Styr politikerna vår kommunikation?

Oftast börjar vår kommunikation med våra medmänniskor med kallprat. Kallpratet blir ingång till djupare konversation – ett sätt att få kontakt och leta efter gemensamma saker att tala om.

Vädret är ett pålitligt ämne för kallprat. Det är varmt, kallt, frost, blåsigt, regnigt, snöar, soligt och molnigt. Vi fryser eller svettas. Vi utnyttjar vädret till att sola, bada, segla, cykla, sätta potatis, rensa i rabatter eller åka på utflykt. Vi använder vår-, sommar-, höst- vinter- eller regnkläder. Alltid något att prata om och att utvidga samtalet till: Hur var vädret på semestern?, Vart åkte ni? Gjorde ni något intressant?

Förutom vädret brukar jag öppna samtalet med: Var kommer du ifrån? eller Jag hör på din dialekt att du inte kommer härifrån – är du på genomresa? eller Jag känner igen din dialekt – kommer du möjligen ifrån … ?

Men med tanke på kränkthets faktorn bör man kanske vara lite försiktig när man kallpratar. Pratar man med någon som kommer från ett utanförskapsområde bör man inte kommentera semesterväder, bad eller kläder! De kanske lever i en socioekonomisk kontext och har inga möjligheter att åka skidor eller åka på solsemester. Vi bör kanske inte heller fråga var de kommer ifrån. De kan bli kränkta och tro att jag nedvärderar dem!

Jag har under det senaste årtiondet lärt mig att navigera försiktigt genom ett minfält av kränkthets symboler. Politikerna har ju lärt oss att Vi är inbitna rasister och ännu värre saker om vi säger något som någon annan kan uppfatta som kränkande. Ibland har jag mest lust att hålla tyst för att ingen ska bli kränkt. Men nu räcker det ju att kanske tänka en tanke som kan uppfattas som kränkande!

Hur har det blivit så? När förändrades vårt språk och vårt sätt att kommunicera? När kom alla nyorden som jag verkligen försöker att förstå? Ordet problem försvann ur politikernas vokabulär för att ersättas av ordet utmaning. Plötsligt blev hela vårt samhälle fyllt med utmaningar och nu har politikerna gjort en nyupptäckt – att det det finns problem. Ordet hen planterades in i vårt språk men har egentligen inte accepterats av allmänheten – för oss räcker det att använda han, hon, den eller det. Men ordet infördes eftersom HTBQ-människor kände sig kränkta.

Nu får det inte heta talesman eller riksdagsman. Feministerna blir kränkta orden har blivit neutrala: talesperson och riksdagsperson.

För drygt ett år sedan introducerades ordet flockimmunitet av FHM. Flockimmunitet är ett indirekt skydd mot smittsamma sjukdomar som uppstår när en stor andel av en population har utvecklat immunitet mot en sjukdom och därigenom skyddar även icke-immuna individer. Tidigare talades det inte om ordet. Men nu vill vår statsminister inte ens stå för att man har haft denna strategi angående ccoronaviruset. Han vill inte ens ta ordet i sin mun utan talar om folkimmunitet istället! Är det kränkande att tala om befolkningen som en flock? Det kanske blir mer oproblematiskt att prata om folk?

När jag nu samtalar med mina medmänniskor – verbalt eller skriftligt – så dröjer det inte många minuter förrän ordet vaccin dyker upp: Har du vaccinerat dig? eller Jag har fått första sprutan! eller Jag fick en tid för andra sprutan! Människor är glada över att ha fått sin spruta och måste berätta! De är glada för att de lyder politikerna och kvalificerar sig för ett vaccinpass med tillhörande rättigheter. Det har blivit ett nytt samtalsämne som kan följas upp med berättelser om tillverkare och ev biverkningar. Men är inte detta ett kränkande samtalsämne mot alla de som inte kan eller vill vaccinera sig? Vad tänker politikerna göra för att stoppa dessa kränkningar? Kränkningar är ju ett mycket större virus än coronaviruset!

Är kränkthet ett värre virus än coronaviruset? | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

%d bloggare gillar detta: