Om den romska kulturen – Karl-Olov Arnstberg i Swebbtv Vetenskap

Se videon HÄR.

Swebbtvs Mikael Willgert intervjuar professor emeritus , etnologen Karl Olov Arnstberg som forskat om romer. Fokus i programmet handlar om romernas överlevnadsstrategier som Arnstberg skrivit om i boken Romer i Sverige 2015, se länkar nedan.

Han började i slutet av 1960-talet som lärare för vuxna romer i Årsta, söder om Stockholm, dit vissa romer kom med fina amerikanska bilar medan lärarna cyklade dit. Lärarna förlorade kontrollen över skolan och fick trycka i lärarrummet. Arnstberg kan känna sig kluven inför deras makt över svenskarna säger han nu i efteråt och kan t.o.m. känna beundran inför deras övertag.
Han använder ibland begreppet zigenare som är mer generellt än begreppet romer som är en delgrupp av den större gruppen zigenare.

Samspelet mellan svenskar och romer är Arnstbergs fokus och han ser inte romer som förtryckta eller som särskilt upphöjda. Han kan ogilla många romers kriminella sidor med åldringsrån och annat men kan också beundra deras kompetens att överleva. En grupp och som klarar av att leva under ytterst hårda villkor. Han uppskattar deras generositet mot varandra och deras stora festlighet.

Arnstberg tar upp begreppet ”gadjo” dvs ett romskt begrepp för de som inte är romer. Detta är viktigt att känna till för att förstå deras ovilja till assimilation in i majoritetssamhället och att de inte vill att barnen ska anpassas genom skolgång t ex.

Romer är inte särskilt aggressiva mot svenskar utan verkar ofta genom mindre stölder och bedrägerier. Åldringsrån genomförs sällan med våld utan genom lögner och att vara smartare än de man rånar. De har tom ett eget ord för ”Det Stora Bedrägeriet” som visar att romerna är smartast. Ett motto är: ”Glöm aldrig att gadjo är fienden”.

Romernas stökiga sopansamlingar är ordnade genom sina egna rituella system, där ”renhet” ändå upprätthålls. Bulgariska och rumänska romer som tagits hit av andra romer, kan sprida skräp eftersom de ändå ska flytta eller kanske få hjälp av välvilliga svenskar. Huvudsaken är att inte bli bofast och bli fast i välfärdssamhället och att skolor ordnas till barnen.

Alla romer stjäl självklart inte påpekar Arnstberg och nämner att de kriminella romernas dåliga rykte leder till att även hederliga romer kan komma att bevakas. Han fick vittna i Högsta Domstolen om ett fall då kvinnliga romer kom in i butiker och stal under sina stora kjolar. Kan man stänga ute alla kvinnliga romer med stora kjolar? Likadant med campingplatser där romer för ett jäkla liv, kan man stänga alla romer ute?

Det speciella sättet att leva diskvalificerar romer från att bli behandlade som svenskar men det är inget problem för dem själva. De förnekar istället att de skulle vara mer kriminella än andra eller att de sysslar med åldringsbrott och anklagar svenskarna för rasism. Ett förnedrande och skamligt brott för svenskar, men inte för de romer som klarar av att utan skam lura de äldre kanske förvirrade svenskarna.

Romerna har vissa kulturella regler. Man får inte nämna att man ska använda toaletten. Den får inte synas från det rum man sitter. Om socialen ordnat en lägenhet där toalett och vardagsrum finns bredvid varandra kan en gästande rom inte använda toaletten, utan kan gå ned i tvättstugan för att uträtta sina behov. Romska kvinnor i grupp kan ta över förbokade tvättstugor för att tvätta några få plagg. Renhet och orenhet organiserar livet för romer liksom för samer.
Om exempelvis en gadjo sätter sig på ett bord måste bordet slängas. Romer ser sig själva som aristokrater som är överlägsna andra ickeromska grupper. Gränsen mot andra folk måste bevakas så att den etniska gruppen inte assimileras. Samma sak gäller judar som gått upp bland svenskarna redan på 1800-talet. Men en ny generation kan komma som blir mer judiska än föräldrarna.

Romerna har inga ledare som judiska rabbiner och vill heller inte ha ledare som kan riskera att föra in gruppen i majoritetssamhället. En ledare kan förleda gruppen.
Den rom som inte vill leva som andra romer måste bryta banden till sin tradition. De förebilder som svenskarna tror de har, t ex systrarna Rosa och Katarina Taikon på 1960-70-talen, är inte viktiga och ses inte som ledare inom gruppen.

Finska romer kan lämna bort sina barn till barnhem upp till tonåren då de tas tillbaka till sin grupp. Samma sak gäller rumänska och bulgariska barn som lämnas kvar i Europa medan föräldrarna tigger i Sverige. Polska romer som begick åldringsrån på 1990-talet och fängslades fick sina barn bortadopterade men återkom.

Framtiden för romerna har de senaste 50 åren handlat om att de skulle gå upp i det svenska samhället. Olof Palme och Hasse och Tage förde deras talan. Vad man inte förstod var att romerna stärkte sin kultur genom att de kunde visa sina barn att de kunde vara bidragsförsörjda och vara romer ändå.
——————-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: