Farlig, farligare, farligast

Statsministern och andra ledande socialdemokrater har nu under lång tid sagt att ett regeringsskifte är en fara för demokratin. Jag har funderat och funderat över på vilket sätt ett regeringsskifte kan vara farligt. Ett regeringsskifte kommer ju som följd av allmänna val där svenska folket talar om vilket parti som de anser vara lämpligast till att styra landet och det parti som de tror vara bäst på att styra in landet i rätt fåra och bäst på att förvalta de gemensamma egendomarna. Det är väl demokrati? Hur kan det då vara farligt?

Jag hittade en fyra år gammal artikel skriven av Inger Jägerhorn som förklarar en del av mina spörsmål.

Hur ser framtiden ut för demokratin i dagens demokratier?

Alla är överens om att den är i fara. Den representativa demokratin, som är oumbärlig i ett modernt komplicerat samhälle, verkar hjälplös. Den kräver pluralism, kompromisser och samarbetsvilja, sådant som börjat tolkas som svaghet i vår nya Rambo-värld. I stället har vi fått folkomröstningar om alltför komplicerade frågor, ett förljuget utbud av alltför enkla lösningar, grova generaliseringar, falska syndabockar, nybyggda murar.

Förnuftet har ersatts av faktaresistens. Tillit har ersatts av rädsla. Många människor mår inte bra. Man röstar inte för Brexit eller Trump, man röstar mot det främmande. De snabba förändringarna har gjort samhällena instabila och demokratin ifrågasatt. Överlever den där den redan tycktes vara etablerad?

En orolig värld med alltför många förändringar gör att människor söker stabilitet och trygghet. Människor ifrågasätter politikers inkompetens att skapa denna stabilitet och trygghet. Detta ifrågasättande anser politikerna vara en fara för demokratin.

Tre saker brukar krävas för att demokratin ska fungera någorlunda bra (den fungerar nästan definitionsmässigt alltid ”någorlunda” bra). Nämligen en tillräckligt stor stabil medelklass, en fungerande partistruktur och ett aktivt civilt samhälle (jag skiljer på de två sistnämnda).

Medelklassen polariserades efter finanskrisen. Många ramlade ner i arbetslöshet och bostadslöshet. Några svingade sig upp i högre divisioner, inte alltid genom eget arbete utan genom tur, goda spekulationer osv. Medelklassen tunnades ut.

Tidigare vann man val genom att ”säkra mitten” som Göran Persson sa. Nu är mitten svag. I dag fungerar partierna nästan som eftermiddagstidningar, fångar intresset med lockande utspel. De politiska partierna hittar inte sin roll eller sin målgrupp i det nya polariserade samhället.

Idag har vi alltså inte en tillräckligt stor medelklass som är nöjda med tillvaron och som tror att de politiska partierna står på deras egen sida. Idag består väljarna av en splittrad skara som söker efter de stabila trygga lösningarna. Väljarna bryr sig inte om de politiska löftena. Socialdemokraterna tar sig just nu fram i kvicksand och söker en fast punkt att agera från. De vill inte ha konkurrens.

Spaning 1:

Partierna tänker om – eller går under. De börjar arbeta på ett annat sätt. Börjar bygga ett uthålligt samhälle, socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det går inte att medicinera samhället bara genom omfördelning av resurser – som kanske inte finns. Det gäller att ge människor utrymme för att bygga nya resurser och den vägen bilda en ny medelklass. Jag tror att nystart för partierna inte bara är möjlig utan nödvändig för att inte förpassa demokratin till det orwellska nyspråkets skräpkammare, på samma sätt som frihet, mänskliga rättigheter och andra gamla paradbegrepp.

Det finns trots allt många – jag tror speciellt inom civilsamhället – som envist vill arbeta på att förse demokratin med nytt syre, och syret för demokratin är och förblir ordets frihet, ömsesidig tillit och ansvarskänsla. Nu lever demokratikämparna som fiskar på torra land med gälar anpassade efter en annan miljö.

Partierna måste tänka om eller gå under! Kan Socialdemokraterna tänka om? Jag tror inte att de kan det utan fortsätter stelbent att peka ut andra partier som syndabockar. De har inte monopol på begreppet demokrati. De inser inte att de flesta av oss kämpar för demokratin varje dag. Vi vill ha en demokrati som omfattar ALLA – inte bara socialdemokrater! Men med Stefan Löfven som statsminister så blir partiet mer och mer odemokratiskt.

Spaning 2:

Jag tror att vi är på väg mot en samhällsmutation, ett nytt sätt att organisera samhället. Och därmed måste faktiskt också fiskarna mutera, lära sig ta in syre på ett annat sätt.

Det kan emellertid bli svårt för oss vanliga demokratiförkämpar att hålla balansen när vågorna från de stora trenderna slår över oss. Det har funnits människor som Vaclav Havel och Nelson Mandela, som varit vågbrytare mot de stora vågorna. Det kommer nya Havlar och Mandelor, kanske de redan finns. Men hörs de? Ja – men småningom.

Vi är många som idag kämpar för demokratiskt styre – med riktig demokrati! Vi för en kamp via sociala medier. Det är just därför som de odemokratiska vill begränsa vår yttrandefrihet. De vill förbjuda oss att uttrycka våra åsikter. De vill helst stänga ner alternativmedier och att all information ska komma från deras propagandacentral SVT/SR. Om vi håller ut så kommer vi också att segra!

Spaning 3:

Vi går mot en period av kaos, när inget är som det ”brukar” vara. Då kan man tänka så här: Kanske kaos är det mest kreativa och fruktbara tillståndet. Kanske ska vi välkomna det som ett obehagligt men nödvändigt stålbad. Kanske går vi in i kreativitetens tidevarv. I det långa loppet kan det gå bra.

Kaoset upplever vi nu! Det är nu som kreativiteten frodas. Nya partier och nya medier och nya samarbetsformer ökar kraftigt när en inkompetent regering glömmer bort sin befolkning. De nya alternativen provocerar de gamla etablerade politikerna. De anser ju att deras värdegrund står för demokrati. Ju mer statsministern och andra ledande politiker tjatar om att ett regeringsskifte är en fara för demokratin – desto mer sjunker de i kvicksanden.

Socialdemokraterna är farligare än ett regeringsskifte men framförallt farligast för sig själv genom sin oförmåga att förändra sig!

Farliga Idéer – Riktig kreativitet provocerar - Mattias Björk

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Mar 20, 2021 @ 13:29:35

  Ordvrängningningar på socialistiskt manér. ‘Det’ säger ‘fara för demokratin’, men menar egentligen ‘fara för socialdemokratin’.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Patrik Axelson
  Mar 21, 2021 @ 19:31:14

  Vid folk och försvar 2020 togs det upp en cenario som fick beteckningen grå. Frågan utreddes och på sensommaren kom ett, vi kan kalla det PM som visade på en möjlighet att efter val ogiltigförklara valresultatet med motiveringen att demokratin är hotad, Sittande regering behåller makten. Tanken var att MSB skulle agera och ges makt att övertrumpfa grundlagen. På grund av olyckliga omständigheter byttes generaldirektören ut. Den gamla pålitliga GD fick plats på regeringskansliet där en ny funktion inrättades.
  Kan detta vara förklaringen till Stadsminister utfall och oro för demokratin?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

%d bloggare gillar detta: