Kan människor leva tills de blir 150?

Medellivslängden är relativt lätt att beräkna, men det är betydligt svårare att uppskatta den maximala gränsen för en mänsklig livslängd.

Medan de flesta av oss kan förvänta sig att leva till cirka 80 – 100, trotsar vissa människor förväntningarna och lever för att vara över 100. På platser som Okinawa, Japan och Sardinien, Italien, finns det många hundraåringar. Den äldsta personen i historien – en fransk kvinna vid namn Jeanne Calment – påstods leva till 122. När hon föddes 1875 var medellivslängden ungefär 43 år.

Den verifierat äldsta svensken någonsin är Elin Astrid Sofia Zachrison som dog bara en halvtimme in på sin 113:e födelsedag den 15 maj 2008 Den äldsta bloggerskan är Dagny Carlsson som nu har fyllt 109 år.

För ett 10-tal år sedan diskuterade jag med en man som ansåg att åldrandet är en sjukdom. Med rätt medicinering finns det ingenting som hindrar att vi blir 150 – 200 år! Men varför skulle jag vilja leva 100 år eller mer ytterligare? För mig räcker det om jag uppnår min 100-års dag. Jag kan inte finna något värde i att leva till 2121 eller 2171. Jag har ju sett att allt har blivit sämre de senaste 20 åren! Jag läste en artikel:

År 2015 inledde amerikanska läkemedels­myndig­heten FDA en stor studie kallad TAME för att specifikt utvärdera diabetespreparatet Metformins förmåga att bromsa åldrande hos människor. Detta läkemedel har visat sig förlänga livslängden cirka 20 procent hos möss. Dessutom minskar risken för cancer med 30 procent hos patienter med typ 2-diabetes som tar Metformin, samtidigt som de har en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än icke-diabetiker i samma ålder. För att kunna ­behandla äldre människor utan specifika diagnoser med Metformin har FDA för första gången tillåtit en studie med indikationen ”anti-aging”. Detta är alltså ett första exempel på att man genomför en behandling hos människor där det är åldrandet i sig är det man vill påverka.

En studie lik TAME är i dag omöjlig att genomföra i Sverige under nuvarande sjukdomsklassificering. Som en konsekvens arbetar ingen målinriktat i dag med att förlänga den friska delen av livet med åldrandets mekanismer som utgångspunkt. 

Det går potentiellt att spara in enorma samhällsekonomiska kostnader och mänskligt lidande. De strukturella förändringar i människokroppen som orsakar åldersrelaterade sjukdomar kan behandlas, och konsekvensen av detta blir en kroppsligt sett yngre individ som inte löper en lika hög risk för demens och andra sjukdomar eller är i behov av äldrevård. Dessutom innebär klassificering av åldrandet som en sjukdom att man även stänger dörren för pseudovetenskap. I dagsläget används begreppet ”anti-aging” för en rad obeprövade och ofta effektlösa produkter inom kosmetikabranschen och hälso­kost­industrin. 

Men … ålder är i sig den största riskfaktorn för att drabbas av de sjukdomar som de allra flesta dör av. Varför ska man då stoppa dessa sjukdomar? Kanske för att läkemedelsindustrin ska tjäna mer pengar? Hur länge ska vi leva med dessa livsuppehållande kemiska substanser?

Samtidigt ställer jag mig då frågan varför tillåts då livsmedelstillsatser, GMO-grödor, konstgödsel osv. Det är väl ingen som riktigt vet vad dessa ämnen åstadkommer med människokroppen!

Är Covid-19-vaccinet en vaccination mot åldrandet? Ska människor tvingas att vaccinera sig varje år för att kunna åldras? Vilket liv kommer dessa människor att leva – med ständig rädsla för att smittas och med ständiga restriktioner? Kommer regeringar att tillsammans med läkemedelsbolag styra mänskligheten? Närmar vi oss den dagen då vi kan livnära oss med ett livsuppehållande piller om dan? Jag föredrar faktiskt att äta vanlig mat framför dessa piller. att åldras är ett naturligt tillstånd och det vill jag inte ändra på! Min kropp har en viss livslängd och sen säger den stopp. Men jag måste ta väl vara på den tid som jag lever och bara jag kan avgöra vad som är bäst för mig! Det bästa för mig är ett liv i frihet utan restriktioner!

Själv tror jag att den mänskliga jakten på manipulation av naturliga värden kommer att bli människans undergång. Mänskligheten kommer att ta död på mänskligheten.

Visa källbilden

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jul 22, 2021 @ 18:40:42

  Kanske det. Vi vet inte hur vissa tänker. Därför tänker jag själv. Hur jag vill leva. Blir det bättre? Kanske inte, men det blir som jag vill.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Rune N
  Jul 23, 2021 @ 17:58:52

  Varför skall man sträva efter att bli 150 år? När man ändå får en ny kropp efter längre eller kortare tid när ens nuvarande kropp tjänat ut?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: