Finns det en jämställd skola?

Skolan ska enligt skollagen och läroplaner förmedla kunskaper om jämställdhet. Den ska också ge alla elever lika möjligheter oavsett könstillhörighet. Här hittar du inspiration och stöd i arbetet med att öka jämställdheten i skolan.

Men … hur jämställd är skolan? Har den någonsin varit jämställd? Jag läste några braskande rubriker i Läraren. ”Flickorna har gått om pojkar i alla ämnen”.

För mig känns detta väldigt gammalt. Redan när jag utbildade mig till barnskötare på 60-talet lärde jag mig att pojkar och flickor utvecklas i olika takt. Flickor kommer i puberteten ca 2 år tidigare än pojkar. Flickors språkutveckling sker tidigare och likadant är det med den sociala utvecklingen.

Språkutvecklingen är A och O för att kunna hänga med i de teoretiska delarna av skolan. Men skolan gör ingen skillnad på olika utvecklingsfaser. Alla ska stöpas i samma mall! Lärarna på de lägre stadierna är oftast kvinnor. De gullar med de duktiga presterande flickorna som har förmåga att tänka som ”fröken” gör och uppför sig som hon vill. Pojkarna som fortfarande har ”spring i benen” och har svårt att sitta stilla upplevs ofta som störande och bråkiga. Flickor och pojkar behandlas olika beroende på mognadsgraden i den svenska genusskolan. Pojkarna ska bli små gulliga flickor och flickorna ska tuffa till sig för att kunna bli bättre än pojkarna.

Så har det varit hela tiden i grundskolans värld! Pojkarna har tryckts ned och flickorna har tagit ett steg framåt! Det finns inget nytt i detta! Pojkarna halkar efter från början och lär sig att teoretiska kunskaper inte är allt! Lägre meritpoäng, sämre provresultat och fler som går ut nian utan gymnasie­behörighet.
Pojkarna är skolans förlorare. Men det är en sak som många kvinnor inte förstår. De tror att män ska var kopior av de själv och tänka som de gör. Gör de inte det så är det bara att skärpa till sig. Det tyckte iallafall kvinnan som skrev denna kommentar:

Antar att detta är något som kvinnorna oxå måste fixa… (Ursäkta att jag är lite irriterad)… För om vi inte gör det kommer antagligen incels-gruppen att öka och det kommer så klart slå tillbaka på kvinnor. Fan! Ursäkta igen, kan inte bara gruppen män ta och skärpa till sig? (inte alla män, särskilt inte ni som hänger på denna sidan, men ni fattar hur jag tänker…) jag blir så trött…

Hon förstår egentligen ingenting! Jag vill mest av allt kalla henne för en bimbo! Hon inser inte att den jämställda genusskolan har gjort henne till vinnare och männen till förlorare (då det gäller teoretiska kunskaper och flumstudier). Det är ju inte så enkelt att män måste skärpa till sig för att bli sådana som kvinnor vill att de ska vara! Hälften av befolkningen består ju av män

De flesta män kompenserar det som de missade i skolan med andra saker som vuxna. Oftast kompletterar män och kvinnor varandra just pga att vi har olika kunskaper och erfarenheter. Jag önskar bara att dagens feminister kunde inse detta! Samarbete i livets alla skeden är bäst för alla – oavsett kön!

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Dec 05, 2020 @ 17:57:08

    Nu vet jag inte om kvinnor i allmänhet är vinnare. Först måste vi definiera vinnare. Att få bra skolbetyg betyder att tjejerna vinner mot killarna i skolan. Men är det där som livets lotteri utspelar sig? Nej, det är efter skolan som det visar sig vilka som är vinnare och vilka som är förlorare. Då visar det sig att fler män än kvinnor satsar på nåt som är ett vågspel. Några blir forskare, andra blir entreprenörer, vissa blir duktiga hantverkare. Majoriteten av alla dessa är män. Män, män, män. Vad gör kvinnorna då? Dessa väl utbildade som vann första heatet? I Skolan. De blir lärare, bibliotekarier, sjuksystrar och liknande. Visst, några tar upp kampen med män men de allra flesta? Sen blir ju några kvinnor hatiska mot män. Varför då? Tja kan det bero på avundsjuka? För min del är det väldigt enkelt. Män och kvinnor i allmänhet är två olika kön. Tack och lov för det. Som man älskar jag kvinnor. Inte alla förstås och inte rent fysiskt. Men just för att de allra flesta kvinnor är trevliga, behagliga och värda att älska.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: