SANDINISTA!

Sverige gör sedan Olof Palmes tid ofta högstämt anspråk på att traditionellt vara en stark röst för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i världen. I varje utrikespolitisk deklaration återkommer högfärden och skrytet. https://www.regeringen.se/…/02/utrikesdeklarationen/…

Jag tycker det är en sanning med så mycket modifikation att det överskrider gränsen till lögn.

Jag påminns om det när jag läser en bra text om Daniel Ortega av Staffan Heimerson som väcker gamla minnen till liv. https://www.aftonbladet.se/…/fran-romantiserad-hjalte…

Om Fidel Castro och Che Guevara på Cuba var de stora idolerna för kårhusockupations-vänstern i generationen före mig mig (40-talisterna) så hade Daniel Ortega i Nicaragua lite samma status för vänstern i min generation (60-talisterna).

En revolutionär ”frihetskämpe” med exotisk latinsk charm som appellerade till de kvasi-intellektuella och revolutionsromantiska medelklassungdomar som utgjorde den svenska vänsterns ryggrad då som nu. Dessutom med nästan ännu mer underdog-appeal eftersom han utmanade USA som då leddes av den av vänstern så förhatlige Ronald Reagan istället för av den mer populäre John F Kennedy på Castros tid.

Efter att Ortega och hans revolutionära marxist-kommunistiska Sandinister tagit makten anordnade naturligtvis Mikael Wiehe och andra proggare stödkonserter och Olof Palme reste snabbare än en oljad blixt till huvudstaden Managua och lät sig hyllas av Ortega och de folkmassor som kommenderats ut för att jubla åt den höge potentaten från fjärran nord. Sverige var självklart det första land som gav bilateralt stöd till den nya marxistiska kommunistregimen och lika självklart var Olof Palme den förste europeiske regeringschef besökte Nicaragua 1984 vilket var det en nagel i ögat på USA och Reagan men gladde Mikael Wiehe och Jan Myrdal (Palmes prioriteringar var ofta underliga).

Och undra på att Ortega och kommunisterna jublade! Förutom internationell prestige hade Palme med sig massor av friska svenska miljoner i bistånd som en ofrivillig present från mig och andra svenska skattebetalare. Lite rått kan man säga att Palme alltid tappade brallorna när han fick chansen att träffa en kommunistisk och gerillauniformerad ”frihetskämpe” som Daniel Ortega eller Fidel Castro.

Ortega var i rättvisans namn faktiskt ändå snäppet bättre än Castro såtillvida att han ändå tillät val som ledde till att han förlorade makten i ett antal år. Sedan han kom tillbaka har han dock lärt sig av den läxan. Presidenten (dvs Ortega själv) kan nu sitta på livstid. Ortega har utsett sin fru till vicepresident och möjlig politisk arvtagare. Parets barn är centralt placerade på viktiga poster. En ny sorts diktatur, en familjedynasti, är på väg att byggas upp och politiska motståndare finner sig snabbt skaka galler.

Resultatet för Nicaraguas befolkning av det trettioåriga generösa svenska biståndsprogram som Palme startade och att Ortega varit landets dominerande politiker är nedslående:

Nicaragua is the least stable country in the region, and the second-poorest in the hemisphere after Haiti. Nicaragua is the country that produces less, has the lowest HDI in the region, and it has the lowest minimum wage in Central America (USD $141). Nicaragua is the country that receives financial assistance in the region, since 4 out of 10 people live on less than a dollar a day according to the United Nations Development Programme. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Central_America

Som vanligt när det gäller Olof Palmes utrikespolitik alltså – brakfiasko! Han satsade alltid på fel häst. Fidel Castro, Daniel Ortega, Phan van Dong, Julius Nyerere, Robert Mugabe och Yassir Arafat var bara några i den exotiska samling halvfigurer som Palme favoriserade.

Sverige har helt enkelt stött lite för många diktatorer som seglat under progressiv socialistisk/kommunistisk bekvämlighetsflagg för att jag ska känna mig bekväm med påståendet att Sverige varit en stark röst för fred, demokrati och mänskliga rättigheter i världen.

Snarare tycker jag Sverige utmärkt sig, vis-a-vis andra europeiska länder, genom att vara en stark röst för enväldiga diktaturer, kommunism och förtryck av mänskliga rättigheter i världen.

Att det skett med mina skattepengar, att det sker fortfarande ( miljarderna rullar ju fortfarande till t.ex Palestina/Hamas) och att vi fortsätter skrävla om vilken stark röst för humana humanistiska och humana värden Sverige alltid har varit – är det verkligen bara jag finner hyckleriet, hybrisen och självbedrägeriet motbjudande och att lite självkritik vore på sin plats?

FOTNOT: Rockgruppen The Clash som då var världens ledande politiskt korrekta rockband (lite som U2 idag) kallade 1980 en platta ”Sandinista!” som hyllning till Ortega & Co. Av det lärde jag mig att fantastiska rockartister inte nödvändigtvis behöver vara kvalificerade politiska bedömare, den insikten har tjänat mig väl i livet när kändisuppropen och stödgalorna duggat tätt.

Kommentar av Hans Thannerstig,

Varför Palme förde den politik han gjorde? Jag lutar åt samma förklaring som Sveriges genom tiderna i särklass bäste journalist, Ulf Nilsson: ”Jag tror, själv- fallet utan att kunna bevisa någonting, att ren och skär fåfänga spelade in här – hellre den förste i Managua eller Dar-es-Salam än en av de små i Bryssel. Hellre röda mattan i New Dehli än köbricka utanför Vita Huset.”

Artikelförfattare Hans Thannerstig

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jul 28, 2021 @ 10:36:24

  Det hade väl varit OK om Palmes politik dog när han själv avled men så blev det inte. Tvärtom. idiotpolitiken lever i högsta grad. Rösta bort dem. Till historiens sophög.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 28, 2021 @ 11:34:59

   ”Arvet” efter Palme är som en kvarnsten runt halsen på det svenska folket. Nu förtiden mindre begåvade socialdemokrater inser inte sina begränsningar. De och inte ens Palme på sin tid spelade så stor roll för den internationella politiken. De bör kliva ner från sina piedestaler innan fallet blir för stort. De har tydligen inte insett sin litenhet i de större sammanhangen.
   Citat från artikeln; Varför Palme förde den politik han gjorde? Jag lutar åt samma förklaring som Sveriges genom tiderna i särklass bäste journalist, Ulf Nilsson: ”Jag tror, själv- fallet utan att kunna bevisa någonting, att ren och skär fåfänga spelade in här – hellre den förste i Managua eller Dar-es-Salam än en av de små i Bryssel. Hellre röda mattan i New Dehli än köbricka utanför Vita Huset.”

   Gillad av 2 personer

   Svara

 2. SasjaL
  Jul 28, 2021 @ 15:58:01

  Massmördaren Guevara stoppades lyckligtvis via CIA:s lönnmord på honom. En av ytterst få legetima ingripanden i andra länders interna angelägenheter …

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: