Vår genuppsättning avgör!

Är det så svårt att förstå att våra gener och arvsanlag har stor betydelse då det gäller våra liv och vilka sjukdomar som vi kan drabbas av? Varje människa är unik. Vi föds med olika förutsättningar, har olika arvsanlag och förvaltar detta på olika sätt. Vi har olika DNA och fingeravtryck. Ett nyfött barn är unikt, har drag från mamma och från pappa. Barnet har gener från tidigare generationer. Varför får vi inte fortsätta att vara unika?

Makthavarna talar om oss som en homogen massa – som små arbetsbin som samlar in honung. Ofta läser vi och hör grova generaliseringar: svenskar gör si och så, kvinnor blir förtryckta, män är macho, afrikaner blir utsatta för afrofobi, rika tar pengar från de fattiga, mammor vill amma sina barn i det offentliga rummet, muslimska kvinnor vill bära hijab, feminister är rabiata, mäns våld mot kvinnor, …, … Jag måste erkänna att jag själv använder dessa generaliseringar ibland – för det blir mycket lättare att kommunicera och diskutera då. Men …

När makthavarna vill göra oss alla till en homogen massa så förstår de inte att vi är unika och olika! Vi får inte tala etnicitet för då kallas vi för rasister. Men om vi inte får tala om etnicitet så kan vi ju aldrig lösa problemen. Idag läste jag en debattartikel:

Vi måste prata om de utrikesfödda och covid

Ja, visst måste vi det! Men då lir vi kallade för rasister. I Sverige får det inte förekomma skillnader! Redan i mars 2020 läste jag att 6 av 15 döda pga var somalier. Men det förklarades ju som vanligt bort med socioekonomiska faktorer. Inte ett ord nämndes om deras gener.

Under årets sista månader råkade Anders Tegnell säga: ”… att personer med invandrarbakgrund varit drivande beträffande smittspridning.” Men några dagar senare blev han tvungen att pudla. Han ville ju inte vara rasist!

Men redan för 40 år sedan läste jag undersökningar om att människor från utomeuropeiska länder med mörk hud har svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin i våra solfattiga länder. För ca 20 år sedan läste jag liknande undersökningar med samma resultat. För 10 år sedan blev jag kallad för rasist när jag refererade till liknande nya undersökningar.

I det feministiska och jämställda landet är det förbjudet att tala om olikheter. Därför offras de som inte tillhör den homogena gruppen. Alla som bor i Sverige är lika – punkt och slut. Men det är vi ju inte! Ofta känner jag att historien upprepar sig och att grammofonskivan snurrar ett varv till. Men så läser jag något och känner: ”Vad var det jag sa!” Där jag i debatten har mothugg har jag plötsligt fått rätt. Som när jag läste detta för 4 år sedan:

”De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att människor som bor i Norden behöver få i sig mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig D-vitaminnivå även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är det särskilt svårt.”

Ja, det är inget nytt! Men alla de som har skrikit rasist, så fort någon har nämnt mörk hud, har svikit den gruppen av människor. Av erfarenhet vet jag ju att många i denna grupp får hudproblem när de kommer till Sverige. Jag har träffat dem. Många av dem besökte vår butik och köpte Neemtvål som lindrade deras bekymmer. Vårdpersonal och barnmorskor har under lång tid påtalat problemet.

Livsmedelsverket har alltså uppmärksammat att vi är olika. Men de vågar inte ta steget fullt ut och erkänna att det är problematiskt. Istället skriver de försiktigt:

D-vitaminstatus kan ha betydelse för mottagligheten för luftvägsinfektioner, men om D-vitaminbrist påverkar risken för att smittas eller få allvarliga komplikationer av covid-19 finns det idag inte tillräckligt med kunskap om.

Själv är jag övertygad om att vår genuppsättning har stor betydelse för om vi ska drabbas och hur svårt vi drabbas av olika virus. Ett bra immunförsvar kan vara avgörande! Jag läste en annan artikel:

Vissa sjukdomar ökar ju längre från ekvatorn vi kommer norrut. Det kallas latitudsjukdomar. Vissa cancerformer och till exempel MS blir vanligare ju längre norrut vi kommer. Det pågår forskning kring sambanden mellan låga D-vitaminnivåer och hjärt- & kärlsjukdom, diabetes, MS, schizofreni samt depression hos äldre. D-vitamin påverkar immunförsvarets celler, de vita blodkropparna. Det kan ha viktiga effekter både för infektionsförsvaret och för undvikande av skadlig inflammationer.

D- vitamin får vi i oss på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. Eftersom 80-85% av vårt D-vitamin kommer från solen är det viktigt att fundera över hur vi får i oss D-vitamin under vintern och våren. Om du inte vistas i solen eller skyler dig med kläder/solkrämer under sommaren är det också viktigt att titta på hur du får i dig D-vitamin.

Vi måste prata om de utrikesfödda och covid”. Skrik gärna de orden i öronen på våra makthavare! De kommer inte att vilja förstå! De tror att politiska beslut är viktigare än gener!

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Varjager
  Feb 02, 2021 @ 19:04:17

  Reblogga detta på Varjager's Weblog och kommenterade:
  Enda sättet för dem att rädda sig själva är att åka hem igen. Finns ingen annan möjlighet.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

thoralfsblogg.wordpress.com/

SANNINGEN SKALL GÖRA EDER FRIA

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Emil Boëthius

"there's a fish in the percolator"

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

<span>%d</span> bloggare gillar detta: