Den dolda hälsokrisen Covid-19: Äldre människor dör av isolering

Låsningar, besöksbegränsningar och hemkarantän som är avsedda att skydda vårdboende från coronavirus kan också hota deras liv. När människor blir ensamma och deprimerade så tappar de livsgnistan och får mindre motståndskraft mot sjukdomar. Jag läser en artikel om detta:

Hans dödsintyg listade dödsorsaken som utvecklingen av Alzheimers sjukdom och ”social isolering / misslyckande med att trivas i samband med COVID-19-begränsningar.”

Social isolering listades som en bidragande dödsorsak för minst nio andra Minnesotans – nästan alla långtidsvårdare – från juni till september, enligt statliga dödsregister; inga dödsfall under de två föregående åren citerade social isolering som orsak.

En av sjuksköterskorna som behandlade Peske beskrev senare hans försämring som ett brinnande ljus utan syre kvar att dra från luften. Det var som om ett ljus hade slocknat, sa Roberg: ”Han kunde inte överleva från att vara isolerad.”

”Social isolering listades som en bidragande dödsorsak”? Hur många av de döda i Sverige med Covid-19 skulle kunna få samma dödsorsak i dödsregistret?

När alltfler människor nu isolerar sig på grund av karantänsregler och social distansering uppstår ett nytt hot mot folkhälsan – ännu mer ensamhet, skrev Scientific American i sitt marsnummer. Hur coronaviruset fungerar har forskningen ännu inte knäckt. Men ensamhetens pris på människans hälsa är välkänt, påminde tidskriften: Människor som inte känner sig tillhöriga med andra löper större risk att bli förkylda, drabbas av depression, utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, har sämre kognitiva funktioner och lever kortare. Långtidsskadorna som ensamhet orsakar är desamma som av rökning och fetma.

Det är just den branta minskningen – från en invand, efterlängtad nivå på sociala kontakter till en närmast obefintlig – som skapar de ensamhetskänslor som är så stressframkallande. Ensamhetsstressen gnager snabbt hål på såväl den kroppsliga som psykiska hälsan. Effekterna på hjärtat och blodcirkulationen märks snabbt och blir ännu starkare ju längre tid vi är isolerade. Immunförsvaret försämras på grund av störningar i invanda beteenden och rutiner. har han en susning om

Undrar hur de tänkte när de sa att 70-plussare skulle hålla sig hemma? Ja, jag vet att statsministern sa att ”vi gör det för er skull” men har han en susning om vad social isolering innebär? De flesta politiker känner numera till vad ålderism betyder. Men vet vår statsminister det?

En ny studie av ett vårdhem i Chicago-området fann att från december 2019 till slutet av april 2020 hade två tredjedelar av de boende hade gått ner i vikt, i vissa fall dramatiskt – en förändring som forskare tillskrev minskad social interaktion, upphörandet av familjebesök och schemalägga förändringar på grund av pandemin.

Pandemin har gjort ålderismen tydligare för många. Man skulle kunna se den bristande vården på äldreboendena och rekommendationerna till 70-plussarna att isolera sig som två olika saker. Men allt fler kopplar båda dessa företeelser till samhällets tendens att se äldre som något som tillhör skräphögen. Kanske ville de bli av med de gamla för att kunna fokusera på den försummade sjukvården?

Pandemiåret 2020 har ökat motsättningarna mellan generationer. När 19-åringar som festar runt och säger att ”coronan drabbar inte mej” samtidigt som hundratusentals pigga pensionärer definieras som en riskgrupp, ja då riskerar vi att få se ett ännu mer uppdelat samhälle, eller till och med en brytning mellan generationer. En annan aspekt är att vuxna barn har fått eller tagit sig en rätt att hålla efter sina 75-åriga föräldrar, ”Du är väl inte ute och springer på stan nu igen, mamma!”.

Denna ålderism släppte den svenska regeringen lös ganska snabbt när ett litet virus visade sig. Men värre är alla de som blev socialt isolerade – som inte fick träffa och prata gamla minnen med människor som de hade något gemensamt med. Hur kan en utländsk vårdare som inte kan det svenska språkets alla nyanser, den svenska historien, den svenska kulturen, de svenska traditionerna och de svenska normerna kunna ersätta barn, barnbarn eller vänner. Naturligtvis leder detta till ensamhet och depression. I förlängningen kan människor dö av social isolering!

Bildresultat för ålderism

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Feb 18, 2021 @ 15:41:51

  Som jag skrivit förr. Vi lever nästan som vanligt. Vid min ålder, 74 år, går det inte att pausa livet i några år. Förhoppningsvis kan vi ta oss till Italien i höst.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Feb 18, 2021 @ 16:18:29

   I vår ålder gäller det att ta vara på vår tid och göra det bästa av den. Vi vet ju inte när eller om vi blir sjuka och inte KAN resa eller göra något annat som vi får lust med!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: