Medierna utnyttjar barn för att vi ska tycka synd om flyktingar!

Jag minns en bild: ”Aylan Kurdis kropp flöt i land på stranden vid turkiska Bodrum”. Det var i september 2015 som bilden av den döda pojken manglades ut i medier över hela världen. Aylan utnyttjades syniskt av ”godhetsmänniskor”. Det enda syftet var att vi ska tycka-synd-om, hjälpa och skänka pengar! Det tjatades om denna 3-åring i månader i alla medier. Bilden har krediterats för att orsaka en kraftig ökning av donationer till välgörenhetsorganisationer som hjälper migranter och flyktingar, med en välgörenhetsorganisation, Migrant Offshore Aid Station , som registrerar en 15-faldig ökning av donationer inom 24 timmar efter publiceringen.

Óscar Alberto Martinez Ramirez från El Salvador drunknade tillsammans med sin tvååriga dotter Valéria, juni 2019, när de försökte ta sig över floden Rio Grande, och över gränsen till USA. Nu sprids en bild världen över på den döda pappan och dottern. Kropparna hittades på den mexikanska sidan av gränsen.  Reaktionerna i USA har varit starka. Bland annat twittrar presidentkandidaten Kamala Harris att ”detta är inhumant. Barn dör. Detta är en fläck på vårt samvete”. Hennes medtävlande, demokraten Beto O’Rourke, går ännu längre och skriver i en tweet att ”Trump är ansvarig” för dödsfallen vid gränsen.

Nu ser vi bilden på ett spädbarn som räddas i havet av Juan Francisco Valle vid civilgardet utanför spanska exklaven Ceuta sprids på sociala medier över hela världen.

– Jag tog barnet, det var iskallt och rörde inte på sig, säger han till El País.

Enligt tidningens uppgifter överlevde det stelfrusna barnet, men det är oklart var han eller hon befinner sig. Barnet uppges ha varit fastsurrad på sin mors rygg, då hon försökte simma från Marocko till Ceuta.

En passiv marockansk gränspolis har bidragit till att upp emot 8.000 varav 1.500 minderåriga illegala migranter. Men Marocko beslutade på onsdagen att tillfälligt stänga gränspassager till Ceuta. Fortsatt rapporteras det om att personer från Nordafrika och länder söder om Sahara försöker ta sig över till den spanska enklaven Ceuta genom att vada, simma eller via hemmagjorda flottar.

Situationen har stabiliserat sig vid gränspassagen Tarajal i Ceuta rapporterar lokala medier. Även om vissa försöker ta sig över till den spanska sidan är det inte som under tisdagen då minst 8.000 personer från Nordafrika och länderna söder om Sahara passerade gränsen till Ceuta. Den autonoma staden Ceutas president Juan Jesús Vivas beskriver händelsen som en invasion. 5.600 av de över 8.000 har återvänt till Marocko. Enligt vad jag läser i spanska medier.

Det mest anmärkningsvärda är hur Marocko använder unga män som slagträ i en debatt om Västsahara. I marockanska städer runt Ceuta och Melilla bor det tusentals ungdomar som vill ta sig till Spanien och EU. Mohamed VI-regimen tycks inte ha några problem med att använda ungdomar och minderåriga som slagträ i en blandning av vendetta och utpressning. Vuxna män och i vissa fall kvinnor med barn har de senaste dagarna uppmuntrats genom avsiktliga rykten att närma sig den spanska enklaven Ceuta som också är EU:s södra gräns till Afrika.

Svenska medier väljer alltså att påstå att en bild sprids på sociala medier – bilden på ett spädbarn som räddas i havet! Rätt men fel! Havet! En liten bukt med lågvatten! Men medierna vill ännu en gång använda sig av bilden av ett oskyldigt barn som används helt cyniskt i flyktingdebatten.

Naturligtvis är det tragiskt att oansvariga människor utsätter sina barn för dessa faror. Men ännu värre är att medierna sprider dessa bilder på ett osmakligt sätt. Barn ska inte användas som slagträ i flyktingpolitiska syften!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

A.L - M.Foto

Välkomen till min sida med bilder från natur - landskap och stadsmiljö, hoppas du kan inspireras och njuta av vad ögat ser!

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Politik blandat med ett och annat boktips.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: