Är du lydig lille vän?

Det behövs inte lobotomi, inopererade chips i hjärnan eller AI för att få makt över en befolkning och att få den att lyda. Det räcker med ett psykologiskt övertag och att skrämma upp befolkningen med att ett fruktansvärt och dödligt virus flyger omkring i luften. Det räcker att säga att politikerna vill er väl och vill stoppa viruset … men då måste ni vara lydiga!

För ganska exakt ett år sedan skrev jag en artikel om ”Det stora lydnadsexperimentet”. Så skrev jag då:

Statsminister Stefan Löfven vädjade till Sveriges äldre, över 70, om att lyssna på rekommendationerna om distansering under en pressträff om coronakrisen för ca 2 månader sedan. ” Det är tråkigt att begränsa sig men det är för er egen hälsa”, sa han. Samtidigt hade större delen av Europa mer eller mindre satt sina befolkningar i karantän.

Större delen av världens befolkning har varit mer eller mindre lydig och gjort som världens ledare har sagt åt dem att göra. Hur har de lyckats med ett så gigantiskt experiment? Är detta det stora lydnadstestet inför införandet av en ny världsordning? Kanske – kanske inte! Men jag funderar på varför och vad går det hela ut på!

Det har förekommit en mängd experiment med människor tidigare. Experiment inom till exempel psykologi och samhällsvetenskap har lett till värdefulla resultat – samtidigt som försökspersoner har blivit grundlurade eller tvingats till plågsamma insikter om sig själva. Åsikterna om var gränsen för det tillåtna ska gå har varierat genom tiderna.

Dagens uppfattningar om hur experiment med människor ska gå till har sina rötter i andra världskriget. Nazisterna utförde grymma försök på fångar. Personal vid koncentrationslägret Dachau i södra Tyskland sänkte till exempel ner fångar i iskallt vatten för att se hur länge de skulle överleva. Resultaten publicerades i vetenskapliga tidskrifter.

År 1942 hade bara en promille av alla värnpliktiga i Sverige friska tänder. Resten hade karies. Forskare misstänkte att den utbredda tandrötan berodde på att folk åt för mycket sötsaker. Men de hade inga bevis. Därför beställde dåvarande Medicinalstyrelsen en undersökning för att reda ut saken. Undersökningen utfördes på Vipeholm. Från början gav forskarna de utvecklingsstörda patienterna mineraler och vitaminer i förebyggande syfte. Det hade ingen effekt. Vid ett möte år 1947 bestämde sig forskarna i stället för att framkalla karies hos patienterna. Under två år fick de intagna på Vipeholm sätta i sig enorma mängder choklad, kladdig kola och sockerlösningar i mat och dryck.

Lögner, ett visst mått av tvång samt lite uppmuntran är den fasansfulla retorik som statsministern använder när han säger: Det är tråkigt att begränsa sig men det är för er egen hälsa. När han yttrar de orden så tar han alla 70-plussare som gisslan. Han talar ju om att han bryr sig och tänker på deras hälsa. De har inte förstånd nog att göra det själv – alltså måste han tänka åt dem! Lyd nu farbror Stefan! Han berättar dock inte att sjukvården i Sverige är en sorglig misskött historia som saknar basal utrustning, mediciner, arbetsmaterial typ munskydd och framförallt personal. Han menade egentligen med sina ord: ”Blir ni sjuka så kan ni inte förvänta er någon vård!”

Under året som har gått har han upprepat sina ord. Samtidigt har det tillkommit några enkla restriktioner för resten av befolkningen, med uppmaningen: Lyd nu, annars måste även ni sätta er i karantän! Ord, ord, ord, makt makt, makt…. Det behövs inga fysiska tvångsmedel när man redan har ett psykologiskt sådant. men för att förstärka budskapet så talar han om vaccinet som ska förlösa oss från viruset. För två månader sedan sa Anders Ygeman att:

Den som har vaccinerat sig ska ha en mängd fördelar framför andra. Men vi diskriminerar inte någon, sa han, vi erbjuder ju alla ett vaccin!

Naturligtvis vill människor ha fördelar! Därför lyder de – de flesta iallafall. Igår skrev statsministern på FB:

Över fyra miljoner vaccindoser mot covid-19 har nu kommit till användning i Sverige. Och nästan 40 procent av den vuxna befolkningen har fått sin första vaccindos.

Till alla som nu erbjuds tid för att vaccinera sig vill jag verkligen uppmana: ta ditt vaccin. Ta ditt ansvar. Vaccinet skyddar dig, men det skyddar också dina medmänniskor. Att ta vaccinet är en solidaritetshandling.

Nu handlar det inte om fördelar. Det handlar om solidaritet! Ett av värdegrundsorden! Du ska vara solidarisk och inte tänka på dig själv eller att få någon egen nytta! Ett år har brutit ned människor till lydnad och många jublar över att få en spruta som de egentligen inte vet någonting om. De vet inte om den skyddar dem mot viruset eller vilka biverkningar de kan få – på kort eller lång sikt. De vet inte om de överhuvudtaget kommer att få några fördelar av att ta sprutan!

Politikerna har hittat ett sätt att få den stora massan att lyda. Vi ska vara tacksamma för att få vår spruta och naturligtvis visa vår tacksamhet genom att rösta på dem… annars … Annars vadå? Kanske viruset kommer tillbaka, kanske ett annat virus, kanske nya restriktioner, kanske mer karantän, kanske lägre pensioner, kanske höjd skatt, … Allt för att vi ska lyda och vara tacksamma!

piska & morot | Niclas Lindfors

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. drhallonhatt
  Maj 15, 2021 @ 14:10:14

  Gilla

  Svara

 2. drhallonhatt
  Maj 15, 2021 @ 14:10:53

  Svara

 3. uppstigersolen
  Maj 15, 2021 @ 14:39:35

  Om vaccinering fungerar så kommer ju antalet sjuka att avta. För oss som inte vaccinerar sig minskar då risken att bli smittad. Hittills har risken varit minimal Ungefär 10 % av befolkningen har nån gång konstaterats smittad under de 15 månader som detta varat i Sverige. Varje vecka hittat man ett par promille nya smittade. Hur många har avlidit med detta i kroppen? 1,5 promille. På mig låter det inte särskilt farligt med tanke på hur de som dog med detta i sig mådde innan. Äldre, multisjuka verkar ju vara den huvudsakliga gruppen.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 15, 2021 @ 16:18:03

   Håller med om att en väldigt liten grupp blir smittade. De som har smittats har haft ett dåligt immunförsvar. Det är svårt att förstå varför alla människor ska drabbas av så omfattande restriktioner.

   Gillad av 1 person

   Svara

 4. tompas11
  Maj 15, 2021 @ 15:21:51

  Vi ska också komma ihåg att de äldre fick ingen adekvat vård. ”Vården” bestod av att de blev så fullpumpade med morfin att de dog av andnöd. Den moderna varianten av ättestupan, genomförd av staten och ledande politiker.

  Gillad av 2 personer

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: