Bryt inte mot normerna

I vårt samhälle måste vi följa mängden och aldrig sticka ut med annorlunda uppfattningar. Igår läste jag i Helena Edlunds blogg att hon ofta har fått höra:

”Måste du ha så många åsikter? Kan du inte bara vara tyst och foga dig..?”

Hon har hört det så ofta att hon nu slutar att blogga! Jag har hört ungefär samma saker i hela mitt liv. Normerna i ett samhälle sätter upp regler för hur människor får säga, skriva eller uppföra sig. Den som inte följer dessa regler utsätts för skvaller, förtal och hat. Det allra bästa är om vi fogar in oss som små dammråttor i mängden – varken syns eller hörs.

Jag minns redan under min skoltid så fanns det några tjejer i klassen som satte upp normerna. De stod och tisslade och tasslade och kommenterade. Ibland blev jag inbjuden till gruppen – när jag hade några fina bokmärken eller filmstjärnor som de ville byta till sig. Men då gällde det att uppföra sig och att låta dem bestämma reglerna. För det mesta tackade jag nej till deras inbjudan med hänvisning till att jag redan hade lovat att leka med någon annan. På den tiden vågade jag nog inte säga vad jag tyckte. Däremot skrev jag det på FB till en av dem för några år sedan. Jag skrev: ”Redan i skolan ville du bestämma, då gick det men inte nu! Därför tar jag bort dig som vän!” Hon mobiliserade en mängd andra vänner för att trakassera mig. Jag svarade dem att de inte skulle blanda sig i vilka jag ville ha som vänner. Några förstod men andra blev sura.

Nästa minne har jag från när jag jobbade på barnsjukhuset i början av 1970-talet. Normen var att göra vad vi skulle men inte mer. Fick vi tid över så gick vi till personalrummet och skvallrade en stund. Det kom in en vikarie och hon röt mot normen. När hon hade gjort vad hon skulle så gick hon in till barnen – lekte med dem eller läste en saga. Oj vad det skvallrade om henne. Hon förstörde för oss andra! Vi kunde bli tvingade att göra likadant. En sköterska gick till översköterskan med en lögnaktig historia om hur olämplig vikarien var på avdelningen. Dagen efter blev vikarien förflyttad och ordningen återställd.

Så har det fortsatt under hela mitt liv. Kvinnor runt mig har satt upp normer. Den som har brutit mot normerna har fått finna sig i lögner, skvaller och förtal. Ju äldre jag har blivit desto oftare har jag sagt ifrån. Jag har inte ställt upp på systerskapet och har hållit mig med få vänner. Ofta har jag tänkt: Låt dem skvallra! Imorgon är det någon annan de skvallrar om!

Så läste jag:

Forskare har i en ny studie kartlagt vilka reaktioner som anses vara mest lämpliga mot någon som bryter en norm. Skvaller är högt värderat som passande reaktion i Sverige.

I 26 länder, däribland Indonesien och Spanien, ansågs verbal konfrontation som mest lämpligt. Att inte reagera alls ansågs mest lämpligt i resterande 31 länder, där skvaller var högt värderat som passande reaktion i Sverige.

För länder med högre medianinkomst, visade sig skvaller vara mer lämpligt i högre utsträckning. Fysisk konfrontation ansågs bli mindre passande när levnadsstandarden blir bättre, enligt studien. 

I Sverige är alltså skvaller högt skattat. Vi ser det i medierna – både MSM och de sociala medierna. De som ryter mot normerna och yttrar felåsikter ska bannas med lögner, förtal och skvaller! Vi skribenter märker det. Några slutar att skriva. Andra blir ilskna och eldar på.. Jag själv tänker mig för om jag ska ge mig in i en diskussion på nätet eller ej. Jag har också lärt mig att avsluta en diskussion med att skriva: ”Detta blir mitt sista inlägg i frågan. Ytterligare diskussioner tillför ingenting. Tack för mig!” Jag får i 99 % av fallen ytterligare en mängd ilskna och förolämpande kommentarer. Jag ska ju inte få bestämma när jag vill avsluta diskussionen. De andra ska ju släpa mig i den bruna dyngan först. Jag bryr mig inte!

Den svenska normen bestäms till större delen av feminister. De bestämmer vad som får skrivas, sägas eller göras. De bestämmer också vilka sanningar och fakta som ska accepteras och hur vi ska straffas för att vi inte följer deras normer.

Normsättarna tror att de kan förbjuda åsikter och tysta dem som har fel åsikter! Hittills har de inte lyckats och jag tror inte att de kommer att göra det. Det har alltid funnits individualister som yttrar obekväma åsikter!

Normkritiskt förhållningssätt

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Tonymalmqvist
  Mar 18, 2021 @ 15:34:32

  Känner igen de tongångarna. Och är man som jag en besvärlig typ i mångas ögon, då har man inte många vänner heller.

  Gilla

  Svara

 2. ulsansblogg
  Mar 18, 2021 @ 16:02:59

  Från en av våra läsare på FB :

  Dom avgör också vad som är vackert och god kultur. Morgan Johansson prisade häromdagen Mellon, som han tydligen tyckte var svensk kultur av högsta potens. Det verkar som alla ( bäst o ändra till de flesta ) socialdemokrater har glömt vad kulturarvet innebär eller har man aldrig lyckats ta det till sig.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: