Går feminismen på tomgång?

Världens första feministiska regering! Märker vi någon skillnad? Knappast – om vi inte räknar in det höga tonläget. De flesta män och kvinnor fortsätter att leva det liv som de har gjort tidigare.

Av Sveriges cirka 490 000 företagare är omkring var fjärde kvinna. År 2020 var drygt 26 procent av företagarna i Sverige kvinnor. Det kan jämföras med EU-snittet som samma år uppgick till cirka 33 procent. Sverige återfinns därmed tydligt i den nedre halvan av länder. Högst andel kvinnliga företagare återfinns i Lettland där omkring 44 procent av företagarna var kvinnor 2020. Längst ned på listan hamnar Turkiet med endast 16 procent och bland medlemsländerna Malta med cirka 25 procent.

Varför vill inte svenska kvinnor vara företagare? Utbildningsnivån har blivit allt högre inom OECD. Över en tredjedel av befolkningen, 25-64 år, har en högskoleutbildning. I Sverige är skillnaden mellan kvinnors och mäns utbildningsnivå betydligt större än genomsnittet. 45 procent av kvinnorna har minst tvåårig eftergymnasial utbildning, men bara 33 procent av männen.

Kvinnor har alltså högre utbildningsnivå än män. Trenden har synts under de senaste 25 åren. Den är långsam, men ligger fast, och att gapet ökar beror främst på att flickor får allt högre betyg. En annan viktig parameter är att pojkar har dålig läsförståelse. I den allra senaste statistiken från Skolverket har dock avståndet mellan pojkar och flickor krympt med 2,4 poäng. Mätningen visar de första eleverna som lämnar grundskolan helt stöpta i det nya betygsstystemet. Därför bör ju också kvinnor ha större förutsättningar för att driva företag än vad män har.

Svensk feminism gynnar alltså inte pojkarna i skolan. Pojkars läsförmåga tas inte på allvar. Skolans lärande är utformat för att gynna flickor. Det är skrämmande att undervisningen inte är jämställd och inte tar vara på pojkarnas förmågor! Men trots att flickorna får ett försprång och fortsätter med högre studier oftare än pojkarna så är det fler män som startar egna företag! Varför?

Gynnar inte den feministiska regeringen eget företagande? Är det kanske så att flickor/kvinnor inte klarar av eget ansvar och eget beslutsfattande. De lär sig tidigt att bara göra sådant som lärarna säger åt dem att göra och sådant som står i läroböckerna. När de kommer ut i arbetslivet fortsätter de på samma sätt. Det är tryggare att ha en arbetsgivare som delar ut arbetsuppgifter och att slippa ta egna initiativ. Företagaren däremot vet ju att det mesta beror på de beslut som denne tar och måste ta både negativa och positiva konsekvenser av sina beslut.

Vill inte kvinnor ta ansvar? Som företagare kan de ju inte klaga på dålig lön eller dåliga arbetsförhållande. De kan inte stanna hemma för mensvärk eller vabba hur lättvindigt som helst. De har ingen chef att fråga när något strular och ingen handledare. De har ingen reglerad arbetstid. Osv.

En feministisk regering har inte kunnat förändra kvinnors attityder. Det verkar vara så att många kvinnor som skriker ut ordet jämställdhet inte vill genomföra denna jämställdhet fullt ut. De vill bara ha fördelarna men aldrig nackdelarna. Män tar för sig och tar ansvar medan kvinnor gnäller över mäns beteende.

Kan vi ändra på dessa ingrodda attityder?

Visa källbilden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: