När det krisar tillsätter de en utredning

I april 2017 fick regeringen uppdraget att utreda och hitta åtgärder mot stabsläge på sjukhus efter en riksdagsmotion. Utredningen i sin helhet ska redovisas senast 30 september 2021! Det innebär att 4½ år behövs för att utreda.

En del av motionen – hämtad från regeringens websida:

”Regeringen borde göra en översyn av vad resursbrist inom sjukvården kan få för konsekvenser vid en extraordinär händelse. Riksdagen uppmanade regeringen till detta i ett tillkännagivande.

Under de senaste åren har svenska sjukhus vid flera tillfällen behövt införa stabsläge i vissa kritiska lägen, såsom vid överbeläggningar eller vid akut personalbrist. Ett stabsläge innebär att sjukhuset tvingas göra hårda prioriteringar i resursanvändandet. Konsekvensen kan bli att patienter hänvisas till andra sjukhus och att operationer behöver ställas in. Att sjukhus behöver gå in i stabsläge vid relativt normala förhållanden är oroande anser försvarsutskottet. Riksdagen vill alltså därför att regeringen ser över vilka konsekvenser resursbrist skulle få vid en extraordinär händelse med stor belastning på samhällets vårdresurser.”

I mitten av februari 2020 var det krisartat på Södersjukhuset i Stockholm. Sjukhuset gick upp i stabsläge. Patientsäkerheten var periodvis noll, där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkar-bedömning. Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det rådde platsbrist på sjukhuset, bl a pga influensa, vinterkräksjuka och andra infektioner som gör att äldre kroniskt sjuka människor behöver söka akutvård.

Influensa, vinterkräksjuka, infektioner, äldre kroniskt sjuka … Det handlar inte om några nya situationer! Det återkommer ju varje år och har gjort så under hela min livstid. Varför är då sjukvården så dåligt förberedd? En orsak kan ju vara att en ökad folkmängd ska dela på samma resurser. En annan orsak kan vara dålig planering!

Sen kom ett virus till Sverige. Panik, panik, panik! En lång debattartikel och en pressträff den 6 juli 2020! Regeringen gav fyra myndigheter och länsstyrelserna uppdrag som syftade till att de skulle vara redo för en eventuell andra smittvåg till hösten.

Men vad hade då hänt med utredningen som tillsattes 2017? Nu läser jag om en helt ny reform som kanske ska vara införd 2027. Reformen som kallas ”God och nära vård” bygger på fyra hörnstenar:

 •  Vi ska inte tvingas åka till sjukhus, utan vården ska komma hem till oss. Hemsjukvården ska byggas ut.
 • Varje patient ska ha en fast vårdkontakt som intresserar sig för hela människan och inte för en åkomma i taget.
 • Vården ska vara mer fokuserad på vad patienten själv vill och behöver. Personcentrerat är begreppet för dagen som alla talar om.
 • Vården ska bli mer förebyggande, bland annat genom att vi blir bättre på att ta hand om oss själva i tid.

När sjukhusen blir överbelastade och saknar personal ska alltså välfärden trappas ner till hemsjukvård där patienterna vårdar sig själv! ”Vad patienten själv vill” kan ju innebära att den som skriker högst och mest får vård på sjukhus men vi andra får en klapp på huvudet och råden ät inte …, drick inte …, umgås inte …, res inte …, kräv inte ….! Helst ska vi ha vett att dö tidigt så att vi inte blir en belastning för samhället! Annars får våra anhöriga ta hand om oss eftersom vi knappast kan förvänta oss någon sjukvård i ordets rätta bemärkelse!

En fast vårdkontakt? Vi har hört det förut! Vi fick ju välja vårdcentral och läkare för många år sedan. Men när jag äntligen behövde vård så hade ju min läkare slutat på vårdcentralen för några år sedan och jag har sedan dess mött några hyrläkare som har stannat några månader.

I hälso- och sjukvårdslagen finns det nu inskrivet vad vi kan förvänta oss av primärvården: Den ska:

 • kunna hantera alla vanligt förekommande vårdbehov
 • se till att vården är lätt tillgänglig
 • tillhandahålla förebyggande insatser
 • samordna olika insatser för de som behöver det.

Varannan svensk lever i dag med en långvarig sjukdom. En fjärdedel lever dessutom med två eller fler sjukdomar samtidigt. Det som dödade oss för 30 år sedan överlever de flesta i dag.
Till det kommer demografin. På tio år kommer antalet 80-plussare att öka med 47 procent.
Det är bakgrunden till den stora förändring som just nu sker inom svensk sjukvård. Drivkraften handlar om att få samhällets resurser att räcka till.

– För den som lever med komplexa och kroniska tillstånd måste hela livet fungera. Då krävs det att vården möter upp på ett nytt sätt, säger reformens huvudarkitekt, läkaren och forskaren Anna Nergårdh som utrett frågan sedan 2017.

Blaha, blaha, blaha! 4½ år tog det att utreda det självklara! Fortfarande har de ingen lösning på personalbristen, resurser eller planering. Det känns mest som att de vill prata sig ur kriserna … eller … tillsätta en utredning!

Bildresultat för hemvårdsbidrag

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Aug 02, 2021 @ 11:57:35

  Statlig/offentlig utredning = 2% verkligt arbete + 98% fikapause till +100% kostnad …

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Benny
  Aug 03, 2021 @ 10:06:09

  Så här gör politiker i Sverige när man inte vill ta tag i problemen! Man tillsätter en ”utredning” som ska lura i godtrogna att man gör något…I själva verket är det ett sätt att fösa obekväma problem framför sig, helst så länge det hinner gå ett val emellan. Det man kan konstatera är att allt redan är färdigutrett sedan länge det enda som behövs är politisk ryggrad att åtgärda problemen. Men jag tror att de flesta förstår att invandringen skapat så mycket elände att det helt enkelt inte finns resurser eller möjligheter att reda ut situationen utan långtgående åtgärder som repatriering av stora grupper muslimer. Konsekvenserna av en sådan repatriering skulle oundvikligen leda till massiva konflikter med muslimer och islam och det finns ingen politiker i Sverige med ryggrad som skulle våga sig på en sådan upprensning. EU skulle dessutom brännmärka Sverige om man ens andas att börja rensa upp i invandringsträsket…

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

%d bloggare gillar detta: