Valfrihet i vården

Patienters rättigheter i all ära – låt oss tala om personalens rätt att slippa rasister och andra knölar. Så skrev en ledarskribent!

Den dagen när jag söker vård vill jag kunna lita till 100 % på att jag blir förstådd, att jag blir tagen på allvar och att jag förstår vårdarna. Jag köper en tjänst (via skattsedeln + avgifter). När jag köper en vara så vill jag också vara nöjd med den. Jag vill inte betala för något som jag inte vill ha!

De senaste dagarnas debatt handlar inte om vårdsökare och betalare, Nej, det handlar om anställda! De som är anställda för att ge oss vård och service vill bestämma över vad vi som vårdtagare har för rättigheter och vad vi kan kräva! Vi som betalar deras lön ska helt enkelt inte få bestämma!

Men när jag söker vård så gör jag det inte för att det är roligt eller för att jag vill visa min makt. Jag gör det för att jag behöver hjälp. Kanske har jag ont eller känner mig sjuk. Jag känner mig skör och utsatt. En sak är säker och den är att jag behöver kunna kommunicera med en vårdkunnig. Kommunikationen är A och O!

För snart 10 år sedan besökte min son (då i 20-års åldern) Indien och Bangladesh. Hans mage fick besök av en amöba och han låg på sjukhus i Indien under 3 dygn och fick någon ”dundermedicin”. När han kom hem till Hisingen (där han bodde några år) blossade magbesvären upp på nytt. Så han besökte vårdcentralen och berättade sen:

– I Indien hade jag inga bekymmer med att kommunicera med vårdpersonalen. Men när jag besökte vårdcentralen på Hisingen förstod jag inte mycket av vad läkaren sa! En vecka efter mitt besök fick jag hem ett brev med posten. Det innehöll några provrör och frankerade kuvert men inga som helst instruktioner. Jag ringde vårdcentralen och fick reda på att jag skulle skicka in avföringsprov och hade en tid för återbesök några dagar senare. Varför hade jag inte fått reda på detta vid mitt läkarbesök? Eller hade läkaren upplyst mig om detta utan att jag hade förstått honom? Nu bad jag i alla fall om att få en annan läkare som jag kunde kommunicera med.

Vårdtagaren är beroende av ett bra omhändertagande och en konstruktiv kommunikation. I sitt utsatta läge ska vårdtagaren inte behöva be om ursäkt för att denne ställer krav på vården eller kanske visar sin utsatthet med ilska. När kommunikationen brister är det lätt att bli frustrerad. Om det inte hade funnits vårdtagare så hade ju inte personalen haft något jobb! Personalen är mer beroende av vårdtagarna som annars faktiskt kan välja en annan vårdgivare. De är anställda för att ge oss den service som vi har rätt att kräva! Ingen vårdtagare ska behöva känna sig underdånig eller behöva finna sig i att bli behandlade som sämre människor!

Bildresultat för läkare

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Trackback: Valfrihet i vården | Varjager's Weblog
 2. Sverige & Brott
  Jul 28, 2021 @ 12:46:38

  Jag ska villigt erkänna att för ungefär tio år sedan så skulle jag till tandläkaren i Jönköping. Jag kom till Hälsans tandvård och satte mig och väntade på min tur. Blev inkallad, och hänvisad till att sitta i stolen, som alltid. Efter några minuter kommer det in en färgad äldre man, som presenterar sig på väldigt dålig engelska, och jag fick nästan panik och det mest över att jag inte visste hur jag skulle kunna beskriva mina problem, så jag bad om ursäkt på engelska, reste mig ur stolen och tog min rock och gick. Det kändes inte helt ok ska erkännas, men jag kände att jag inte hade någon som helst tillit till denna tandläkare utan jag ville ha en vanlig svensk tandläkare som man kunde kommunicera med. Om detta gör mig till rasist, ja då må det så vara för jag hade gjort samma sak idag.

  Gillad av 3 personer

  Svara

 3. uppstigersolen
  Jul 28, 2021 @ 16:46:56

  Tänk att något så självklart ens ska behövas tas upp. Dessutom i mästrande tonläge från allsköns ”journalister” och politiker. Eftersom sjukvårdspersonalens enda uppgift är att få patienterna friska, alternativt berätta att de har åkommor som icke går att bota så vill jag självklart ha bra personal som gör undersökningar och tar prover. Ju längre tid det tar att få korrekt diagnos desto större är risken för att komplikationer uppstår. När jag dessutom läser om falska intyg som gör att sjukvårdspersonal arbetat utan adekvat kunskap blir jag ju extra vaksam om nån verkar bortkommen.

  Gillad av 3 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: