har tagit sig in i förskolorna. Jag läste en artikel av professor Ingrid Enkvist. Artikeln är låst så det är ingen mening med att lägga en länk. Men hon skrev ungefär såhär:

”Förskolan beskrivs ofta som det första ledet i ett livslångt lärande och genom att jobba med barnen hoppas man kunna förändra samhället. Ofta är utgångspunkten att det är de vuxnas föreställningar om barn som behöver ändras, men det förskjuts i regel till att det är barnen som ska förändras. Ansvaret för det jämställda samhälle som vi själva inte kunnat uppnå, förläggs alltså till barnen.”

Enligt den nya läroplanen för förskolan ska 1-åringar bli fullfjädrade könsneutrala klimatexperter för FN. De ska lära sig allt om demokrati, solidaritet och kunna behärska de flesta språk som kan tänkas förekomma i vårt land.

Min reflektion blir: När får de vara barn?  Vi har ju under många år hört talas om att barn påverkas av skolan. Skolan har talat om för barnen att deras föräldrar är främlingsfientliga rasister, …, …. pga att föräldrarna tillhör eller röstar på ett visst parti.

Det finns en mängd barnprogram på TV som har gått ut på att indoktrinera barnen till att uppfostra de vuxna. Vuxna med en viss agenda utnyttjar barnen för att nå sina mål.

Ett starkt minne har jag av sommarlovsprogrammet på TV:n 1993 och 1994. Tippen hette det och medverkade som sopgubbar gjorde ”Lasse å Morgan” (Lasse Beischer och Morgan Alling). Barnen skulle lära sig sopsortering för att sen kunna fostra oss vuxna till rätt beteende. Det var mer än en gång som yngsta sonen talade om för mig att ”det har Lasse å Morgan sagt”.

Men vad hände med viljan att sopsortera? För tre år sedan skrev jag:

Jag har under större delen av mitt liv sopsorterat och varit miljömedveten. Igår åkte vi med en släpkärra med sopor till soptippen. Vi hade sorterat i brännbart, kartonger, wellpapp, glas, keramik, plast, elprylar och miljöfarligt avfall var för sig. Lagt det prydligt var för sig. När vi kommer till tippen börjar tre st ur personalen riva bland grejerna. De slänger dammsugare en gammal högtryckstvätt bland plasten tillsammans med elektriska sladdar. Men är mycket noga med att sopsäcken med brännbart måste tömmas för att säcken inte fick hamna i samma container. Jag upplevde att allt sorterande som vi hade gjort – och på det sätt som vi har gjort de senaste 50 åren – var ogjort! Varför hade vi varit noggranna och sorterat?

I den gamla dammsugaren, högtryckstvätten och de andra elektriska prylarna – som vi hade med oss till tippen igår – finns en mängd metaller. Men det slängdes bland plasten! Varför gör man så på en kommunal soptipp? Är det någon mening med att jag sopsorterar?

Men det finns i ryggmärgen. Jag fortsätter att sopsortera. Men det gör inte alla!

Det är i en ny undersökning utförd av Opinionsinstitutet Skop, på uppdrag av Hem & Hyra, som man slår fast att 32 procent av de svenska hyresgästerna ibland slarvar med sopsorteringen.

Enligt undersökningen är det de yngsta som sköter sopsorteringen allra sämst. Hela 48 procent av de som är 29 år eller yngre uppger att de brukar slarva med soporna. Detta medan endast 20 procent av de de som är 70 år eller äldre uppger detsamma. I undersökningen framgår det också att de som bor i Sveriges storstäder är slarvigare när det gäller sorteringen av sopor, jämfört med de som bor på mindre orter.

Om jag tolkar undersökningen rätt så är det dagisgenerationen som bor i storstäder som slarvar med sopsorteringen! Det är ju de som har indoktrinerats i förskolan och via barnprogram som nu inte bryr sig om påbudet om sopsortering! Har statsmakten misslyckats med att uppfostra barnen trots läroplan från 1-års ålder? Vi seniorer lärde ju oss utan läroplan!

Antingen har förskolan och SVT misslyckats totalt eller så är de unga trötta på alla pålagor och blir obstinata istället. Barn har alltid, som ett steg mot vuxenvärlden, velat frigöra sig från sina föräldrar genom att själv vilja bestämma över sin tillvaro. När staten nu har tagit över fostrarrollen så är det ganska naturligt att de unga vill frigöra sig från statligt förmynderi. Det uppstår en konflikt när staten vill bestämma mer och mer av våra liv. Som det nu är kommer pålagorna i ett rasande tempo. De handlar om feminism, migration, hbtq, klimat, globalism, restriktioner, vaccinering mm. Staten dvs våra makthavare vill bestämma det mesta av våra liv – från vaggan till graven. Samtidigt tar staten ifrån oss grundtryggheten men kräver fortfarande att vi ska betala höga skatter.

Nu revolterar de unga för att frigöra sig från detta. Sopsortering kan tyckas vara en liten grej i sammanhanget. Men med tanke på all tid som förskolan, skolan , SVT och övriga medier lagt ner på att fostra barnen som ska fostra de äldre – så är detta ett stort bakslag. Hälften av de unga i storstäderna säger åt föräldrarna/staten att nu har de fått nog och vill bestämma själv! Samma fenomen har vi sett då det gäller att hålla avstånd på krogen och nu med vaccinering.

Vi äldre använder vårt sunda förnuft och anpassar oss men de unga säger: ”Vi gör som vi själv vill! Ingen ska bestämma över oss!” Staten har fått ett gigantiskt problem med dessa unga omegor som vill frigöra sig från staten!

Bildresultat för trotssyndrom

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Conny Lundberg
  Aug 06, 2021 @ 11:35:02

  Jag förstår de yngre som tröttnar på pekpinnar eftersom om alla de råd som ges av staten skulle åtföljas så skulle vi bo i en fullfjädrad kommuniststat vilken vi för övrigt fostrats i under många decennier. Det kollektiva tänket som hela tiden kommer från våra uppfostrare staten som dessutom också tubbat affärskedjor att anamma deras råd leder till ett samhälle där alla individuella åsikter avskys och ingen vågar sticka ut från de grupper de är inlemmade i. Detta kallas PK-ism och leder till döden för det individuella tänkandet. Märk väl att ingen av de stora och för mänskligheten välgörande upptäckter/uppfinningar alltid kommit från kreativt tänkande individer och aldrig från kollektivet. Naturligtvis så bör vi följa de logiska förhållningsregler som t ex sopsortering om vi ser att de som tar hand om våra sopor också följer dessa.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. Trackback: Hur uppfostrade de barnen? — ulsansblogg – Life, Death and all between
 3. Conny Lundberg
  Aug 06, 2021 @ 13:26:01

  ”ingen av de stora” skall vara alla av de stora.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: