Vem klarar av att ha makten?

Jag vill, jag kan, jag ska! Det lilla barnet stampar i golvet och skriker! Men de vuxna MÅSTE säga ifrån: Du kan inte för du har inte tillräckligt stora kunskaper. Vi vuxna vet att du inte har en helhetsbild och att du saknar erfarenhet. När du blir vuxen så får du bestämma.

Så har det varit! En auktoritär fostran som släpps efterhand som barnet mognar och får större kunskaper och erfarenheter och klarar av fler saker. Det är så trygghet skapas! Barnet lär sig att lyssna och ta lärdom av de vuxna i dess närhet. Men dagens unga växer upp i en vuxenvärld som vägrar att uppfostra barnen. De vuxna har abdikerat från sin fostrarroll. Barnen får bestämma – de får ett större ansvar än vad de klarar av. De blir vilsna av att få för mycket och för stort ansvar.

Alltför många unga har blivit bortskämda och vilsna vuxna som inte klarar av auktoritet eller att tillrättavisas. De vet bäst – även om de har fel! De kan inte ta kritik utan väljer att tolka kritiken som hat och hot. De fortsätter att säga: Jag kan, jag vill, jag ska!

Vi har sett det nu i pandemitider! De unga vill inte följa restriktionerna i samhället. I Sverige har restriktionerna varit få – med undantag för 70-plussare och äldre-äldre. Men de brukar ju sällan springa på krogen eller besöka konserter eller idrottsevenemang. De är vana att rätta sig efter auktoriteten. Men de unga bryr sig inte om avstånd, munskydd eller att bara umgås med familjen eller några få vänner. De vet ju bäst! De demonstrerar mot restriktionerna! Ingen ska få bestämma över dem!

Vi har fått in en del av dessa bortskämda unga i maktens korridorer. En av dem är t o m partiledare. I partiledardebatten i söndags väntade jag bara på att hon skulle stampa i golvet när hon skrek: ”Jag känner ett sådant förakt … ” En partiledare som föraktar andra partiledares åsikter och skriker ut sitt förakt i en partiledardebatt är ingen vuxen människa. Hon har gjort det förr! I SVT:s slutdebatt inför riksdagsvalet 2018: ”Hur uttrycker du dig?!”, sa hon bland annat, samtidigt som hon slog näven i bordet. Hon uppför sig alltså som ett bortskämt barn! Den gången fick hon med sig redaktionen på SVT. I söndags trodde hon att hon skulle få samma gehör!

Det ingår inte i den svenska kontexten att skrika mot varandra i en partiledardebatt. Annie lyckades inte! Hon har inte förstått att det står inskrivet i vår grundlag att vi har åsiktsfrihet och att denna åsiktsfrihet omfattar alla. Jag hörde henne säga när hon besökte Renées rygga att hon är projektledaren hemma i sin familj. Hon vill med all säkerhet vara projektledaren för Sverige, för EU oh för världen också. I hennes värld är hon bäst!

Statsministern är inte purung men han klarar inte av att andra partier med ”fel” åsikter vill vara med och bestämma. Han som själv varit med och bildat DÖ och Jöken var störd över att M, L, KD oh SD har inlett ett samarbete angående migrationspolitiken. Han har ju gjort allt som står i hans makt för att så split mellan dessa partier. Nu ser han sliten och okoncentrerad ut. Han förstår att de kommer att samarbeta om många andra saker också. Han ser att de inte bryr sig om hans splittringspolitik – att de står enade. Han vet inte hur han ska kunna behålla makten med en enad opposition.

Makten och demokratin är inte statisk! Den måste erövras på nytt hela tiden. De som innehar makten måste visa sin duglighet för att kunna behålla den. Oppositionen måste hela tiden utmana makten. Kanske ett maktskifte är på gång i Sverige! Vi behöver vuxna, mogna och kunniga företrädare som vågar visa sin auktoritet mot de okunniga.

Lööf slår näven i bordet: ”Hur uttrycker du dig!?”
Annie slår näven i bordet 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

%d bloggare gillar detta: