Vad önskar jag av det nya året 2021?

Under årets sista dagar vill vi gärna göra en summering av det gamla året och framföra önskemål om det nya. Det senaste året har varit helt olikt alla andra år som jag har levat. Alla har drabbats mer eller mindre av pandemin. Men några borde kanske önska sig glasögon eftersom de har svårt att se vad som kommer.

Den 24 februari 2020 berättade jag om stabsläget – brist på planering och fördelning av resurser:

Hela veckan har varit krisartad på Södersjukhuset i Stockholm som nu gått upp i stabsläge. Patientsäkerheten har periodvis varit noll, där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkarbedömning. Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det råder platsbrist på sjukhuset, bl a pga influensa, vinterkräksjuka och andra infektioner som gör att äldre kroniskt sjuka människor behöver söka akutvård.

Influensa, vinterkräksjuka, infektioner, äldre kroniskt sjuka … Det handlar inte om några nya situationer! Det återkommer ju varje år och har gjort så under hela min livstid. Varför är då sjukvården så dåligt förberedd? En orsak kan ju vara att en ökad folkmängd ska dela på samma resurser. En annan kan vara dålig planering!

—-

I april 2017 fick regeringen uppdraget att utreda och hitta åtgärder mot stabsläge på sjukhus. Utredningen i sin helhet ska redovisas senast 30 september 2021!

De visste alltså om bristerna inom vården långt före pandemin!

Den 26 mars skrev jag:

Vi går in på dag tolv i Spaniens larmsituation, med hela landet i praktiken i karantän. Fortfarande ökar både antalet smittade och avlidna för varje dag. Hela Spanien håller andan i väntan på att kurvan förhoppningsvis när som helst visar en tendens till att plana ut. Och under tiden ser det ut som att coronapandemin till slut även nått Sverige.

Coronaviruset Covid-19 är utan tvekan extremt smittsamt. Men det förefaller som om det finns något annat också som sprids lika mycket och det är de olika ländernas närsynthet. I stort sett alla har begått precis samma misstag, när de trott att det som pågick på andra platser absolut inte kunde hända här. När åtgärder slutligen vidtagits har det skett både improviserat och på tok för sent.

Den 24 mars skrev jag om Informationsbrist, okunskap, klansamhälle, integrationsbrist … 6 av 15 var somalier! Det har ända sedan pandemin tog sin början varit väl känt, att områden som Tensta, Kista, Spånga och Rinkeby – det vill säga orter med hög invandrartäthet – varit väsentligt hårdare drabbade än andra områden. På en del av dessa orter har smittspridningen varit åtminstone tre gånger större än för hela Stockholms-regionen. Men … i början av december blev Anders Tegnell tvungen att pudla efter att han hade yttrat att ”invandrare varit väldigt drivande då det gällde pandemin.

Omkring den 20 mars bröt kriget ut mot oss boomers, i medierna och på nätet – vi som vägrar att räta in oss i leden. Ja vi har blev boomare eller boomer, vi som föddes mellan 1946 och 1964. De yngre betraktar oss som bakåtsträvare. ”Vad är det för fel på dem? Förstår de inte att de är gamla och att vi vill deras bästa? Tror de att de är osårbara?”

Nej, det var inget fel på oss! Vi känner oss inte gamla. Våra hjärnor fungerar lika bra eller dåligt som de gjorde när vi var yngre. Vi är friskare, motionerar, äter bra mat och tänker på vår hälsa. Vi har intressen – andra intressen än ankorna i stadsparken, barnbarnen och korsord. Många av oss följer vad som händer i världen och är politiskt intresserade och engagerade.

Men pandemin blev deras vapen att tala om för svenska pensionärer att de skall ska stanna hemma medan yngre människor ska gå på restauranger och ”stödäta”. Yngre människor ska gå till jobbet som vanligt. Yngre personer är tydligen osårbara.

Varför är yngre generationer så rädda för oss boomers? Kan det bero på att de inser att de inte besitter de kunskaper som vi har? Vill de själv vara experter?

Så har livet fortsatt hela året med pandemin.. I Sverige har politikerna blundat eller kanske varit närsynta. De har valt att göra olika regler för olika människor och i olika sammanhang. Ofta har de varit så sena på bollen att den redan varit i mål när de har försökt fånga den. Därför är det många som inte har brytt sig om reglerna. Min son som bor i Göteborg skrev: ”Vadå regler? Vi har inga regler!”

Själv har jag befunnit i Spanien under hela pandemin. Här har det tagits snabba beslut – bra eller dåliga. Här har gjorts kraftansamlingar och alla har gjort sitt bästa. Samma regler har gällt för alla. Lockdown, tvättsprit, munskydd, plasthandskar och avstånd har varit vår vardag. Nu är det munskydd, avstånd oh utegångsförbud om nätterna som gäller – men på dagtid får vi röra oss i vår region nu! Det har varit stränga regler – böter om man ryter mot dem (1 000 kr för den som inte använder munskydd).

Jag blir full av skratt när jag läser och hör om röran med regler som ändras hela tiden i Sverige. Regler som gäller olika beroende på om man är minister eller ej. Nu ska var och en själv avgöra om de behöver munskydd eller ej – men inte om mornar eller kvällar. Grundskoleelever smittar inte men gymnasieelever smittar (även om båda tillhör samma familj! Jag blir snurrig bara jag tänker på det!

Under tiden har regeringen snabbt förberett för en ny pandemilagstiftning. Vad var det för fel på den gamla?Om inte regeringen klarade av att se när pandemin kom, hur snabbt den utvecklade sig och vågade vidta åtgärder som gäller alla så undrar jag vilken skillnad en ny lagstiftning gör! De kommer att vara lika senfärdiga med den!

Däremot har de ju ondgjort sig över fria medier, yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Fria medier har stängts ned, sociala medier har censurerats och människor har blivit åtalade för hets mot folkgrupp. Ivrigt påhejade av regeringen som har gett google bra elavtal till sin elintensiva verksamhet – samtidigt som de gav förhållningsorder om att allt olämpligt ska tas bort omgående. Näthatsgranskaren har fått bidrag från staten för sin verksamhet. När vi pratar med Sverige får vi ofta berättelser om hur illa landet styrs!

Ett annorlunda år! Jag och sambon har haft det bra trots restriktioner! Jag ser oron i Sverige. Allt ska väl lugna ner sig innan vi kommer hem i vår. Hoppas att svenskarna får ett bättre år 2021! Hoppas att landet kommer att styras på ett bättre sätt!

Gott Nytt År 2021 - Photos | Facebook

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Dec 31, 2020 @ 15:55:31

  Men några borde kanske önska sig glasögon eftersom de har svårt att se vad som kommer.

  Det behövs nog vit käpp i vissa fall …

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Benny
  Jan 01, 2021 @ 10:03:01

  Regimen tillsatte en ”utredning” om vårdkrisen 2017 som ska vara klar 2021?!! Vad f-n håller de här sluskarna på med i FYRA år? Säkert några avdankade sossepolitiker som sitter och lyfter fet lön under fyra år utan att komma fram till något vettigt…som vanlig alltså! Ett mer misskött land än Sverige får man leta efter…Det är väl bara Ukraina som kan tävla i Europa med Sverige angående misskötsel!

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. uppstigersolen
  Jan 01, 2021 @ 11:14:22

  Även jag är optimist. Förutsättningen är j att tillräckligt många av Regeringens sympatisörer råkar illa ut under den kommande tiden fram till valet 2022. Gillar jag att folk råkar illa ut? Egentligen inte. Men vissa människor behöver ett uppvaknande.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: