Sveriges återstart?

Har Sverige varit nedstängt? För att kunna återstarta något krävs väl att det har varit nedstängt? Men Sverige har ju fungerat nästan som vanligt. Några verksamheter har varit begränsade tidsmässigt eller till antal. Men i en debattartikel skriver Stefan Löfven och och Lena Rådström Baastad idag:

Tillsammans ska vi jobba Sverige ur krisen. Vi ska använda styrkan i svensk ekonomi för en kraftfull grön återstart som ger jobb i hela landet. Vi ska investera för att skapa jobb och samtidigt bygga vårt samhälle starkare.

”En kraftfull grön återstart”? Vad menar de egentligen? När jag läser artikeln så inser jag snabbt att de vill damma av gamla idéer och försöka ytterligare en gång. Deras egna misslyckande vill de sudda ut och lägga till ännu fler resurser och hoppas på att det ska lyckas denna gången.

Vi ska fortsätta att stärka välfärden. Kvaliteten ska öka, samtidigt som fler anställs inom vård och skola. Brister i äldreomsorgen ska åtgärdas med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor. Det skapar en tryggare ålderdom – och nya jobb.

Men har de glömt? Det har ju varit stor brist på personal: läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, lärare, specialpedagoger osv. Var ska de hitta fler medarbetare? Utbildad personal växer inte på träd! Om inte människor vill jobba inom vården eller skolan så hjälper det inte med att säga att vi stärker välfärden. Nya jobb måste väl innebära att kvalificerad arbetskraft och människor som kan det svenska språket och den svenska kulturen anställs. I annat fall skapas otrygghet för vårdtagare, elever, anhöriga och för resten av personalen.

Vi ska nyindustrialisera Sverige. Svensk klimatexport ska bidra till att pressa de globala utsläppen och skapa nya jobb i hela landet. Vi tredubblar investeringarna i våra elnät och gör de största infrastruktursatsningarna någonsin.

Där kom det gröna! Industrin skapar jobben och inte politikerna. Industrin satsar på produkter som är lönsamma. Om det är lönsamt att satsa på klimatsmarta produkter så kommer de också att göra det. Att tredubbla investeringarna i elnätet och göra stora infrastruktursatsningar! Detta är ingenting nytt! Det skulle ju ha gjorts sedan lång tid tillbaka – speciellt då befolkningen ökar och behov av el och infrastruktur ökar.

Vägen till arbete går via utbildning, inte via fattigdom. Oavsett om det gäller språk eller yrkeskunskaper så är utbildning ofta ett nödvändigt steg på vägen till nästa jobb. Därför har vi byggt ut Kunskapslyftet ytterligare till i år. Men det behövs mer. Kunskapslyftet ska fortsätta med fler utbildningsplatser och med fler korta och flexibla alternativ. Det ska även finnas trygghet i omställning och förstärkningarna av a-kassan ska fortsätta.

Men det förutsätter väl att alla har en grundutbildning: inte är analfabeter, behärskar svenska språket – både skriftligt och muntligt – samt vet hur det svenska samhället och den svenska kulturen fungerar. Hur ska de arbetslösa som saknar dessa grunder kunna jobba i vårt samhälle?

Vi genomför nu den största trygghetsreformen på arbetsmarknaden i modern tid. Fler anställda får nu rätt till omställningsstöd för att kunna utbilda sig för att byta jobb. Vi inför ett nytt studiestöd som gör det möjligt att vidareutbilda sig i upp till ett år och med 80 procent av lönen för de flesta. Anställningsskyddet för dem med osäkra anställningar stärks.

Hur ska någon som inte har grundutbildning kunna vidareutbilda sig? Ett barn som inte kan gå kan inte heller lära sig att gå balansgång, springa, hoppa hage eller spela fotboll! Vidareutbildning och anställningsskydd hjälper inte den som aldrig kommer in på arbetsmarknaden!

När vi nu återstartar Sverige så ska vi pressa tillbaka arbetslösheten. På väg ut ur pandemin kommer det att vara vår främsta uppgift.

Vad är det för återstart som de skriver om? De skriver ju enbart om åtgärder som kan minska följderna av deras misslyckade politik! Under drygt sex år har S regerat och under dessa år har de misslyckats på en mängd områden. Nu vill de istället försöka att vara handlingskraftiga och skjuta fokus från problemen som de har skapat som t ex segregation, ökad grövre kriminalitet, importerad hederskultur, otrygghet i samhället, minskade pensioner i förhållande till löneökningar, sämre resultat i skolan, …, … Tror de att ordet återstart ska få människor att glömma?

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Jun 09, 2021 @ 14:39:47

  Man åtgärdar inte problem med att enbart adressera symtomen, utan man måste fokusera på orsaker. Detta fall är orsaken regeringen och viss mån riksdagen …

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Jun 09, 2021 @ 17:10:05

  Sveriges återstart?
  Det finns ett uttryck som beskriver och sammanfattar deras debattartikel på ett mycket koncist sätt:
  Tomma tunnor skramlar mest!

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. rustibus46
  Jun 11, 2021 @ 08:58:48

  Ord, massor av ord. Det hjälper inte att bara
  prata. Sanningen är att vi är så långt nere i
  dyngan att ingen hjälp finns att få. Om förändring ska ske måste vi städa uppifrån
  o ner. Vem förmår det? Arma land

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: